SHUTTERSTOCK
Šampion zdravlja

Povećava sitost, ne diže šećer, čuva srce i ima dvostruko više kalija od banane. Jedite ovo voće svaki dan

Dodajte ga salatama i smoothiejima ili uživajte u desertu


Ubrajamo ga među najzdravije namirnice koje doista čine čuda za zdravlje. No, ono što ga možda najviše izdvaja od drugog voća je njegov bogat sastav zdravih, nezasićenih masti. Tako jedan avokado sadrži oko 30 grama masti, a zanimljivo je da čak dvije trećine otpadaju na oleinsku kiselinu koja također dominira u u maslinovom ulju.

Odličan je izvor vlakana

Na 100 grama ovog ploda nalazimo oko sedam grama vlakana koja su zaslužna za osjećaj sitosti. Osim toga, poznato je da nam vlakna pomažu u probavi i održavanju tjelesne mase.

Dvostruko više kalija od banane

Obično ćemo u potrebi za povećanjem niskih vrijednosti kalija u organizmu, posegnuti za bananom, no, zanimljivo je da jedan avokado osigurava gotovo 1000 mg kalija, što čini polovicu dnevne preporučene količine. Štoviše, ovo voće sadrži dvostruko više kalija nego banana. Osim toga, avokado zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom E, a bogat je i drugim nutrijentima, uključujući magnezij, vitamin C, vitamin K i vitamine B skupine.

Prirodni izvor proteina

Avokado sadrži značajnu količinu proteina, približno jednako koliko i 100 g jogurta. Uz to, proteini iz avokada lako su probavljivi, što ga čini odličnim izborom za uravnoteženu prehranu.

Dragocjeni karotenoidi

Lutein i kriptoksantin, primarni karotenoidi u avokadu, čine čak 90 posto ukupnog sadržaja karotenoida u ovom voću. Osim toga, ovo voće pomaže tijelu da bolje apsorbira karotenoide iz drugog povrća, što ga zapravo čini savršenim dodatkom salatama ili pak smoothiejima od povrća.

image

Odličan je i za zdravlje kože

SHUTTERSTOCK

Zdravstvene prednosti avokada

1. Srce

Spomenute nezasićene masti u avokadu mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studije pokazuju da zamjena zasićenih masti nezasićenima, mogu pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola i poboljšanju zdravlja srca.

2. Podrška metaboličkom zdravlju

Istraživanja sugeriraju da avokado može pomoći i u upravljanju metaboličkim poremećajima i dijabetesom tipa 2. Naime, konzumiranje polovice avokada uz ručak povećava osjećaj sitosti bez negativnog utjecaja na razinu šećera u krvi što je osobito važno kod osoba s dijabetesom i predijabetesom.

3. Djeluje povoljno na tjelesnu masu

Unatoč činjenici da sadrži više kalorija, avokado može pomoći u kontroli tjelesne mase. To je pokazalo istraživanje koje je zaključilo da je redovita konzumacija avokada povezana s nižom tjelesnom masom i smanjenim rizikom od pretilosti. Uz to, spomenuti visok sadržaj vlakana i masti pomaže dužem osjećaju sitosti, sprječavajući prejedanje.

4. Zdravlje kože

Ovo se je voće zbog sadržaja vitamina E, snažnog antioksidansa, pokazalo odličnim i za zdravlje kože. Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology otkrila je da konzumacija jednog avokada dnevno tijekom osam tjedana poboljšava teksturu kože, odnosno, može pridonijeti njezinoj elastičnosti i čvrstoći.

Zdravi recepti s avokadom

Unatoč brojnim prednostima, važno je biti umjeren. Pretjerana konzumacija avokada može dovesti do prekomjernog unosa kalorija. Osim toga, avokado može biti skup zbog sezonskih promjena ponude i inflacije. Ipak, kako biste u potpunosti iskoristili ovo voće, možete ga koristiti kao zamjenu za maslac u pečenim jelima u omjeru 1:1. Osim toga, postoji još pregršt načina na koji možete kombinirati avokado, evo ih nekoliko:

  • Smoothieji - pomiješajte avokado s bananom, špinatom i bademovim mlijekom za kremastu teksturu.
  • Salate - kriške avokada pomiješajte sa svježim povrćem, orašastim plodovima i laganim preljevom.
  • Desert s avokadom - avokado pretvorite u slastan desert s čokoladom.

19. veljača 2025 11:59