![Close up of Female Doctor using stethoscope putting beat heart diagnose with patient in examination room at a hospital, check-up body, Medical and Health Care Concept.](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/06/k_36215200_640.jpg)
Ova dvogodišnja biljka pripada porodici štitarki (Apiaceae) i blizak je srodnik mrkve i peršina, no s potpuno drugačijim ljekovitim svojstvima. Prepoznat ćemo ga po bjelkastom, mesnatom korijenu slatkastog, blago orašastog i zemljastog okusa, a u našoj ga kulturi najčešće koristimo kao sastojak domaćih juha. No, zbog njegove sposobnosti djelovanja na visok krvni tlak, ali i drugih zdravstvenih dobrobiti, pastrnjak (Pastinaca sativa) biste mogli uvrstiti i u ostala jela te ga jesti što češće.
Visok sadržaj vlakana
Pastrnjak ima visok sadržaj vlakana, a usporedno s batatom u kojem jedna šalica ovog povrća sadrži 3,99 grama vlakana te s mrkvom koja u jednoj šalici ima 3,58 grama vlakana, jedna šalica narezanog pastrnjaka osigurat će čak 6,52 grama dijetalnih vlakana. Poznato je naime da ona igraju ključnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sustava, a studije sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Pregled iz 2023. objavljen u časopisu Cureus pronašao je povezanost između prehrane bogate vlaknima i nižeg krvnog tlaka, dok je stručni članak iz 2024. u časopisu Hypertension otkrio da konzumacija dodatnih pet grama vlakana dnevno može smanjiti sistolički tlak za 2,8 mmHg, a dijastolički za 2,1 mmHg.
Izvor kalija
U ovoj biljci jestivi su i korijen i listovi. Snažan je diuretik pa se preporučuje se kod bolesti srca, pluća, bubrega i jetre. Naime, pastrnjak stimulira ove organe i pomaže izbaciti nakupljenu vodu iz tijela. Također, bogat je izvor kalija s čak 499 miligrama po šalici. Ovaj važan mineral pomaže u regulaciji krvnog tlaka neutralizirajući učinke natrija, koji u prekomjernim količinama može pridonijeti hipertenziji i bolestima srca. To je pokazala i studija iz 2024. objavljena u časopisu Journal of Human Hypertension koja je potvrdila da povećan unos kalija može smanjiti sistolički krvni tlak.
Djeluje antimikrobno i ima protuupalna svojstva
Osim što povoljno djeluje na zdravlje srca, pastrnjak nudi i niz drugih prednosti pa je tako pregled iz 2021. istaknuo njegova antimikrobna, antifungalna i protuupalna svojstva. No, čini se da ovaj korijen ima i povoljne učinke kod žena te može poboljšati plodnost. Dodatno, istraživanje iz 2024. u časopisu Frontiers in Nutrition ukazalo je na njegov antioksidativni sadržaj koji može poboljšati zdravlje dišnog sustava.
Stoga, čini se da nema razloga izbjegavati ovu biljku, već je osim u juhe, stavljati i u ostala jela. Od pastrnjaka možete napraviti izvrsna variva, salate, pečena jela ili ga jednostavno grickati kao mrkvu.
Salata od pastrnjaka
Sastojci:
- 2 srednja pastrnjaka
- 1 velika jabuka
- 50 g oraha
- 1 šaka rukole
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica meda
- Sol, biber i ostali začini po ukusu
Priprema:
1. Ogulite pastrnjak i naribajte ga na krupni ribež ili narežite na tanke trakice.
2. Jabuku također naribajte ili narežite na tanke trakice te je odmah prelijte limunovim sokom kako ne bi potamnila.
3. Orahe grubo nasjeckajte i kratko tostirajte na tavi kako bi pojačali aromu.
4. U velikoj zdjeli pomiješajte pastrnjak, jabuku, rikolu i orahe.
5. U manjoj posudi umutite maslinovo ulje, med, preostali limunov sok, sol i papar. Prelijte preko salate i dobro promiješajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....