SHUTTERSTOCK
Pripazite

Visoki unos vitamina B6 može dovesti do ozbiljnih posljedica, jasni znakovi da ste pretjerali

Prije uzimanja dodataka prehrani dobro je potražiti savjet stručnjaka


Vitamini su esencijalne hranjive tvari, neophodne za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Dijelimo ih na vitamine topive u mastima A, D, E i K, te vitamin topive u vodi, a to su vitamin C i vitamini B skupine.

Kod posljednjih razlikujemo osam skupina:

  • Vitamin B1 (tiamin) koji je važan za metabolizam ugljikohidrata i rad živčanog sustava.
  • B2 (riboflavin) sudjeluje u proizvodnji energije i zdravlju kože, očiju i sluznica.
  • B3 (niacin) je ključan za pretvaranje hrane u energiju te zdravlje kože i živčanog sustava.
  • B5 (pantotenska kiselina) pomaže u sintezi hormona i metabolizmu masti, proteina i ugljikohidrata.
  • B6 (piridoksin) koji je neophodan za metabolizam aminokiselina i sintezu neurotransmitera.
  • B7 (biotin) važan je za zdravu kosu, kožu i nokte te metabolizam masti i proteina.
  • B9 (folat/folna kiselina) ključan za sintezu DNK i rast stanica, osobito tijekom trudnoće.
  • B12 (kobalamin) koji je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica, rad živčanog sustava i metabolizam DNK.

Svi ovi vitamini su topljivi u vodi i potrebno ih je redovito unositi prehranom jer se ne skladište u velikim količinama u tijelu.

Vitamin B6

Vitamin B6 je važan za normalne tjelesne funkcije, međutim, naše ga tijelo ne može samo proizvesti stoga ga unosimo kroz hranu. Namirnice prirodno bogate vitaminom B6 su:

  • jetra (goveđa ili pileća),
  • banana,
  • krumpir,
  • kelj,
  • špinat,
  • orasi,
  • sjemenke suncokreta,
  • mlijeko.

Da bi se mogao aktivirati, naša ga jetra u tijelu pretvara u spoj nazvan piridoksal-5‘-fosfat (PLP). U tom obliku vitamin B6 pomaže tijelu u više od 140 staničnih funkcija, uključujući izgradnju i razgradnju bjelančevina, proizvodnju crvenih krvnih stanica, regulaciju šećera u krvi i podršku radu mozga. Drugim riječima, korist ovog vitamina na naše cjelokupno zdravlje je neupitna. Prema preporukama unos dnevne doze ovog vitamina za odrasle osobe od 19 do 65 godina je 1.6 mg za muškarce, dok je za žene ta doza 1.4 mg.

Opasnosti od prevelikih doza B6

Ipak, čini se da postoji i druga strana medalje koja se događa kada pretjeramo s unosom ovog vitamina koji nije iz hrane već iz dodataka prehrani. Naime, iako je toksičnost vitamina B6 iznimno rijetka, ona se ipak može pojaviti kao rezultat uzimanja visokih doza, viših od 500 mg/dan, navodi HEMED.

U rijetkim slučajevima, prekomjerna količina unesenog vitamina B6 nakuplja se u krvi, što dovodi do oštećenja perifernih živaca (stanje poznato kao i neuropatija), uzrokujući bol i utrnulost u stopalima i šakama, mučninu te gubitak kontrole nad pokretima tijela. Oporavak perifernih živaca je uglavnom spor, a kod nekih bolesnika i nepotpun. Rezultati ove studije su tako pokazali da su se simptomi poboljšali tek kada je osoba prestala uzimati dodatak, međutim, nisu potpuno nestali. Stoga, treba biti oprezan i obavezno se prije uzimanja dodataka prehrani savjetovati s nutricionistom, dijetetičarom ili ljekarnikom o dozama kao i čitati deklaracije na poleđini dodataka.

Manjak vitamina B6

Nedostatak B6 s druge strane može uzrokovati simptome poput:

  • oslabljenog imuniteta
  • problema s kožom
  • razdražljivosti
  • slabosti mišića
  • depresije

Može se pojaviti kod osoba s crijevnim poremećajima kao što su celijakija, ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest, a obično se korigira primjenom piridoksina u dozi od 50 do 100 mg jednom dnevno.

07. veljača 2025 08:37