Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska predvođen mladim trenerskim timom aktivirao je Slavoniju te je skrenuo pažnju na neaktivnu Hrvatsku i porazne statistike prema kojima ćemo sutra, ukoliko ništa ne poduzmemo, biti bolesna nacija.
U dobrim rukama
Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu do posljednjeg je mjesta bila ispunjena vježbačima koji su pažljivo pratili upute trenerskog tima u kojem su Anja Bijelić, Lukrecija Dragić i Marin Ivančić, a pod vodstvom Ivana Antunovića i Renate Sopek.
- Brod je još jednom pokazao da je aktivan. Mogli bi ga čak promatrati kao model za aktivnu Lijepu našu. Sjajni voditelji, primjeren izbor vježbi, aktivni i entuzijastični vježbači. Projekt Aktivna Hrvatska se još jednom pokazao punim pogotkom. - rekao je prof.dr.sc. Igor Jukić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.
I vježbanje i savjetovanje
Kako što su i danas mogli iskusiti svi okupljeni vježbači, trening je prilagođeno baš svima. Biotrening i nutricionistica Karmen Matković Melki ispred Definicije Hrane, i ovoga su puta predstavili korake koji će poboljšati zdravstveni i tjelesni status ljubitelja sporta, a Mg Mivela pobrinula se da svi izbjegnu bol i grčeve u mišićima tijekom i nakon vježbanja. Naime, njihova prirodna mineralna voda sadrži čak 343 mg ovog esencijalnog minerala i time gotovo osigurava preporučeni dnevni unos magnezija.
Slavonci su zajedničkim treningom i do posljednjeg mjesta ispunjenom sportskom dvoranom poslali jasnu poruku kako su itekako svjesni ovog gorućeg nacionalnog problema. Od strane stručnjaka zamoljeni su da stečena znanja prenesu svojim bližnjima, a sve u cilju aktivnije Hrvatske.
Još uvijek na začelju
Zemlja smo na začelju Europske unije po aktivnosti, imamo toliko vrhunskih sportaša i poznati smo po njihovim sjajnim dostignućima, no mi obični građani smo neaktivni i prijete nam bolesti koje se zdravijim načinom života mogu prevenirati.
Gdje i kada?
Projekt Aktivna Hrvatska se nakon Slavonskog Broda nastavlja u Vodicama na Trgu Hrvatskih mučenika u subotu 28. svibnja u 18 sati. U splitskom hotelu Radisson Blu pod vodstvom Asje Petersen vježbamo 18. lipnja u 18 sati, Dubrovniku 4. srpnja, Falkensteiner hotelu&spa Iadera u Petrčanima 23. srpnja te u Zagrebu 10. rujna u sklopu Europskog tjedna sporta.
Prijavite se i vi za vježbanje putem službene web stranice projekta www.aktivnahrvatska.hr
Načela kojih se treba pridržavati za bolji, kvalitetniji, zdraviji i duži život su:
1. Redovito vježbanje
2. Pravilna prehrana
3. Uredan stil života
4. Druženje s dragim ljudima
Ovaj projekt se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Pod generalnim pokroviteljstvom HEP-a, u sezoni 2016., posjetit će, kao što smo spomenuli, šest hrvatskih gradova u kojima će nas vodeći stručnjaci s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu aktivirati zanimljivim treninzima.
Partneri i pokrovitelji projekta trud vježbača i ovoga su puta nagradili poklonima koji pomažu u vježbanju i higijeni. Bili su to, podsjetimo, HEP, Nivea, OTP banka, Jamnica, Kotanyi začini, Osteo-Bi Flex®, Men's Health, Lijepa i Aktivna te Cro LIFE. Za medijsko pokroviteljstvo pobrinuli smo se mi - portal Živim!
20 dag riže za rižoto
2 glavice ljutike ili nekoliko stapki mladog luka
3 češnja češnjaka
2 dl suhog bijelog vina
5 dl temeljca od šparoga
maslinovo ulje
maslac
2 vezice divljih šparoga
parmezan
sol
papar
Priprema:
- Šparoge očistite tako da ih odlomite tamo gdje same pucaju. Vrhove blanširajte 2-3 minute i ocijedite.
- Tvrde dijelove stavite kuhati s malo soli kako biste dobili temeljac kojim ćete podlijevati rižoto.
- Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckan luk, dodajte rižu. Čim se zastakli i postane prozirna, dodajte vino. Kad vino ispari, pirjajte uz neprekidno miješanje i povremeno podlijevanje temeljcem 15-20 minuta, ovisno o riži koju koristite.
- Pri kraju dodajte blanširane vrhove šparoga, promiješajte i kuhajte još minutu. Maknite s vatre, dodajte maslac, promiješajte da se otopi i servirajte.
Savjet više!
Ova se jela mogu pripremati i s uzgojenim šparogama, samo što se one pripremaju cijele, a ne samo vršci.
10 dag matovilca
10 dag mladog crvenog radiča
1 vezica divljih šparoga
nekoliko rotkvica
1 kruška
limunov sok
10 dag kremastog kozjeg sira
maslinovo ulje
cvijet soli ili krupna morska sol
balzamični ocat
Priprema:
- Šparoge blanširajte i ohladite. Povrće operite, odvojite listiće salate, rotkvicu narežite na tanke listiće.
- Krušku ogulite, narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom da ne potamni.
- Sir narežite na kockice.
- Sve sastojke promiješajte i začinite prema želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....