Novo istraživanje pokazalo je da ispijanje dvije šalica čaja na dan pomaže u zaštiti mozga kako starimo. To je zato što prirodne kemikalije u čaju jačaju snagu mozga te tako pomažu u održavanju pamćenja i prisjećanju. Najbolje od svega je to što je učinak isti, bez obzira na to je li crni ili bijeli čaj u pitanju.
Tajna leži u flavanolu, antioksidansu koji može spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja moždanih stanica.
Istraživanje na 3500 ljudi
Stručnjaci su došli do zaključka nakon proučavanja kako flavanoli, vrsta flavonoida koja se nalazo u nekom povrću i voću, poput jabuka i bobičastog voća, ali i u čaju i vinu, utječu na pamćenje više od 3500 zdravih osoba starijih od 60 godina.
Jedna grupa sudionika unosila je 500 mg flavanola dnevno, što je količina koja se nalazi u dvije šalice čaja. Za to vrijeme, druga grupa je dobila placebo. Kako bi pratili sudionike, obje skupine su tijekom trogodišnje studije dobile testove prisjećanja riječi kako bi testirali svoje pamćenje.
I na kraju studije, utvrđeno je da su oni koji su unosili flavanol bili u prosjeku 10,5 posto bolji u testovima pamćenja. Uz to, oni koji su počeli s najnižim unosom flavanola u ukupnoj prehrani, poboljšali su se za 16 posto u testovima.
Profesor Gunter Kuhnle sa Sveučilišta u Readingu rekao je da je ispijanje čaja najlakši način za povećanje unosa flavanola.
- Dvije šalice pružaju dovoljno za većinu ljudi. Ako pijete čaj, nije bitno dodajte li mlijeko jer to ne utječe na flavanole - dodao je Kuhnle.
Međutim, Scott Small sa Sveučilišta Columbia u SAD-u, rekao je da se gubitak pamćenja vezan uz starenje razlikuje među ljudima.
- Ako je to zbog razlika u potrošnji flavanola, vidjeli bismo još dramatičnije poboljšanje kod ljudi koji nadoknade flavanole u svojim 40-ima i 50-ima - dodao je Small.
No, profesorica Tara Spires-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je da su i druge studije otkrile da flavanoli mogu pomoći mozgu poticanjem stvaranja sinapsi, veza između neurona.
Koje namirnice sadrže flavanole?
Možda niste ljubitelj čaja, ali želite unijeti flavanole? Možete ih pronaći i u ovim namirnicama:
- luka
- kelj
- grožđe i crno vino
- breskve
- bobice
- rajčice
- zelena salata
- mladi luk
- brokula
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....