Priznajem, istinski uživamo u ljetu: škola je završila, dani su beskrajno dugi, a naš vrt unatoč vrućinama obiluje plodovima. Ipak, najljepše su večeri, kad sparina malo popusti i družimo se uz hranu. Svatko ima svoje omiljeno ljetno povrće. Lucija obožava krastavce, kojih je vrt ove godine prepun, i jede ih neoguljene u svim varijantama, od samo malo posoljenih do ozbiljnih salata koje sama priprema. Njezin tata Ivan i ja još čekamo da se plodovi našeg omiljenog paradajza zacrvene, a do tada po tržnicama tragamo za volovskim srcem, predivnim mesnatim paradajzom za salate i kuhanje, našom najdražom sortom. Oko tikvica se svi slažemo: volimo ih sve vrste i na sve načine.
Lako ih je uzgojiti i obilno nagrade svakog vrtlara. Samo su dvije sadnice dovoljne da prehrane cijelu obitelj. Stalno iznova cvjetaju i iz tih divnih cvjetova nastaju tikvice. Mi ih sadimo više vrsta jer volimo sve, od zelenih do žutih, od duguljastih do okruglih. Razlikuju se po okusu, a oblik nekako nametne pripremu. Od svega toga zaista se može napraviti kraljevska večera.
Jedno jelo obogatili smo i sušenom bučom iz već nadaleko poznatog OPG-a Lenac iz Hrvatske Kostajnice. Pripremaju ih ručno, suše na suncu i za 10 dag sušenih potrebno je oko 4 kilograma svježih. Odlično zamjenjuju tjesteninu, a hranjive su im vrijednosti neusporedive.
Omiljene delicije
Kako je vrijeme roštilja i pripreme hrane na otvorenom, tikvice će dodatno osvježiti vaše omiljene mesne i riblje delicije. Režite ih na veće trake, malo pouljite, bacite na roštilj pa netom ispečene marinirajte u maslinovu ulju, soli, papru, limunovu soku i češnjaku. Tako pripremljene pojest će i oni koji na roštilju vole vidjeti nešto konkretnije od povrća. I što da vam još kažem, jedite fino i zdravo, uživajte u ljetu i, ono najvažnije, budite sretni.
- 1 zelena tikvica
- 1 žuta tikvica
- chili
- sol
- bučine sjemenke
- bučino ulje
Priprema:
- Tikvice narežite spiralizatorom, začinite i sušite u pećnici na niskoj temperaturi (od 60 do 100 Celzijevih stupnjeva).
- Pokapajte bučinim uljem i pospite bučinim sjemenkama.
- 1 skuša
- 1 koromač
- 1 limun
- 1 patašon
- šalica šalše
- nekoliko cherry rajčica
- desetak ljubičastih mahuna
- peršin
- majčina dušica
- maslinovo ulje
Priprema:
- Skušu marinirajte u maslinovu ulju, limunovom soku, soli i majčinoj dušici.
- Pokraj ribe u lim za pečenje stavite prerezani koromač pa pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Patašon kuhajte 5 minuta, ocijedite, prerežite, izdubite pa nadjenite šalšom i narezanim svježim rajčicama.
- Pecite u pećnici 10 minuta.
- Mahune kuhajte 5 minuta pa začinite soli, uljem i octom.
- 10 dag sušene buče
- 1 zelena tikvica
- 1 žuta tikvica
- 1 paprika
- 1 ljubičasti luk
- sojin umak
- ulje za wok
- vezica tušta
Priprema:
- Sušenu buču kuhajte 5 minuta, ocijedite i začinite soli i uljem.
- Povrće narežite na veće komade, propirjajte u woku, začinite sojinim umakom i servirajte na skuhanoj buči.
- Pospite listićima tušta.
- 1 zabatak
- 1 zelena tikvica
- nekoliko žlica prosa
- 5 šampinjona
- 1 mrkva
- 1 žuta tikvica
- 2-3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- maslac
Priprema:
- Pileći zabatak odvojite od kosti, skinite mu kožicu pa ga ispecite na maslacu i ulju.
- Za prilog tikvice i mrkve narežite spiralizatorom, začinite maslinovim uljem i soli i lagano pirjajte 10 minuta.
- Jednu deblju tikvicu prokuhajte, pažljivo izdubite pa nadjenite tim izvađenim mesom, gljivama i češnjakom, koje ste zajedno propirjali s dodatkom prosa koje treba zaliti kipućom vodom.
- Pecite u pećnici 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....