SHUTTERSTOCK
recept

Isprobajte zimsku salatu s narančom, grejpom i medenim preljevom

Pripremite kompletan obrok s citrusima

Neka vam ovaj aromatični i osvježavajući recept posluži kao inspiracija da svoj svakodnevni jelovnik obogatite citrusima.

Imamo sjajnu ideju za zimsku salatu s narančom, grejpom i medenim preljevom.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

Za preljev:

  • 1/4 čaše ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka naranče
  • 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka limuna
  • 1 jušna žlica bijelog vinskog octa
  • 1 i 1/2 jušna žlica meda
  • 1 čajna žličica naribane korice limuna
  • 1 čajna žličica senfa
  • svježe mljeveni crni papar
  • sol

Za salatu:

  • 2 crvene naranče
  • 2 obične naranče
  • 1 crveni grejp
  • 1 komora
  • mala glavica radiča
  • 1/4 šalice pistacija (cijelih ili nasjeckanih)
  • 1/4 šalice svježih listića mente za ukrašavanje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok naranče i limuna, ocat, med, koricu limuna i senf. Dobro promiješajte, kušajte i dodajte soli i papra prema potrebi. Poklopite i stavite u hladnjak do posluživanja.
  2. Oštrim nožem ogulite naranče i očistite ih od bijele kožice. Narežite ih na kolutove debljine pola centimetra. Na isti način ogulite i očistite grejp, a zatim ga narežite na kriške.
  3. Grančice komorača odrežite i spremite za neko drugo jelo. Odrežite korijen i glavicu potom narežite po duljini na četvrtine, a zatim na tanke trakice.
  4. Listovima crvenog radiča obložite zdjelu za posluživanje, a zatim sredinu ispunite slojevima citrusa i komorača. Ukrasite nasjeckanim ili cijelim pistacijama i listićima mente. Držite u hladnjaku do posluživanja, a prije nego što iznesete salatu na stol, začinite je preljevom.
17. siječanj 2025 15:40