SHUTTERSTOCK
Mediteranska biljka

Spas je za nadutost i lošu probavu, a malo tko zna da ovo povrće ima antikancerogeno i antivirusno djelovanje

Isprobajte ukusan recept

Komorač, koji ubrajamo u mediteransko povrće smatra se jednom od najstarijih ljekovitih biljaka. Koristili su ga još stari Egipćani, Rimljani i Grci, i to s očito dobrim razlogom. Štoviše, postoji legenda koja kaže da je Prometej ukrao vatru s Olimpa i prenio je ljudima tako da ga ne otkriju bogovi. U tom pothvatu mu se idealnom pokazala stabljika komorača jer je šuplja, ali vlaknasta, što omogućuje da se unutra zadrži tinjajuća iskra, a da se odmah ugasi. Danas ovu biljku pak najviše prepoznajemo po sposobnosti ublažavanja želučanih tegoba, poticanju probave i smanjenju nadutosti. Ipak, unatoč ovim i drugim brojnim zdravstvenim prednostima, često je zaboravljamo.zNA

Komorač djeluje antivirusno, antikancerogeno, odlično je za kardiovaskularno zdravlje i lipidni profil, a pokazao se korisnim i kad je u pitanju mentalno mentalno zdravlje.

Ublažava bolne mjesečnice i tjeskobu

Dobrobiti komorača primijećene su i kod ženskih hormonalnih tegoba. Studije pokazuju da može smanjiti proizvodnju hormona prostaglandina, što pomaže kod bolnih mjesečnica i grčeva. Također, istraživanja iz 2022. sugeriraju da ekstrakt komorača može imati anksiolitički učinak, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Vlakna

Vlakna iz komorača doprinose zdravoj probavi, uravnoteženoj crijevnoj mikrobioti, zdravlju srca te regulaciji tjelesne mase (100 g sadrži 90,2 g vode) i razine šećera u krvi. Ipak, mnogi ne unose dovoljno vlakana u prehranu - preporuka za odrasle iznosi 25 do 35 g dnevno, dok prosječan unos zna biti i upola manji. Nedavna istraživanja sugeriraju da vlakna mogu smanjiti rizik od raka mijenjanjem aktivnosti određenih gena.

Smanjuje bol kod IBS-a

Ekstrakt sjemena komorača štiti od gastrointestinalnih upala, pokazala je studija, a također pomaže u smanjenju boli i simptoma povezanih s IBS-om.

Za što sve koristiti komorač?

Puno je načina na koji možete iskoristiti ovu biljku u svojoj prehrani, uključujući:

Sastojak za juhu - umjesto celera stabljike komorača možete koristiti u receptima za juhu.

Čaj od komorača - pomaže kod nadutosti, grčeva i probavnih tegoba, a preporučuje se i dojiljama za ublažavanje grčeva u novorođenčadi.

Za hormonalnu ravnotežu - sjemenke komorača koristite kod menstrualnih tegoba i za poticanje laktacije.

Kao začin - sjemenke komorača dodajte u kruh, marinade i jela od mesa za postizanje slatkastog i aromatičnog okusa.

image
SHUTTERSTOCK

Pečena lukovica komorača s parmezanom

Sastojci:

  • 2 velike lukovice komorača
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1⁄2 žličice crnog papra
  • 50 g ribanog parmezana

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

2. Operite i narežite lukovicu komorača na tanke kriške.

3. U posudi pomiješajte komorač s maslinovim uljem, solju i paprom.

4. Marinirane kriške posložite na lim za pečenje koji je prethodno obložen papirom.

5. Pecite 20 minuta, zatim pospite ribanim parmezanom i pecite dodatnih pet minuta dok ne postane zlatno-smeđe.

29. siječanj 2025 11:37