SAM THOMAS A/SHUTTERSTOCK
Čarolija iz pećnice

Tri božićna kolača koji mirišu na dom: orasi, med i zimski začini u glavnoj su ulozi

Oprez, slastice brzo nestaju s tanjura

Čupavci, kiflice, makovnjača...svi ovi kolači su naravno fini i pozivaju na tradiciju okusa i zajedništva, ali željeli biste ovog Božića isprobati nešto novo. Ne tražite dalje! Donosimo tri nutritivno bogata recepta s orasima, medom i zimskim začinima. Idealna su za jednostavnu pripremu i uživanje bez grižnje savjesti jer spajaju tradicionalne okuse i zdravije sastojke.

image

Prhki medenjaci

SHAIITH/SHUTTERSTOCK

Medenjaci

Sastojci za 25-30 medenjaka:

  • 250 g integralnog pšeničnog brašna (može i pola integralno, pola pirovo),
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 1 žlica mljevenog cimeta,
  • 1⁄2 žličice mljevenog đumbira,
  • prstohvat mljevenog klinčića (po želji),
  • prstohvat soli,
  • 80 g meda,
  • 30 g kokosovog šećera,
  • 60 ml kokosovog ili maslinovog ulja (blagog okusa),
  • 1 jaje,
  • 2 žlice grčkog jogurta (za mekšu teksturu),
  • naribana korica 1 naranče

Priprema: U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, sodu, začine i sol. U drugoj zdjeli zagrijte med samo toliko da postane tekući (ne smije biti vruć) pa dodajte kokosov šećer, ulje, jaje i jogurt. Spojite mokre i suhe sastojke te umijesite mekano tijesto. Ako je premekano, dodajte još malo brašna. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta da se stisne. Pećnicu zagrijte na 170 °C. Razvaljajte tijesto na oko 5 mm debljine pa izrežite oblike (srce, zvjezdice, borovi...). Pecite 8-10 minuta - medenjaci trebaju ostati mekani. Ohladite ih na rešetki. Postaju još bolji nakon nekoliko dana kada malo omekšaju.

image

Šljive i orasi - fuzija koja osvaja

SAM THOMAS A/SHUTTERSTOCK

Kolač sa suhim šljivama i orasima

Sastojci:

  • 200 g integralnog pšeničnog brašna,
  • 150 g suhih šljiva,
  • 80-100 g oraha,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 žličica cimeta,
  • 2 jaja,
  • 80 ml maslinovog ili otopljenog kokosovog ulja,
  • 100 ml jogurta,
  • 80-100 g meda,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • prstohvat soli,
  • 2-3 žlice tople vode ili ruma za kratko namakanje suhih šljiva,
  • po želji bademi za ukras

Priprema: Suhe šljive namočite 5-10 minuta u malo tople vode ili ruma pa ocijedite i nasjeckajte. U jednoj posudi pomiješajte integralno brašno, prašak za pecivo, cimet, sol, a u drugoj jaja, ulje, med, jogurt i vaniliju. Spojite mokre i suhe sastojke, kratko promiješajte. Dodajte nasjeckane šljive i orahe. Ako želite još sočniji kolač, dodajte naribanu jabuku, a za jači orašasti okus orahe kratko tostirajte. Izlijte tijesto u namašćen kalup i po želji odozgo pospite listiće badema. Pecite 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

image

Odličan način za iskoristiti bundeve

SOKOR SPACE/SHUTTERSTOCK

Tartufi od bundeve

Sastojci:

  • 1 šalica pirea od pečene bundeve (Hokaido ili butternut),
  • 1⁄2 šalice zobenih pahuljica samljevenih u brašno,
  • 1⁄3 šalice mljevenih oraha ili badema,
  • 3 žlice meda ili javorovog sirupa,
  • 1 žlica kokosovog ulja,
  • 1 žličica cimeta,
  • 1⁄2 žličice đumbira u prahu,
  • prstohvat muškatnog oraščića,
  • čokolada za preljev

Priprema: U posudi pomiješajte pire od bundeve, kokosovo ulje i med ili javorov sirup. Dodajte zobeno brašno, mljevene orahe ili bademe i sve začine. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu, pomalo ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte još zobenog brašna ako je smjesa premekana. Oblikujte male tartufe i stavite u zamrzivač na 20-30 minuta. Za to vrijeme pripremite tekuću čokoladu za umakanje tako što ćete lagano otopiti tri žlice kokosovog ulja, dodati dvije žlice kakaa, 1-2 žlice javorovog ili agavinog sirupa i prstohvat soli. Dobro promiješajte da nastane glatka, tekuća čokolada. U čokoladu možete dodati prstohvat cimeta, narančine korice ili malo vanilije da se lijepo uklopi s bundevom.

Kuglicu nabodite na čačkalicu ili vilicu pa umočite u čokoladu. Pustite da se malo ocijedi i odložite na lim obložen papirom za pečenje. Vratite u hladnjak na 10 minuta da se glazura stisne.

18. prosinac 2025 10:43