Kao što svi znamo, voda je od esencijalne važnosti za naše zdravlje i život u cjelini te je treba piti svakodnevno u količini od 8 do 12 čaša od 2dl. No, ako ćemo biti iskreni, ponekad doista može biti dosadna.
Stoga nerijetko u trgovini ili kafiću posegnemo za aromatiziranim inačicama. A one, ne znamo jeste li primijetili, koštaju koju kunu više od obične vode, a kriju i dodane šećere.
U svijetu je već neko vrijeme veliki hit aromatizirana voda, odnosno voda obogaćena voćem. Ali ne kupovna, već ona koju pobornici zdrave prehrane spravljaju sami. A koliko je to lako, odlučili smo podijeliti s vama. Imajte na umu, ovakvo piće, jednako će dobro hidratizirat vaše tijelo kao obična voda, no pružit će mu potrebne vitamine, a i dodatno ga pročistiti ako provodite detoks.
Osnovni recept
Trebat će vam:
- staklenka, staklena boca ili vrč od najmanje 0,5 l
- voda (može i gazirana voda te kokosova voda)
- voće
- začini
- agavin sirup (po želji)
Priprema:
- Narežite voće na manje komade. Začine poput metvice, lavande, kadulje ili ruže prstima natrgajte, a vanilijin štapić samo uzdužno prerežite na pola. Nemojte preskakati ni đumbir, a ni bosiljak.
- U staklenku, bocu ili vrč stavite narezano voće, začin po izboru i agavin sirup ako želite zasladiti tekućinu.
- Dodajte 1,5 do 2 dl vode i dobro promiješajte drvenom žlicom kako bi svi sastojci pustili svoje sokove i arome.
- Posudu do vrha napunite vodom i još jednom dobro promiješajte te pustite da odleži desetak minuta. Nakon toga spremna je za konzumaciju.
Savjet plus!
Za maksimalni okus vodu ostavite preko noći u frižideru i popijte je sutradan.
A u nastavku pogledajte nekoliko stvarno dobrih prijedlog i video kako to radi iskusna blogerica. Naravno, vaši recepti ne moraju biti isti jer ideja ne manjka...
Jagoda & menta
Za ovaj recept trebat će vam jagode, što nije teško jer im je upravo sezona, te nekoliko listića mente i nekoliko kockica leda. Želite li, vodi dodajte malo agavina sirupa.
Lubenica, jagoda & menta
Ovaj recept vrlo je sličan prethodnom, osim što vodi dodajete i lubenicu. Stoga predlažemo da zamrznete nešto jagoda i izvadite ih u ljeto kada će vam ovakva voćna okrijepa dobro doći.
Malina, ruža & vanilija
Za ovaj recept koristite latice ruže za koju ste sigurni na nije špricana sredstvom protiv insekata i koja je rasla daleko od ceste, a štapić od vanilije obavezno prerežite uzdužno kako bi pustio svu svoju aromu.
Malina, menta & kokosova voda
Malina je vrlo nježna pa ju je dobro u vodu stavljati s ledom kako se ne bi raspala. Za ovaj recept umjesto obične koristite kokosovu vodu i malo listova mente.
Borovnica, malina & jagoda
Evo još jedan dobar prijedlog - u posudu za zamrzavanje kockica leda narežite jagode i zamrznite ih. Izvadite ih i kombinirajte s borovnicama i malinama već ovog ljeta za vrijeme najvećih žega.
Šipak & limeta
Kao moćan antioksidans šipak je savršen za spravljanje ovakvog napitka pa ga koristite čim više. U ovaj recept ide i limeta koju možete narezati na ploške ili je čak još malo usitniti, a po želji možete dodati i još neku vrstu voća ili začin.
Jabuka, limeta & bosiljak
Kod pripreme voćne vode s jabukom birajte kiselkaste vrste s dosta soka kao što su Jonagold ili Nicogreen. Ovaj recept je zanimljiv zato što uz jabuku u njega idu limeta i bosiljak. Inače, jabuku možete zamjeniti i krastavcem koji će također savršeno "sjesti" u ovu kombinaciju.
Marakuja & menta
Možda marakuja nije vaš prvi izbor jer vas podsjeća na one pregrozne sirupe iz djetinjstva, no voćka marakuje super je za aromatiziranu voćnu vodu. Uz dodatak mente pružit će vam pravo osvježenje, a sigurno ćete je poželjeti popiti više od jedanput.
Naranča & borovnica
Volite li cijeđene sokove tada znate koliko okusa i osvježenja pruža sok naranče. Dakle, da, ovaj mali izbor voćnih voda koje smo poželjeli isprobati ne može proći bez naranče, a vjerujemo kako uz pokoju borovnicu ima još i bolji okus.
Lavanda & borovnica
I šećer na kraju - završavamo vodom na bazi lavande i borovnica. Sigurno i sami možete zamisliti koliko se okusa skriva u takvom piću. Vrijedi isprobati.
Evo kako to izgleda iz ruku jedne stvarno domišljate blogerice koja u svoju voćnu vodu stavlja i chia sjemenke. Njene super zdrave recepte, uglavnom na bazi kokosa, možete pronaći ovdje.
1 žličica osušenih listova
1 žličica cvjetova
1 žličica korijena
Priprema:
- Usitnite korijen i cvijet maslačka. Pomiješajte malu žlicu osušenih listova, cvjetova i korijena i stavite u posudu.
- Prelijte sa 2 dl provrele vode i pustite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite i zasladite čaj s malo meda.
- Pijte dvije do tri šalice čaja na dan.
1 čajna žlica praha korijena maslačka
1 čajna žlica zaslađivača (po želji)
mlijeko (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Očišćeni korijen maslačka narežite na manje dijelove. Lim obložite papirom za pečenje i rasporedite narezani korijen maslačka.
- Ubacite lim u pećnicu, a vrata ostavite malo odškrinuta kako bi izlazila vlaga. Često ga okrećite kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno osušiti i da neće izgorjeti. Proces sušenja može trajati oko dva sata. Da je korijen suh, shvatit ćete po njegovoj smeđoj boji.
- Potom ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa ga sameljite u mlincu za kavu.
- U šalicu proključale vode dodajte jednu čajnu žličicu praha.Gorak okus možete ublažiti mlijekom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....