Uobičajeno je izbjegavati staromodne sastojke radi novih već pripremljenih sastojaka koji štede vrijeme.

 SHUTTERSTOCK
Zdrava nostalgija

Šteta što smo ih zaboravili: Osim što vraćaju u djetinjstvo, još je puno razloga za ovih sedam namirnica

Sve više koristimo pripremljena jela koja štede vrijeme

Živimo u dobu kad stalno tražimo nešto brže, bolje i novije. Čak i kad je u pitanju kuhanje, volimo uzeti klasični recept i napraviti modernu verziju. Naime, ubrzani način života je promijenio i naše kupovne navike pa često kupujemo i gotova jela. Danas je uobičajeno da vam namirnice budu isporučene na kućni prag. Ali pogrešno je zbog toga zanemariti neke "zastarjele" sastojke, kažu stručnjaci.

Primjerice, zašto ne biste dodali konzervirani ananas ili breskve svojoj tjednoj nabavi? Ili možda estragon i grah? Iako se ti sastojci mogu činiti dosadnim, to ne znači da nisu vrijedni vaše kupnje. Ovo su neke staromodne namirnice koje biste trebali dodati u svoju prehranu:

Palenta

Jasmine Golden, vlasnica i glavna kuharica u restoranu Truffle, kaže da se palenta vraća na velika vrata u domove, ali i u restorane.

Palenta (pura ili žganci), priprema se kuhanjem kukuruzne krupice u vodi. Kao jednostavna minimalno prerađena hrana sve je češće na jelovniku ljudi svjesnih važnosti i kvalitete izvornih namirnica. Poput ostalih žitarica, glavnina energije u kukuruzu potječe od škroba. Masti je u palenti zanemarivo malo, a kolesterola nema. Žutu boju joj daju karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Lutein podržava zdravlje očiju, dok beta-karoten štiti kožu.

- Palenta se može kuhati u raznim jelima, uključujući kolače od palente, pečenu palentu sa sirom i gljivama ili kremastu kašu od palente. Orašast okus koji donosi jela čini ju savršenom za dodavanje bogatstva i kompleksnosti - kaže Golden za Eat This, Not That!.

Isto tako, možete ju probati s:

  • brudetom
  • lignjama na buzaru
  • mlijekom
  • jogurtom
  • svježim sirom i jogurtom
  • pirjanim kiselim kupusom
  • salsom od rajčice

Također je možete posuti mladim ili polutvrdim sirom.


Konzervirane breskve i ananas

Ovo je jednostavan i ukusan obrok pomoću kojeg ljudi mogu dodati voće u svoju prehranu.

Registrirana dijetetičarka Toby Amidor kaže da samo zato što ovo konzervirano voće dolazi u limenci, to ga ne čini ništa manje hranjivim od svježeg voća.

- Konzervirani ananas i breskve izvrstan su način da dobijete više voća s dugim rokom trajanja i niskom cijenom - kaže Amidor.

Osim jedenja voća ravno iz limenke, Amidor kaže da je ovo odlična namirnica koju možete dugo držati u smočnici, ali i koristiti u raznim jelima i kolačima.

- Konzervirani ananas i breskve mogu se koristiti za zaslađivanje zobenih pahuljica (koristeći tekućinu i voće), dodati u tijesto za muffine, kolače i palačinke, pa čak i u smoothiejima - dodala je.


Svježi sir

Možda ste ga izbjegavali kao dijete, ali vrijeme je da ovu namirnicu vratite u svoju prehranu.

- Ovaj sir osigurava proteine, kalcij, vitamine B12 i A, kalij, fosfor i selen - kaže Amidor.

Svježi sir sadrži malo masti i puno proteina, a to je odlična kombinacija i za gubitak kilograma. Studije su pokazale da je konzumacija zdravih namirnica bogatih proteinima izuzetno učinkovita za mršavljenje jer povećava sitost, i to tijekom dužeg vremena. Nadalje, kalcij koji se nalazi u svježem siru je izvrstan za zdravlje vaših kostiju, hormona, a može čak pomoći u prevenciji ili upravljanju raznim bolestima.

Isto tako, vitamini B-kompleksa, koji se nalaze u svježem siru, pomažu u raznim metaboličkim aktivnostima u našem tijelu.

Možete iskoristiti dva "staromodna" sastojka za pripremu ukusnog i zdravog međuobroka, svježi sir i konzervirane breskve.

Amidor ističe da koristi svježi sir kao sastojak u svemu, od smoothieja i umaka do prelivenog voćem i granolom.


Korijen celera

Celer ili korijen celera korjenasto je povrće s mnogo zdravstvenih benefita, bogat je vlaknima koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i crijeva, a uz to je ukusan dodatak juhama i varivima.

Uz to, sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da djeluju kao protuupalni lijekovi, a upravo je upala čest uzrok kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa. Zbog svega toga celer je koristan u liječenju širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sustava.

Korijen celera također se može pasirati i dobra je zamjena za krumpir s malo ugljikohidrata. Upotrijebite sirovi, nasjeckani celer kako biste dodali svježinu slasticama i hrskavost salatama.


Cimet

Kanchan Koya, kuharica s doktoratom biomedicine na Sveučilištu Harvard, navodi bi željela cimet vratiti u slanu hranu.

- Cimet je obično rezerviran za pečenje kolača ili blagdanskih poslastica, ali povijesno gledano koristio se za sprječavanje kvarenja hrane pa i za poboljšanje slanih jela. Predlažem da ga vratimo kako bismo oživjeli slane pripravke poput bolonjeza od leće ili mesa, juhe i prepečenog zimskog povrće poput buče i batata - kaže Koya.

Znanstvene studije opisuju njegovo antioksidativno, protugljivično, protuupalno i antikancerogeno djelovanje. Isto tako, u mnogim istraživanjima se pokazalo kako cimet ima velik potencijal u sprečavanju i liječenju neurodegenerativnih tegoba potenciranih upalnim promjenama.


Grah

Jednostavni bazični grah smatra se hranom koja potiče dugovječnost zbog svojih vlakana i fitonutrijenata, kaže Koya.

- Mnogi ljudi ih se u moderno doba klone jer misle da su previše bazični ili preteški za probavu - dodaje.

Ona ističe da bi ljudi trebali redovito uživati u grahu bez obzira na to je li namočen i kuhan u pripravku nalik varivu s đumbirom, kuminom i lovorovim listom za poboljšanje probavljivosti ili na neki drugi način.

Isto tako, važno je znati da je grah pun hranjivih tvari kao što je mineral molibden, koji sudjeluje u metabolizmu, te vitamina B9 i B1, vlakana, triptofana, mangana, proteina, magnezija, fosfora i željeza. Proteini u grahu pomažu mišićima našem tijelu, a složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije. Uz to, neki podaci kažu i da crni grah (i općenito grah) može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 82 posto.


Estragon

Estragon ima malo kalorija i ugljikohidrata te sadrži hranjive tvari koje mogu biti korisne za vaše zdravlje. Nekada je bio omiljeni začini u francuskoj kuhinji, a ima toliko toga za ponuditi u modernoj kuhinji. Koya navodi da ga voli dodati pečenoj ribi, tofuu za nježnu zeljastu notu ili ga umiješati u kremasti preljev na bazi majoneze.

Uz to, ova biljka može pomoći u smanjenju šećera u krvi poboljšavajući osjetljivost na inzulin i način na koji vaše tijelo metabolizira glukozu.

Linker
17. studeni 2024 21:33