Marelice se među ljetnim voćem ističu zlatno-žutom bojom i baršunastom kožicom. Najukusnije su svježe, međutim, složit će se mnogi, odlične su i u kolačima ili u pekmezu. U hladnjaku se mogu držati do tjedan dana.
Marelice potječu iz srednje Azije, te su preko Indije i Grčke stigle i donas. Najbolje uspijevaju u područjima s blagom, mediteranskom klimom. Tajna dugovječnosti vitalnih stogodišnjaka iz pakistanske doline Hunza navodno je baš u marelicama koje su jeli u velikim količinama.
Marelice su vrlo zdrave
Obiluju vitaminom A, mineralima, kalcijem i kalijem. Sadrže čak 10 puta više magnezija od ostalog voća. Imaju i velike količine betakarotena koji štiti kožu kod sunčanja. Sok od marelice je izvrstan izvor kalcija i željeza te se preporučuje za trudnice i malu djecu. Dobar izvor željeza su i suhe marelice.
Trudnice ipak ne bi smjele jesti pretjerane količine marelica zbog visokog sadržaja bakra.
Marelica je vrlo cijenjena kao blagi laksativ. Pomaže probavi ako se konzumira prije jela. Osim toga, svježi sok od lišća kajsije je koristan kod kožnih bolesti kao što su ekcemi i opekline.
Budući da su marelice alkalne namirnice, odličan su izbor za svakog tko je sklon žučnim kamencima jer ih pomažu otopiti.
Dodatak salatama, ribi i mesu
Osim ploda, i sjemenke marelice se koriste u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Ulje iz sjemenki marelice se ponegdje upotrebljava kao jestivo ulje.
I povrtnim salatama možete dodati svježe marelice. Voće pomiješajte sa zelenom salatom, avokadom i preljevom na bazi jogurta. Bit će odličan prilog uz piletinu ili ribu. A svi znamo koliko se "ljube" s pečenom patkom...
1 kg očišćenih marelica
1/2 kg šećera
1 limun (neprskani)
Priprema:
- Marelice očistite od koštica
- Kuhajte ih same oko sat vremena na jakoj vatri uz stalno miješanje
- Sa štapnim mikserom dobro usitnite
- Dodajte šećer i limun izrezan na kolutove
- Kuhajte još pola sata na jakoj vatri uz miješanje
- Kuhani pekmez sipajte u tegle dok je vruć i odmah čvrsto zatvorite poklopcem
- Na hladnom mjestu može stajati i do godinu dana
Savjet: Osigurajte štednjak i zid s papirom ili folijom jer će smjesa prskati dok se kuha
Savjet više: Ako želite još glađu strukturu pekmeza marelice propasirajte kroz pasirku umjesto da ih izmiksate
1/2 kg krumpira
30 dkg oštrog brašna
7 dkg maslaca
malo soli
Priprema:
- Skuhajte krumpir i protisnite ga kroz sito
- Prohladite ga i dodajte ostale sastojke
- Izmiješajte rukom
- Ako je pregusto dodajte malo mlijeka
- Zamijesite da bude srednje mekano
- Kad je tijesto gotovo, u pobrašnjeni dlan stavite lopticu veličine manje mandarine, tijesto raširite i unutra utisnite polovicu marelice, malo zasladite i napravite kuglicu
- Kuglice kuhajte u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu
- Kuhane uvaljajte u krušne mrvice ispržene na malo maslaca
Savjet: Možete servirati s kiselim vrhnjem
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
1 šalica rastopljenog maslaca ili masti
2 šalice oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
vanilin šećer
40 dkg marelica°°
Priprema:
- Izmiksajte jaja i šećer
- Dodajte ostale sastojke i još izmiješajte
- Izlite u silikonski kalup
- Tijesto posipajte marelicama narezanim na kockice
- Pecite na 180°C oko 45 minuta
Savjet: Ako volite čokoladne kolače u pola smjese dodajte dvije žlice kakaa
Marelica koliko vam srce želi :)
Priprema:
- Zdrave, svježe i što manje plodove obrišite vlažnom, a zatim suhom krpom
- Marelice pažljivo prepolovite i izvadite koštice
- Polovice složite u pleh obložen bijelim papirom, tako da razrezan dio marelice bude okrenut prema gore
- Ostavite ih u mlakoj pećnici nekoliko dana, dok se smežuraju
- Zatim ih složite na dasku i izložite jakom suncu te sušite dok budu potpuno suhe
- Sušene marelice stavite u platnenu vrećicu i objesite na hladnom i prozračnom mjestu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....