
U svijetu s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom) živi više od milijardu ljudi, a poznato je da su neke od posljedica ovog opasnog stanja srčani i moždani udari, zatajenje bubrega, sljepoća i druge komplikacije. Osim uzimanja lijekova, smanjenja unosa alkohola i redovitog provođenja tjelesne aktivnosti puno toga možemo učiniti i u prilagodbi prehrane. Štoviše, nutricionistica Martha Theran predlaže pet učinkovitih načina s pomoću kojih je moguće brzo sniziti tlak.
1. Pripremajte vlastite obroke
Prva strategija je - kuhajte doma. Spremanje vlastitih obroka od svježe, niskokalorične hrane, bogate hranjivim tvarima, ističe nutricionistica, pomaže nam smanjiti unos natrija i šećera dok istovremeno povećavamo unos hranjivih tvari koje snižavaju krvni tlak, poput kalija, antioksidansa i vlakana. Ova nutricionistica preporučuje konzumiranje što manje prerađenih namirnica, odnosno, savjetuje izbjegavanje kupovanja gotove hrane nad kojom najčešće nemamo kontrolu što se doista u njoj nalazi. Stoga, neka odlasci u restorane, toploteke ili pak pekare budu izuzetci, a ne pravilo.
2. Povećajte unos vlakana
Dokazano je vlakna neprijatelji hipertenzije, a nalazimo ih u gotovo svim neprerađenim biljnim namirnicama. Stoga, nutricionistica savjetuje konzumiranje što više svježeg povrća koje će nesumnjivo pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
3. Pazite na unos soli
Sol je izuzetno važna za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, međutim, njezin prekomjeran unos ni na koji način nije poželjan. On je naime jedan od najvažnijih uzroka nastanka visokog krvnog tlaka, stoga bi osobe koje se bore s ovim problemom trebale ozbiljno shvatiti poruku o ograničenom unosu. Preporučeni dnevni unos kuhinjske soli prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je pet grama.
4. Unosite više kalija
Prehrana s niskim unosom kalija, visokim udjelom natrija poput prerađenih mesnih narezaka, industrijskih sokova, brze i instant hrane i gaziranih napitaka pridonosi visokom krvnom tlaku. Suprotno tome, namirnice koje obiluju kalijem poput zelenog povrća, banana, slatkog krumpira (batata), mliječnih proizvoda, graha i avokada, mogu pomoći sniziti krvni tlak.
5. Ne zaboravite na vodu
Pijenje dovoljno tekućine je izuzetno važno i kad je tlak u pitanju. Naime, unos vode pomaže bubrezima u učinkovitom izlučivanju viška natrija za koji znamo da može povećati tlak. Kada je naše tijelo dehidrirano, krvne žile se sužavaju pa protok krvi postaje otežan što dovodi do povišenog tlaka. Hidracija također održava ravnotežu elektrolita, poput kalija i natrija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....