Volimo ga kao zdravu grickalicu jer je bogat nezasićenim mastima, proteinima, vlaknima, esencijalnim vitaminima i mineralima. Kao i svaki orašasti plod znamo da ga trebamo jesti umjereno jer su obično vrlo kalorični pa je mjera ne više od deset komada dnevno. Ovaj je posebno bogat i vitaminom B6 kojeg u sto grama ima toliko da može zadovoljiti 20 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom nužnim za normalnu funkciju mozga, prevenciju kožnih poremećaja i usporavanje starenja. Obiluje i selenom, sto grama sadrži 12 mikrograma ovog minerala koji je dobar antioksidans i pomaže u prevenciji bolesti srca pa čak i nekih vrsta raka. Ima još i željeza, cinka, bakra, kalcija, magnezija, kalija i vitamina E. Zatim tu su proteini i polifenoli kojima našem organizmu pruža značajne zdravstvene koristi - od dobrog zdravlja srca, prevencije moždanog udara, regulacije šećera u krvi, poboljšano zdravlje mozga i njegovo bolje funkcioniranje do zdravih očiju i kostiju te jačeg imunosnog sustava. Sve to pripisujemo indijskom oraščiću koji je proglašen otrovnom biljkom 2025. godine.
Izbor njemačkog botaničkog vrta
Izbor tradicionalno organizira njemački botanički vrt Wandsbek kako bi pružio informacije o toksičnim učincima biljaka koje ljudi najčešće koriste bez da znaju za njihova posebna svojstva. Tamna strana indijskog oraščića krije se u činjenici da je njegova kora otrovna.
- U Europi se susrećemo samo s indijskim oraščićima u trgovinama hranom i potpuno je netoksičan za prehranu ljudi jer je obrađen prije nego što dođe u trgovine.. Naime, plod koji potječe iz sjeveroistočnog Brazila, a danas se uzgaja u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Indiji, sadrži ulje kardol koje negativno utječe na sluznicu i može izazvati teške kolike i alergije na koži koje su - navode u botaničkom vrtu Wandsbek, "usporedive s opeklinama drugog stupnja".
Štetan kardiol
- Sirovi indijski oraščići ne smiju se konzumirati. Ljuska indijskog oraščića je tvrda i sadrži otrovno ulje (kardol), što dovodi do zdravstvenih problema nakon konzumacije. Kupljeni indijski oraščići obično su bezopasni jer se prije prodaje uklanja njegova vanjska ljuska koja sadrži najveći udio kardola. Nakon toga se prže ili kuhaju na pari. Ovi procesi čine otrovni kardol bezopasnim. Obrađeni na ovaj način, indijski oraščići su pravi izvori energije i nude niz zdravstvenih prednosti. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Posebno su bogati magnezijem, bakrom, cinkom i vitaminom B - navode u Botaničkom vrtu. Ističu da indijski orasi kupljeni u trgovini kao gotovi proizvodi mogu, međutim, sadržavati sol ili šećer te savjetuju da se obrati pažnja da radije budu neslani i sa što manje šećera.
Također, indijski orasi sadrže histamin. Osobe s intolerancijom na histamin trebale bi ograničiti konzumaciju, upozoravaju njemački botaničari i pozivaju da se već nominiraju kandidati za sljedeću otrovnu biljku godine iz popisa toksičnih biljaka na njihovim mrežnim stranicama. Ako otrovna biljka nije na popisu, može se predložiti, popis će se dopuniti, a od lipnja će se moći i glasati. Biljka koja skupi najviše glasova proglašava se otrovnom biljkom 2026. godine i javnost ima priliku doznati više i o njezinoj tamnoj strani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....