Sve se više okrećemo prirodi i izvornoj netretiranoj hrani. Zadnjih godina pozornost znanstvenika usmjerena je i otkrivanju pozitivnih učinaka matovilca na zdravlje.
Ova biljka sadrži karotenoide poput neoksantina, luteina, zeaksantina, beta-karotena, beta-kriptoksantina, violaksantina i dr. Izuzetno je bogat fenolnim komponentama od kojih se izdvajaju genistein, klorogenska kiselina i rutin.
Osim toga, tu je i obilje beta-sitosterola koji od svih sterola pokazuje najjače antikancerogeno djelovanje.
S čime ga kombinirati?
Matovilac se kombinira s različitim namirnicama, no posebno fino upotpunjuje prženu i pečenu ribu te brodet. Zbog svojeg pomalo paprenog okusa, odlično se ova salata ljubi s narom, orasima, pinjolima, narančom, rotkvicama i klicama, no nećete pogriješiti ako ga poslužite i s prepečenim kruhom, carpacciom od mesa ili ribe, svježim sirom, kuhanim jajima i pečenom janjetinom. Mogućnosti je mnogo, a sve, naravno, ovisi o vašim okusima.
Ali i to nije sve.
U nastavku donosimo još nekoliko jako dobrih razloga zašto bi nam svima trebao biti češće u tanjuru.
Matovilac sadrži više vitamina nego "uobičajena" salata! Jača imunitet, jer sadrži obilje željeza, magnezija, kalija i vitamina A i C, koji također štite od stresa, kardiovaskularnih bolesti i anemije.
Pomaže tijelu u održavanju razine vitamina C, jer ga sadrži deset puta više od citrusa.
Postoje različite varijante ove salate. Listovi su široki ili uski, okrugli ili duguljasti.
Lišće i korenje sadrže esencijalno ulje koje smiruje probavni trakt i želudac.
ŠTO TREBAMO ZNATI
- I matovilac je, poput drugih salata, najbolje jesti svijež.
- Suh i zatvoren u posudi, u hladnjaku može stajati nekoliko dana.
- Prilikom pripreme matovilcu treba odstraniti korijen i oštećene žute listove.
- Želite li tijelo dodatno obogatiti željezom, salati od matovilca dodajte orašaste plodove.
DOBRA IDEJA
Matovilac s inćunima
Sastojci:
- 500 g matovilca
- zelene salate, potočarke i cikorije
- desetak rotkvica
- 1 komorač, stručak mladog luka
- šaka usitnjenog peršinovog lista
- šaka usitnjenog vlasca
Za preljev:
- 18 fileta inćuna
- 180 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 120 g svježe naribanog tvrdog sira
- 100 g svježe iscijeđenog limunovog soka
- 2 jušne žlice meda
- 1 jušna žlica domaćeg vinskog octa
- režnjeva češnjaka
- svježe mljeveni papar
- malo čilija
- malo soli
Priprema:
- Povrće očistite i operite. Salate po potrebi usitnite, a luk, rotkvice i komorač izrežite na ploške. Sve stavite u zdjelu za serviranje.
- Izrezane inćune dobro izmiješajte s maslinovim uljem, limunovim sokom, medom, octom, soli, paprom, usitnjenim češnjakom i čilijem.
- Dobiveni preljev s inćunima prelijte po pripremljenom povrću, pospite izribanim sirom, peršinom i vlascem te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....