SHUTTERSTOCK
Brzo, zdravo i fino

Jednostavan biskvit s bademovim brašnom oduševit će svakoga, a najviše osobe s dijabetesom i celijakijom

Donosimo recept

Bademovo brašno popularna je alternativa pšeničnom, bogato je zdravim mastima, proteinima i vlaknima, a osim toga, odličan je saveznik u regulaciji šećera u krvi te idealna zamjena koju koriste osobe s celijakijom. Dodatno, badem sadrži vitamin E, snažan antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa i usporava starenje. Grickanje ove namirnice pridonosi zdravlju srca jer smanjuje loš kolesterol, dok visok udio magnezija pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju stresa. Uz to, podržava zdravlje kostiju zahvaljujući kalciju i fosforu.

image

Jednostavan i zdrav kolač za sve

SHUTTERSTOCK

Biskvit od badema

No, osim grickanja ovaj orašasti plod može se iskoristiti na doista različite načine, a jedan od njih može biti savršen kolač, biskvit koji može poslužiti kao odličan doručak uz jogurt ili pak slasni međuobrok tijekom dana. Za sljedeći recept trebat će vam:

  • 3 velika jaja
  • 100 g šećera
  • 80 ml mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice morske soli
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • 10 ml ekstrakta badema
  • 120 ml maslaca
  • 300 g bademovog brašna

Za ukrašavanje

  • 60 g narezanih badema
  • 20 g šećera u prahu (ili eritrita)

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Okruglu tepsiju za kolač obložite papirom za pečenje.

2. U velikoj posudi ručnom pjenjačom umutite jaja, šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i badema te otopljeni maslac.

3. Dodati prašak za pecivo i sol, a bademovo brašno postupno dodajte u tekuće sastojke i miješajte kuhačom dok se ne dobije gusta, pomalo zrnasta smjesa za kolače.

4. Tijesto za kolač od badema izlijte u podmazan pleh i po vrhu pospite narezane bademe.

5. Pecite kolač 40-45 minuta na središnjoj rešetki pećnice. Kad je pečen, kolač izvadite ga iz tepsije i ostavite ga da se ohladi barem tri sata prije rezanja.

6. Prema želji pospite šećer u prahu na vrh kolača.

Skladištenje

Čuvajte kolač u zatvorenoj kutiji za kolače u hladnjaku do četiri dana.

11. ožujak 2025 14:02