
O zdravstvenim dobrobitima orašastih plodova svako toliko možemo čitati, no što ako se nakon grickanja jednostavno ne osjećamo dobro? Što ako nakon netom pojedenih badema osjetimo težinu i bol u trbuhu?
Četiri uzroka boli
Prema dijetetičarki i nutricionistici Lily Nichols iza ove boli se skrivaju četiri moguća razloga, a prvi je fitinska kiselina. Naime, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice u sebi prirodno sadrže spoj fitinske kiseline, koja može izazvati bol u trbuhu jer se veže za minerale poput kalcija, magnezija i željeza, što može ometati probavu i apsorpciju tih tvari. Osim toga, kod osoba s osjetljivim probavnim sustavom, fitinska kiselina može izazvati iritaciju želuca, nadutost ili nelagodu, jer može ometati ravnotežu probavnih enzima i povećati kiselost u želucu. No, možete biti osjetljivi i na određene spojeve, primjerice tanini u pekan orasima nekima stvaraju bolove. Stoga, da biste doista detektirali koje vam namirnice smetaju, ova nutricionistica predlaže vođenje dnevnika prehrane.
Drugi potencijalni uzročnik bolova je intolerancija na hranu. Drugim riječima bolove možete osjetiti nakon jednog do četiri sata od pojedenih orašastih plodova, a uz bolove u trbuhu možete imati i glavobolju i mučninu.
Iza trećeg uzroka krije se neumjerenost, odnosno previše pojedenih plodova.
-Vaše tijelo može imati problema s probavom velike količine masnoće odjednom, osobito ako jedete brzo - objašnjava Nichols.
Iza neumjerenosti može se prema ovoj nutricionistici skrivati i namjera za nadoknadom proteina, posebno ako ih se ne unese u dovoljnoj količini tijekom obroka. S druge strane, poznat nam je omjer, odnosno pravilo šake pa je tako šaka orašastih plodova sasvim dovoljna i to vrijedi imati na umu osobito ako ste skloni eskiviranju cjelovitog obroka. Spomenuto se ne odnosi na brazilske oraščiće kojih je dovoljno pojesti dva komada. U suprotnom biste mogli iskusiti simptome poput osipa na koži, proljeva, mučnine i umora.
Posljednji, odnosno četvrti razlog bolova u trbuhu nakon pojedenih orašastih plodova je nadutost.
Naime, ovi su plodovi prepuni vlakana za koja znamo da su nam prijeko potrebna - pomažu normalizirati rad crijeva i općenito podržavaju zdravlje crijeva. No, ako tijelo nije naviklo jesti puno hranjivih tvari, zdrave grickalice poput orašastih plodova mogu dovesti do plinova i nadutosti, a oni pak mogu izazvati bolove u trbuhu.
Kako ublažiti bolove?
Ako osjećate nadutost ili grčeve nakon pojedenih orašastih plodova, nekoliko učinkovitih metoda pomoći će ublažiti ovu neugodu:
- Pijte puno vode
- Pijte čaj od đumbira, paprene metvice ili korijena sladića
- Jedite hranu bogatu probioticima poput jogurta ili kefira
- Jedite banane, rižu ili pijte prirodni sok od jabuke
- Hodajte. Kratka šetnja nakon obroka može potaknuti probavu i smanjiti nadutost.
- Uključite u rutinu vježbe dubokog disanja jer one također poboljšavaju probavu.
- Masirajte trbuh. Nježni kružni pokreti po trbuhu mogu pomoći u oslobađanju plinova i poboljšanju rada crijeva.
- Izbjegavajte mliječne proizvode, gazirana pića, alkohol i pušenje.
Kada ipak posjetiti liječnika?
Ako bolovi u trbuhu traju više dana, obratite se liječniku i nutricionistu koji vam mogu pomoći identificirati potencijalne probleme - intoleranciju na hranu, probleme s veličinom porcija ili temeljna zdravstvena stanja.
Također, odmah potražite liječničku pomoć ako imate jake bolove u trbuhu nakon što ste pojeli orašaste plodove ili su bolovi popraćeni vrućicom, krvlju u stolici, oticanjem trbuha ili mučninom i povraćanjem. Osobito intenzivna nelagoda uzrokovana orašastim plodovima mogla bi biti znak većeg probavnog problema poput žučnih kamenaca, čira ili sindroma iritabilnog crijeva, piše Mayo Clinic.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....