U slučaju da ste se priključili protestu i jedan dan (ili cijeli vikend) odustali od odlaska u trgovine, a niste sigurni što uopće možete pripremiti od namirnica koje imate kod kuće, nastavite čitati, jer u nastavku donosimo nekoliko baš dobrih recepata za jednostavna, ukusna jela od namirnica koje se mogu pronaći u gotovo svakom kućanstvu. Osim što ćete podržati akciju o kojoj ovih dana svi pričaju, uštedjet ćete koji euro, a možda se i prisjetiti jela koja ste već zaboravili, a vole ih (uglavnom) svi za stolom.
OSNOVNE NAMIRNICE
Pod pretpostavkom da u smočnici, kuhinjskom ormariću i hladnjaku imate osnovne namirnice kao što su brašno, jaja, mlijeko, maslac i ulje, sol i šećer, kod kuće već možete postaviti osnove za jela kao što je brzinska tjestenina ili čak mlinci s različitim umacima i dodacima.
OSNOVNI RECEPT ZA RECEPT ZA TJESTENINU (plus tri talijanska klasika)
Osim klasične tjestenine koju je najbolje raditi u omjeru jedno jaje na 100 grama brašna, još jednostavnija varijanta bit će, primjerice, trganci ili špecle. Praktični su, brzo gotovi i kombinirati se mogu uz najrazličitije umake, pa čak i one slatke s makom ili orasima.
Od navedenih sastojaka uvijek možete napraviti i palačinke, pri čemu možete kombinirati i različita brašna, ili još bolje brzinske palačinke iz pećnice u kalupu za muffine koje možete kombinirati sa slatkim ili slanim nadjevom. Nemojte zaboraviti niti na kaiserschmarrn, koji možete pripremiti u slanoj i slatkoj varijanti.
RECEPT ZA PALAČINKE IZ PEĆNICE
Dobra opcija bit će i domaće tortilje, koje možete napraviti tako da pomiješate toplu vodu, malo praška za pecivo, brašno, ulje i sol. Napravite meko tijesto, pustite da odmori 20-ak minuta, a zatim podijelite na kuglice, razvaljajte i pecite na suhoj tavi.
ILI TORTILJE MOŽETE NAPRAVITI NA OVAJ NAČIN
IZ KUHINJSKOG ORMARIĆA I SMOČNICE
Kada ste pripremili bazu, zavirite i u kuhinjski ormarić i smočnicu. Osim soli, šećera i ostalih začina, u kuhinjskom ormariću najčešće se mogu naći i riža, palenta, leća, krušne mrvice, dok ćete u smočnici vrlo vjerojatno pronaći konzervu tune, slanutka i graha, kukuruza, pasiranu rajčicu ili pelate, ulje, pa i luk i krumpir.
Od svega navedenog pripremiti možete nebrojeno mnogo brzinskih jela. Napamet nam odmah padaju mlinci s umakom od tune i rajčice, falafel od leće i slanutka, koji vrlo lako možete napraviti tako da leću namočite, a onda je usitnite zajedno sa slanutkom, povežete s jajem, ako je potrebno, dodate i krušne mrvice te začine po želji pa sve zajedno pržite u ulju ili pečete na tavi ili u fritezi na vrući zrak.
Osim toga, od kombinacije žitarica, grahorica i korjenastog povrća koje uglavnom uvijek imamo u hladnjaku i smočnici, kao što su mrkva, celer i krumpir, uvijek se može napraviti i jednostavno varivo, koje se može ili ne mora pojačati i, primjerice, običnim noklicama od brašna, jaja i soli. Dovoljno je samo pomiješati ih dok ne dobijete gustu smjesu pa ih žličicom ispuštati u varivo pred kraj kuhanja i pričekati da isplivaju. Naravno, ako u zamrzivaču imate meso, možete ga nasjeckati na kockice pa ubaciti u lonac.
Palenta je, pak, namirnica od koje u pola sata možete dobiti nekoliko baš dobrih jela. Primjerice, možete je skuhati pa još toplu poslužiti s vrhnjem s malo slatke mljevene paprike i kojim čvarkom, ako vam je pri ruci. Također, od nje možete napraviti i slatku kašu, recept za koju vam ostavljamo u nastavku, a možete je i ohladiti, narezati na prutiće pa je zapeći na tavi i od nje napraviti hrskave štapiće uz koje će vam samo još trebati umak.
Od konzerve slanutka ili graha uvijek možete napraviti namaz kao što je humus, a možete ih i kombinirati s pelatima i, ako u zamrzivaču imate komad piletine, spojiti ga s konzervama pa napraviti jednostavno punjenje za tortilje ili ga poslužiti uz, primjerice, rižu.
Krušne mrvice mogu vam poslužiti za paniranje ili kao dodatak faširancima ili povrtnim popečcima, ali i za stvaranje hrskave komponente na jelima. Jednostavno ih zapecite na malo maslaca, dodajte sol i začine (ili čak limunovu koricu) po želji, tostirajte dok ne postanu hrskave i zamirišu pa ih posipajte po tjesteninama, rižotima i palenti.
VOĆE KOJE UVIJEK IMAMO PRI RUCI
Od voća u ovo doba uvijek nekako pri ruci imamo naranče, limune i jabuke, što je već dovoljno da svakom jelu dodamo malo svježine, ali i da napravimo kakav dobar desert. Crumble ili cobbler bit će najjednostavnije varijante, vrlo brzo gotove, a slasne, a od brašna i maslaca, koji također uvijek imamo u hladnjaku, možete napraviti i prhko tijesto za klasičnu pitu.
KORAK PO KORAK CRUMBLE (KORISTITE SEZONSKO VOĆE)
Jabuke i kruške uvijek možete dodati i pečenjima, ako iz zamrzivača izvučete kakav komad mesa, a od agruma možete napraviti
kreme koje ćete zatim mazati na palačinke, kruh ili ih jesti na žlicu, ako se zaželite nečeg slatkog i kiselkastog. Osim toga, uvijek možete napraviti i kakve aromatične keksiće ili malo naranče dodati u čokoladni biskvit. A kad smo već god biskvita, za pripremu će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka kao što su brašno, jaja, šećer i malo soli, a u njih uvijek možete ubaciti voće po želji iz zamrzivača pa napraviti brzinski desert.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....