I nježno i intenzivno

Punjena jaja s kremom od parmezana sa salatom od divljih šparoga i hrskavim pršutom

 Marko Miščević/Cropix (presnimka)
Vječni izazov većine kuhara je kako na poseban način pripremiti ovu savršenu namirnicu, a mi vam donosimo recept chefice Ane Grgić Tomić

Uskrs je vrijeme kad se okupljamo oko stola ispunjenog mirisima tradicije i toplinom zajedništva. Pinca, kuhana šunka u kruhu, domaće kobasice i mladi luk neizostavan su dio blagdanske trpeze, no ponekad poželimo unijeti dašak svježine i iznenađenja u poznate okuse. Upravo zato ovaj recept, interpretacija poznate chefice Ane Grgić Tomić, donosi spoj nježnih i intenzivnih aroma koji će osvojiti vaše ukućane i goste i to taman na vrijeme da ga do velikog blagdana uspijete isprobati i nekoliko puta ako treba.

PUNJENA JAJA S KREMOM OD PARMEZANA SA SALATOM OD DIVLJIH ŠPAROGA I HRSKAVIM PRŠUTOM
Trebat će vam:
6 jaja
250 ml vrhnja za kuhanje
30 g parmezana
1 vezica divljih šparoga
100 g drniškog pršuta
po želji kadaifa
maslinovo ulje
ribana korica jednog limuna

Priprema:
Odrežite vrh sirovih jaja, ispraznite ih u posudu. Odvojite žutanjke i začinite ih s timijanom i maslinovim uljem. Žumanjke lagano poširajte u vrućoj vodi. Ljuske operite pod vrućom vodom i posušite ih. Kada su žutanjci kuhani vratite ih nazad u ljusku. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za kuhanje, parmezan i sol te iskuhavajte do željene gustoće. Pršut tanko narežite i stavite ga u pećnicu da se ispeče, odnosno pretvori u hrskavi čips, posušite ga na papiru da se upije visak masnoće. Divlje šparoge skuhajte u vodi u koju treba dodati malo šećera, kuhajte do dvije minute da ostanu što hrskavije. Kadaif stavite na pleh i pecite u pećnici dok ne dobije lijepu boju. Kremu od parmezana stavite u ljuske od jaja, a vrh posipajte čipsom od pršuta. Kuhane šparoge začinite limunovim sokom, koricom od limuna, maslinovim uljem i malo soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2025 12:07