KOJA DOBRA IDEJA

Brzo je, jeftino i od priloga vam treba samo kriška dobrog kruha! Danas kuhamo zelenu shakshuku

Ljeti ovo jelo obožavamo s rajčicom, a zimi nam je najdraže s porilukom, špinatom i ostalim zelenjem

Za shakshuku s rajčicom i jajima sigurno ste već čuli, jer slovi za jedno od popularnijih jela na svijetu. Kako i ne bi kada je u pitanju jelo kojem se ljeti toliko lijepo vratiti, bez obzira je li u pitanju doručak, ručak ili večera. Kremozno je, bogato, a kada se dobro začini, i svakim zalogajem sve zanimljivije. Da i ne spominjemo tekući žumanjak koji umak čini još slasnijim.

Pa, iako nas do ljeta dijeli još nekoliko dugih mjeseci, shakshuku vrlo lako možete pripremiti i u zelenoj varijanti. I bit će jednako ukusna kao crvena.

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

U pitanju je zapravo jednostavno, brzo jelo koje vas neće koštati puno, bit će zasitno i uz tanjur zelene shakshuke trebat će vam još samo komadić dobrog kruha kako biste pokupili žumanjak i sokove s dna tave. Najbolji dio je to što u ovom jelu možete kombinirati najrazličitije zelenje, od špinata i blitve, preko brokule i prokulica pa sve do kelja, a podlogu uvijek, umjesto s običnim žutim ili ljubičastim lukom, napraviti možete od mladog luka i poriluka. Dio mladog luka svakako sačuvajte i za kraj, kako biste njime posipali jelo i dali mu još jednu novu dozu svježine.

Na tržnici se ovih dana pojavio i medvjeđi luk, pa ako radite domaći pesto, uvijek ga možete dodati i ovom jelu.

Osim zelenja, koje na tržnici možete kupiti točno u količini koja vam je potrebna te tako također uštedjeti, trebat će vam još samo jaja, malo začina i, ako ga želite učiniti kremoznijim, kiselo ili vrhnje za šlag. Kremoznost možete postići i pripremom umaka nalik bešamelu, s mlijekom i maslacem.

image
Lara Hata/Getty Images

KAKO SKUHATI ZELENU SHAKSHUKU?

Trebat će vam, dakle, manji poriluk koji ćete nasjeckati i kratko pirjati, dvije šake špinata ili blitve, a može i oboje, te drugo zeleno povrće po želji. Ako koristite, recimo, brokulu, dobro ju je prethodno kratko blanširati jer zahtjeva dulju termičku obradu od zelenog lisnatog povrća. Sve zelenje pirjajte na maslinovu ulju, začinite soli i paprom, dodati možete i malo timijana, za‘atara ili drugih začina po želji.

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

Za kremasti dio najbolje je pomiješati kiselo ili vrhnje za šlag, dodati malo muškatnog oraščića, soli i papra i po potrebi razrijediti vrhnje s malo vode ili mlijeka. Dodajte sve zajedno u tavu, a zatim na vrhu razbijte jaja. Količinu jaja prilagodite vlastitim potrebama. Tavu prekrijte poklopcem i kuhajte 5 minuta ili dok jaja nisu kuhana, ali pripazite da žumanjak ostane tekuć.

Na kraju dodatno začinite, poprskajte s malo maslinova ulja i dodajte sitno sjeckani mladi luk, a ako vam je pri ruci, dobra opcija bit će i malo feta sira. Također, ovo jelo uvijek možete posipati i s malo sitno sjeckane čili papričice.

IDEJA ZA DORUČAK: ZELENA JAJA

image
Lidija Lončarić/

UZ ŠTO POSLUŽITI OVO JELO?

Ako ovo jelo poslužujete za doručak, dovoljna će biti tek kriška ili dvije kruha. Odlična ideja bit će hrskavi tostirani kruh koji ste natrljali režnjem češnjaka i premazali s malo maslaca.

U slučaju da zelenu shakshuku radite za ručak, osim kruha, poslužiti ga možete i, primjerice, uz žlicu ili dvije riže, pa čak i heljde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2025 10:36