Slasno savršenstvo

Pita od tikvica, sira i jaja, bez brašna i gotovih kora, gotova je u samo pola sata

 Gaffera/Getty Images/istockphoto
Ako vam se jede slasno jelo od povrća, koje ne traži previše vremena za pripremu, onda je ovo baš dobar prijedlog

Premda im sada i nije sezona, nedavno smo naišli na baš lijepe primjerke tikvica iz staklenika, pa smo se, nakon što smo ih isprobali, vratili po još i odlučili se pripremiti ih onako kako ih, uz pohane ili punjene, najviše volimo. Riječ je o lažnoj piti, koja se pravi bez brašna i gotovih kora, pa je lagana, jako ukusna i laka za pripremu. Ipak je, znate i sami, u tjednu teško naći puno vremena za (pre)dugo stajanje uz štednjak...

Nalazite li se i vi u sličnoj situaciji, a volite tikvice i još uvijek ih niste isprobali napraviti na ovaj način, toplo vam preporučujemo da ispravite taj propust. U prednosti ste ako imate domaći svježi sir, jer je ova pita toliko ukusna kad je topla, a istovremeno ništa manje dobra ni kad ohladi, da vam i sutradan može biti ukusan gablec ili marenda u slučaju da vam slučajno ostane komad viška u što čisto sumnjamo...

BRZA PITA OD TIKVICA BEZ BRAŠNA I KORA

Trebat će vam:
2 velike tikvice (ili tri, četiri manje)
5 jaja
svježi sir
2 dcl vrhnja, po želji
sol i papar

Priprema:

Stavite grijati pećnicu na 200 ºC.
Tikvice sitno naribajte, pa ocijedite i stavite u posudu obloženu papirnim ubrusom da se dodatno ocijedi višak vode.
Za to vrijeme u zdjeli umutite jaja, pa u umućena jaja dodajte naribane i ocijeđene tikvice, posolite i popaprite po ukusu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte sir i vrhnje te opet sve dobro izmiješajte.
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje pa u nju izlijte smjesu od tikvica, jaja i sira. Pecite 30 minuta na temperaturi od 200 ºC. Servirajte toplo ili hladno, uz jogurt, kiselo vrhnje ili svježu salatu.

Savjet više! Kod ovog je jela zahvalno što ga možete peći u bilo kojem kalupu, a ovisno o vašem izboru, možete dobiti ne samo ukusno, već i efektno jelo na stolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. veljača 2025 07:02