
PITA OD ŠPINATA I SIRA
Trebat će vam:
500 g svježeg špinata (ili 300 g smrznutog)
250 g feta sira
200 g svježeg sira (ricotta ili svježi kravlji sir)
3 jaja
200 ml kiselog vrhnja
1 pakiranje tankih kora za pitu (500 g)
50 ml maslinovog ulja
50 g maslaca, otopljenog
sol i papar prema ukusu
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan (opcionalno)
sezam za posipanje (po želji)
Priprema:
Ako koristite svježi špinat, operite ga, nasjeckajte i kratko blanširajte u kipućoj vodi, zatim ocijedite višak tekućine. Ako koristite smrznuti špinat, dobro ga ocijedite nakon odmrzavanja. U zdjeli pomiješajte špinat, izmrvljenu fetu, svježi sir, jaja, kiselo vrhnje, češnjak (po želji), sol i papar. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pomiješajte otopljeni maslac i maslinovo ulje. Uzmite jednu koru, premažite je uljem i maslacem, pa na donju stranu rasporedite malo nadjeva. Zarolajte koru u dugi valjak. Počevši od sredine namašćenog okruglog pleha, rolu savijajte u krug poput puža. Ponovite postupak s ostalim korama i nadjevom, nastavljajući spiralno slagati dok ne popunite cijeli pleh. Pitu premažite preostalim uljem i pospite sezamom (po želji). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....