
Koliko god voljeli jela autentične hrvatske kuhinje - od juga do sjevera i zapada do istoka, toliko su nam draga i tradicionalna jela bosanske kuhinje. I sami znate koliko su slasna i utješna te kako bude isključivo pozitivne emocije. Vjerujemo da bi se mnogi među vama složili kako su sve izvedenice njihovih pita jednostavno božanstvene, ali i kako se pred pravim ćevapima mogu sakriti mnoge moderne izvedbe specijaliteta od mljevenog mesa. A kad već spominjemo pitu i mljeveno meso u kontekstu bosanske kuhinje, tada ste vjerojatno i najbolji burek pojeli upravo u susjednoj nam državi ili možda Turskoj. Pretražujući nepregledna prostranstva YouTube recepata u potrazi za dobrom idejom za ručak iz pećnice, naletjeli smo na maslenjak, jelo slično bureku. Naime, na YouTube kanalu "Kuhinja za 10" u kojemu se ističu da je riječ o jelu koje morate probati, jer je savršeno hrskavo, masno, sočno i ukusno, pronašli smo recept koji jedva čekamo isprobati. A kako ne bi kad nam je već i sami pogled na video napravio da zazubice u trenu narastu. Maslenjak, kojeg možemo nazvati i burekovim bratom, smatra se još ukusnijim pa smo vam odlučili podijeliti s vama ovaj recept kako biste ga i sami isprobali, a tu je i video koji vam donosimo na kraju teksta. Neka vam je u slast.
MASLENJAK
Trebat će vam:
500 grama mljevene junetine
1 kilogram brašna
5 žlica ulja
1 luk
mlaka voda
125 grama maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
začini po želji
Priprema:
Za tijesto pomiješajte jedan kilogram brašna i jednu žlicu soli te dodajte pet žlica ulja. Postupno dodajte mlaku vodu dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Tijesto ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa ga razvaljajte na stolu i podijelite na tri dijela. Razvaljajte ih, premažite uljem i ostavite ih 15 minuta kako bi se upilo ulje. Za to vrijeme na 500 grama mljevene junetine dodati žlicu soli (po ukusu), jednu žlicu papra i postepeno dolijevajte malo tople vode i miješajte dok meso potpuno ne omekša. Luk sitno nasjeckajte i pržite ga samo dvije minute pa sjedinite s mesom i sve dobro promiješajte. U zdjeli otopite 125 grama maslaca i dodajte 50 mililitara ulja. Dodajte dvije žlice kiselog vrhnja i sve dobro izmiješajte. Nakon toga slijedi razvlačenje tijesta. Uzmite prvo i razvucite, poprskajte smjesom od vrhnja te dodajte meso. Preklopite tijesto i ostavite sa strane. Razvaljajte drugi komad tijesta i ponovite postupak tako što ćete pomiješati s vrhnjem i mesom. Na sredinu drugog tijesta staviti prvo i preklopiti sa svih strana. Treći komad tijesta razvucite i samo poprskajte smjesom od vrhnja. Nemojte stavljati meso. U sredinu ubacite prethodna dva razvaljana tijesta i ponovo preklopite sa svih strana. Nauljite lim za pečenje - najbolje okrugli za pite - i prebacite pitu koju ćete također malo nauljiti. Pecite oko 25 minuta na 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Kada je pita pečena, poškropite je hladnom vodom i pokrijte krpom na nekoliko minuta kako bi omekšala. Servirajte uz kiselo mlijeko ili jogurt.
Kako pripremiti maslenjak korak po korak pogledajte i u videu u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....