MLJAC

Kremasti složenac s mlincima, puretinom i bešamel umakom koji ćete obožavati

Slojevi natopljenih mlinaca upijaju sve okuse, a rastopljeni sir na vrhu daje neodoljivu hrskavost

SLOŽENAC OD MLINACA I PURETINE

Priprema: 30 minuta

Pečenje: 20 minuta

Porcija: 4

Trebat će vam:

500 g mlinaca

700 g purećih prsa

3 režnja češnjaka

2 žlice glatkog brašna

2 žlice maslaca

prstohvat muškatnog oraščića

500 ml mlijeka

sol i papar

voda

1 poriluk

200 g gljiva

ulje

maslac za premazivanje posude

200 g topivog sira (mozzarella, gouda, parmezan ili miks svega)

Priprema:

Puretinu narežite na kockice pa je začinite soli i paprom, i ispecite na tavi. Dodajte joj i nasjeckani češnjak, poriluk i gljive, pirjajte sve 10-ak minuta ili dok ne poprimi boju i maknite s vatre. Prema potrebi podlijte s malo vode ili bijelog vina. U posebnoj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte dok ne dobijete pastu i dok ne zamiriše. Podlijte toplim mlijekom i kuhajte uz neprestano miješanje dok ne dobijete gusti umak. Začinite muškatnim oraščićem, soli i paprom. Kada je gotovo, pomiješajte s puretinom i povrćem. Mlince natrgajte na veće komade i potopite u vreloj slanoj vodi ili, još bolje, temeljcu. Posudu za pečenje premažite maslacem i na dno stavite malo umaka. Stavite zatim sloj natopljenih mlinaca, pa umak, pospite sirom pa ponovno dodajte mlince. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez sastojaka. Na kraju sve posipajte sirom i pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Prije posluživanja kratko ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2025 10:22