U samom središtu Plešivice, u prvom susjedstvu danas oronule Vile Horvat gdje su u prvoj polovici prošloga stoljeća odsjeli Charlie Chaplin i Isadora Duncan, u kući iz 1692. godine smjestila se vinarija Kurtalj. Ta je kuća debelih kamenih zidova uređena i u dobrom stanju, a na nju je naslonjen lijepo uklopljen novi dio, obiteljski dom Kurtaljevih.
Stara je kuća debelih kamenih zidova vrlo vrijedna, a u obiteljskom je vlasništvu od 1901. kad ju je, novcem zarađenim od proizvodnje i prodaje vina, otkupio Karlo Kurtalj, pradjed našeg domaćina, vinara Drage Kurtalja. Vani je hladno, plešivički brežuljci još su pod snijegom, a iz trenutno zaklonjene i natkrivene terase gdje nas dočekuje pjenušac dobrodošlice ulazimo u vrlo ugodnu prostoriju u staroj kući gdje gori peć na drva. Prije nego što pođemo u obilazak podruma domaćin Drago Kurtalj inzistira da upravo tu prvo nešto prigrizemo. Za veliki stol koji može primiti petnaestak gostiju njegova supruga Dubravka iznosi plate s domaćom kobasicom, salamom i šunkom, ali i svoju izvrsnu paštetu od guščje jetre sa sivim pinotom i domaći maslac s medom, ljutikom i crnim pinotom u kojima uživamo uz fini domaći kruh i čašu Kurtaljeva Rosé pjenušca.
U stari podrum ulazimo opet u kaputima. Temperatura je ispod 10 stupnjeva i tu, na drugoj fermentaciji u uredno položenim tamnim bocama, odležava najambiciozniji Kurtaljev pjenušac - Cuvée Prestige.
- Pjenušce radimo ovdje već 17 godina, a naš Cuvée Prestige 2015. proglašen je najboljim hrvatskim pjenušcem. U njemu je 80 posto chardonnaya i 20 posto crnog pinota, a iz podruma neće izaći dok ne odleži pet godina na kvascima. Njegova je vrijednost i šire prepoznata, o čemu najbolje govori to da ga je od 11 hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama čak osam uvrstilo u svoju ponudu - govori Drago Kurtalj, ponosno pokazujući plakete na zidu.
Uz Prestige, u drugom dijelu podruma Kurtalj ima još tri pjenušca: brut DRI, nazvan po početnim slovima imena njegove djece Doni, Roku i Ivanu, prvi pjenušac koji su počeli proizvoditi (60 posto chardonnaya i 40 posto starih plešivičkih sorti); zatim Rosé (85 posto crnog pinota i 15 posto starih sorti); te, naposljetku, Karle, klasični extra brut blanc de blanc (100 posto chardonnay), koji je posveta pradjedu i kojeg je napunjeno tisuću boca. Svi su pjenušci nastali tradicionalnom šampanjskom metodom - tu, ističe Drago Kurtalj, nema eksperimentiranja ni kompromisa, jer "zna se kak‘ se radi dobar šampanjac i toga se držimo".
U novom dijelu podruma vina odležavaju u malim i velikim drvenim bačvama te u inoksu.
Drago Kurtalj predstavlja nam perjanicu vinarije, crni pinot, koji spada među najbolja domaća vina od te sorte.
- Velik dio crnog pinota koristimo za pjenušce, ali zapravo radimo dvije berbe - prvi dio za pjenušac, a samo najbolje grožđe iz vinograda ostavljamo za mirno vino. To su male serije, koje iz podruma izlaze tek nakon tri ili četiri godine, a trenutno je na tržištu onaj iz berbe 2020. Ako procijenim da te godine grožđe nije dovoljno dobro, preskačemo je. Primjerice, 2021. nećemo imati, na redu je 2022. - kaže Drago Kurtalj.
Uz svojih 17.000 trsova, Kurtalj otkupljuje grožđe i od kooperanata, koji vinograde obrađuju prema njegovim smjernicama. U vinogradima ne koriste herbicide, nego ih kose, a svi su u fazi pripreme za prelazak na ekološku proizvodnju.
U novom, modernom dijelu podruma smještene su i velike drvene bačve i inoks tankovi za fermentaciju. Tu se većinom odležavaju mirna vina koja se pripremaju za sekundarnu fermentaciju u boci, za pjenušce, a trenutno je u njima bazno vino za pjenušac koje će Kurtalj uskoro napuniti u boce, a pit ćemo ga tek 2030.
Pjenušci čine oko polovicu proizvodnje vinarije Kurtalj, a uz Crni pinot, među mirnim vinima u buteljama još su Zeleni silvanac i Rajnski rizling te dva macerirana vina pod nazivom Marl, što znači lapor, koja su odnjegovana samo u drvenim sudovima uz spontanu fermentaciju: Marl Diplomatska berba 2021., jantarno vino proizvedeno od rajnskog rizlinga uz dodatak 25 posto sivog pinota, macerirano 40 dana, i Marl Merlot 2016, prvi merlot proizveden na Plešivici, koji ovaj vinar - iako ta sorta nema tradiciju u njegovu kraju - jako voli.
Obitelj Kurtalj u svojoj će vinariji rado ugostiti i posjetitelje, koji ovdje, isključivo uz prethodnu najavu i dogovor, mogu uživati u domaćim jelima. A ona su ovdje, uvjerili smo se, naravno uz pune čaše Marla, ali i pjenušca, redom izvrsna - od krem juhe od vrganja, preko perfektno ispečene patke s mlincima, do jako fine domaće torte s orasima. Za ta jela u domu Kurtaljevih zaslužna je skromna, šarmantna domaćica Dubravka Kurtalj.
Uostalom, Zagrepčanima koji su barem jednom posjetili Vinsku klet Kurtalj na Novoj Vesi, gdje je za kuhinju zadužena njihova dugogodišnja djelatnica, prijateljica i praktički članica obitelji Andreja Štajnkler, ne treba posebno objašnjavati gostoljubivost i vrhunski doživljaj domaće hrane i vina koji ih očekuju za stolom obitelji Kurtalj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....