Najstariji podrum u okolici

U srcu Plešivice gospodarstvo je koje želite posjetiti, nude samo domaću hranu i vrhunske pjenušce

Bili smo u gostima kod poznatog plešivičkog vinara čiji se Cuvée Prestige toči u gotovo svim domaćim restoranima s Michelinovom zvjezdicom

U samom središtu Plešivice, u prvom susjedstvu danas oronule Vile Horvat gdje su u prvoj polovici prošloga stoljeća odsjeli Charlie Chaplin i Isadora Duncan, u kući iz 1692. godine smjestila se vinarija Kurtalj. Ta je kuća debelih kamenih zidova uređena i u dobrom stanju, a na nju je naslonjen lijepo uklopljen novi dio, obiteljski dom Kurtaljevih.

Stara je kuća debelih kamenih zidova vrlo vrijedna, a u obiteljskom je vlasništvu od 1901. kad ju je, novcem zarađenim od proizvodnje i prodaje vina, otkupio Karlo Kurtalj, pradjed našeg domaćina, vinara Drage Kurtalja. Vani je hladno, plešivički brežuljci još su pod snijegom, a iz trenutno zaklonjene i natkrivene terase gdje nas dočekuje pjenušac dobrodošlice ulazimo u vrlo ugodnu prostoriju u staroj kući gdje gori peć na drva. Prije nego što pođemo u obilazak podruma domaćin Drago Kurtalj inzistira da upravo tu prvo nešto prigrizemo. Za veliki stol koji može primiti petnaestak gostiju njegova supruga Dubravka iznosi plate s domaćom kobasicom, salamom i šunkom, ali i svoju izvrsnu paštetu od guščje jetre sa sivim pinotom i domaći maslac s medom, ljutikom i crnim pinotom u kojima uživamo uz fini domaći kruh i čašu Kurtaljeva Rosé pjenušca.

image

Drago i Dubravka Kurtalj ispred obiteljske vinarije na Plešivici

Berislava Picek/Cropix

U stari podrum ulazimo opet u kaputima. Temperatura je ispod 10 stupnjeva i tu, na drugoj fermentaciji u uredno položenim tamnim bocama, odležava najambiciozniji Kurtaljev pjenušac - Cuvée Prestige.

- Pjenušce radimo ovdje već 17 godina, a naš Cuvée Prestige 2015. proglašen je najboljim hrvatskim pjenušcem. U njemu je 80 posto chardonnaya i 20 posto crnog pinota, a iz podruma neće izaći dok ne odleži pet godina na kvascima. Njegova je vrijednost i šire prepoznata, o čemu najbolje govori to da ga je od 11 hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama čak osam uvrstilo u svoju ponudu - govori Drago Kurtalj, ponosno pokazujući plakete na zidu.

image

U vlastitom vinogradu obitelj Kurtalj ima 17.000 trsova na oko 2,5 hektara vinograda

Berislava Picek/Cropix
image

Grožđe otkupljuju i od kooperanata koji vinograde obrađuju prema njihovim smjernicama

Berislava Picek/Cropix

Uz Prestige, u drugom dijelu podruma Kurtalj ima još tri pjenušca: brut DRI, nazvan po početnim slovima imena njegove djece Doni, Roku i Ivanu, prvi pjenušac koji su počeli proizvoditi (60 posto chardonnaya i 40 posto starih plešivičkih sorti); zatim Rosé (85 posto crnog pinota i 15 posto starih sorti); te, naposljetku, Karle, klasični extra brut blanc de blanc (100 posto chardonnay), koji je posveta pradjedu i kojeg je napunjeno tisuću boca. Svi su pjenušci nastali tradicionalnom šampanjskom metodom - tu, ističe Drago Kurtalj, nema eksperimentiranja ni kompromisa, jer "zna se kak‘ se radi dobar šampanjac i toga se držimo".

U novom dijelu podruma vina odležavaju u malim i velikim drvenim bačvama te u inoksu.

Drago Kurtalj predstavlja nam perjanicu vinarije, crni pinot, koji spada među najbolja domaća vina od te sorte.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Velik dio crnog pinota koristimo za pjenušce, ali zapravo radimo dvije berbe - prvi dio za pjenušac, a samo najbolje grožđe iz vinograda ostavljamo za mirno vino. To su male serije, koje iz podruma izlaze tek nakon tri ili četiri godine, a trenutno je na tržištu onaj iz berbe 2020. Ako procijenim da te godine grožđe nije dovoljno dobro, preskačemo je. Primjerice, 2021. nećemo imati, na redu je 2022. - kaže Drago Kurtalj.

Uz svojih 17.000 trsova, Kurtalj otkupljuje grožđe i od kooperanata, koji vinograde obrađuju prema njegovim smjernicama. U vinogradima ne koriste herbicide, nego ih kose, a svi su u fazi pripreme za prelazak na ekološku proizvodnju.

image

Dubravka Kurtalj

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U novom, modernom dijelu podruma smještene su i velike drvene bačve i inoks tankovi za fermentaciju. Tu se većinom odležavaju mirna vina koja se pripremaju za sekundarnu fermentaciju u boci, za pjenušce, a trenutno je u njima bazno vino za pjenušac koje će Kurtalj uskoro napuniti u boce, a pit ćemo ga tek 2030.

Pjenušci čine oko polovicu proizvodnje vinarije Kurtalj, a uz Crni pinot, među mirnim vinima u buteljama još su Zeleni silvanac i Rajnski rizling te dva macerirana vina pod nazivom Marl, što znači lapor, koja su odnjegovana samo u drvenim sudovima uz spontanu fermentaciju: Marl Diplomatska berba 2021., jantarno vino proizvedeno od rajnskog rizlinga uz dodatak 25 posto sivog pinota, macerirano 40 dana, i Marl Merlot 2016, prvi merlot proizveden na Plešivici, koji ovaj vinar - iako ta sorta nema tradiciju u njegovu kraju - jako voli.

image

Drago Kurtalj

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Obitelj Kurtalj u svojoj će vinariji rado ugostiti i posjetitelje, koji ovdje, isključivo uz prethodnu najavu i dogovor, mogu uživati u domaćim jelima. A ona su ovdje, uvjerili smo se, naravno uz pune čaše Marla, ali i pjenušca, redom izvrsna - od krem juhe od vrganja, preko perfektno ispečene patke s mlincima, do jako fine domaće torte s orasima. Za ta jela u domu Kurtaljevih zaslužna je skromna, šarmantna domaćica Dubravka Kurtalj.

image

Osim vina i pjenušaca, Kurtalji gostima uz najavu nude i domaća jela

Berislava Picek/Cropix
image

Ovdje tako možete kušati domaću guščju paštetu, aromatizirani maslac, pure i patke s mlincima, domaće kobasice, krvavice i druga jela

Berislava Picek/Cropix

Uostalom, Zagrepčanima koji su barem jednom posjetili Vinsku klet Kurtalj na Novoj Vesi, gdje je za kuhinju zadužena njihova dugogodišnja djelatnica, prijateljica i praktički članica obitelji Andreja Štajnkler, ne treba posebno objašnjavati gostoljubivost i vrhunski doživljaj domaće hrane i vina koji ih očekuju za stolom obitelji Kurtalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2025 14:17