Posebno dobro jelo

Gulaš od vepra

 Mario Kučera (presnimka)
Gulaš od vepra, bogato, rustikalno jelo koje spaja sporost pripreme i eksploziju okusa u svakom zalogaju.

Kad se divljač nađe u loncu, znate da slijedi gozba koja spaja snagu prirode i umijeće kuhanja. Meso vepra, bogato i aromatično, zahtijeva strpljenje, ali nagrađuje svakim zalogajem. Naš Zoran Šimunić Šime majstorski pokazuje kako od ove moćne namirnice stvoriti gulaš pun dubokih, zemljanih okusa. Sporim pirjanjem u vinu i temeljcu, uz miris lovora i pikantnu notu peperončina, veprovina postaje mekana, sočna i savršeno prožeta začinima. Ovo je jelo koje se pamti - idealno za duga, opuštena druženja uz puni tanjur i čašu dobrog vina.


GULAŠ OD VEPRA
Trebat će vam:
1000 g mesa od vepra - vrat, plećka
3 veća luka
3 mrkve
1/2 korijena od celera
1 peršin
1 l crnog suhog vina
1 l temeljca od vepra ili telećih kostiju
1 konzerva (850 g) pelata ili 500 g šalše
3 lista lovora
2 peperončina
2 žlice masti
sol i papar


Priprema:
Povrće očistite i narežite na kolutiće, luk narežite na sitno. Veprovinu narežite na kocke 3x3 cm i dobro nasolite i popaprite - zapravo malo presolite jer će višak soli otići u “šugo”. Otopite mast i dobro zagrijte lonac te dodajte meso, povremeno miješajte da se zapeče i pusti vodu. Pržite dalje dok sva voda ne ispari, podlijte s 1-2 dcl vina i dalje pržite dok opet tekućina ne ispari. Cijeli postupak ponovite dva puta. Meso izvadite i stavite pirjati luk, a kad omekša, kratko pirjajte povrće te vratite meso. Podlijte s vinom i dijelom temeljca, dodajte začine i šalšu odnosno pelate. Kad sve prokuha, smanjite vatru te provjerite okuse. Prema potrebi, dodajte temeljac te kuhajte dok meso ne omekša. Šug možete ugustiti s malo maslaca ili brašnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2025 17:57