Određeni vitamini i minerali neophodni su za podršku zdravom imunosnom sustavu, obrani našeg tijela od virusa i bakterija. Bez njih, naše tijelo je sklonije bolestima i infekcijama. Esencijalne hranjive tvari uključuju nekoliko vitamina koje je potrebno osigurati tijekom zimskih mjeseci prehranom i dodacima prehrani. Znanstvenici su izdvojili nekoliko vitamina i minerala koji mogu spriječiti ili skratiti te ublažiti prehlade i gripu. Uz već dobro poznate saveznike imuniteta - vitamin C, B i E tu su vitamin D koji smanjuje rizik obolijevanja od prehlade, gripe, koronavirusa ili upale pluća, mineral cink i stari dobri češnjak.
Vitamin C
Najvažniji vitamin za očuvanje i jačanje imuniteta. Nužan je za normalno funkcioniranje imunosnog sustava i stvaranje kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kože. Poboljšava funkcionalnost kožnih stanica i formiranje zaštitne barijere pa i tako djeluje na zaštitu od infekcija. Redovita konzumacija vitamina C značajno smanjuje učestalost, trajanje i simptome prehlade. Dokazano je i da može skratiti vrijeme trajanja bolesti za dan ili dva. Isprobajte 365 liposomalni vitamin C u kapsulama koji ima značajno bolju apsorpciju, učinkovitost I zaštitu organizma od ostalih vitamina.
Vitamin E
Još jedan od vitamina koji pomažu ojačati naš imunitet. On kao i vitamin C pomaže našem imunitetu boriti se s prehladom i gripom. Također smanjuje vrijeme koje nam treba da ozdravimo. Kao antioksidans pomaže ublažiti upale u tijelu i štiti stanice od nepoželjnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju u našem organizmu, a također onih koje u njega dospijevaju iz zraka, vode, duhanskog dima...
Vitamin B12
Vitamin B12 u našem organizmu igra ključnu ulogu u pravilnoj funkciji mozga i živčanog sustava. Uz to, ovaj vitamin odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih stanica te pomaže u regulaciji DNA. Preciznije rečeno, “metabolizam” svake stanice u našem tijelu ovisi o ovom vitaminu. Danas se na tržištu može naći i 365 liposomalni vitamin B12 u kaspulama. Riječ o posebnom obliku vitamina B12 koji zahvaljujući liposomima, nosi aktivnu tvar direktno u stanice organizma te osigurava brzu apsorpciju. Liposomalni Vitamin B12 doprinosi: normalnoj funkciji imunološkog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji...
Vitamin D
Svima nam je dobro poznata uloga vitamina D u metabolizmu kalcija i očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju, no manje su poznate njegove ostale uloge u ljudskom organizmu, poput one u poticanju imunosnog odgovora na uzročnike zaraznih bolesti. Tijekom zimskih mjeseci ne dobivamo dovoljno vitamina D iz sunca, a upravo je to razdoblje kada smo najpodložniji razvoju respiratornih infekcija. Također, neke studije pokazale su da su ljudi koji su koristili nadomjestke vitamina D tijekom zimskih mjeseci imali manje respiratornih infekcija od ostatka populacije. Za maksimalnu učinkovitost i normalnu funkciju imunološkog sustava pobrinut će se i 365 liposomalni vitamin D3 u kapsulama.
Cink
Među mineralima cink je najvažniji mineral za očuvanje imuniteta i nužan je za pravilno funkcioniranje svih njegovih komponenti. Uz to što potiče pravilan rad imunosnog sustava, može smanjiti trajanje i težinu simptoma gripe i respiratornih infekcija. U različitim istraživanjima su dokazali da dodavanje cinka za vrijeme prehlade, smanjuje trajanje i ozbiljnost bolesti.
Češnjak
Alicin iz češnjaka je zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antifungalnih svojstava dostojan neprijatelj virusnim bolestima. Češnjak može povećati broj T-stanica u krvotoku, a one imaju važnu ulogu u optimalnom imunosnom sustavu.
Ako jednostavno ne možete žvakati češnjak, dodaci prehrani imaju jednako dobar učinak.
U fokusu znanstvenika sada je i crni češnjak ( fermentirani bijeli češnjak, koji je sve popularniji jer nema toliko intenzivan miris kao bijeli češnjak). Iako manje alicina, sadrži antioksidanse i druge ključne hranjive tvari, antioksidanse i druge korisne spojeve koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja i sprječavanju ozbiljnih zdravstvenih problema.
Dodaci prehrani
Danas su svi navedeni vitamini i minerali te češnjak svima dostupni u obliku dodataka prehrani stoga, kako biste zaštitili sebe i svoju obitelj, jedite puno povrća, voća i upotpunite svoju prehranu kvalitetnim dodacima prehrani, koji sadrže kombinirane sastojke.
Najbolja hrana za jačanje imuniteta i recepti koje morate isprobati
Što je naša prehrana zdravija, to je naše tijelo bolje pripremljeno za obranu od prehlade, gripe, covid-19 bolesti i drugih virusnih i bakterijskih infekcija. Pronašli smo četiri jednostavna recepta koja vam jamče jak imunitet.
PEČENI LOSOS S LIMUNOM I SENFOM
Sastojci:
- filet lososa,
- senf,
- sok od limuna,
- maslinovo ulje,
- sol, svježi kopar, češnjak, kapare
Priprema:
- Napravite marinadu tako što ćete u zdjelici pomiješati senf, maslinovo ulje, limunov sok, sol, kopar, češnjak i kapare. Stavite losos na lim za pečenje.
- Pomoću silikonske četke razmažite marinadu preko lososa. Na vrh stavite kriške limuna. Možete losos odmah staviti peći ili pustiti da se sastojci upiju u hladnjaku 30 minuta prije pečenja.
- Ne morate brinuti da će losos u ovom receptu biti suh jer će sloj senfa zadržati sočnost. Poslužite s mediteranskim pečenim ili kuhanim povrćem.
TALIJANSKA JUHA OD ČEŠNJAKA
Sastojci:
- 1 luk grubo sjeckan,
- 1 poriluk grubo sjeckan,
- 1 - 2 manja krumpira, narezana na kockice,
- 10-12 češnjeva češnjaka, sjeckanih,
- pileći ili povrtni temeljac,
- maslinovo ulje,
- suhi timijan,
- sjeckani peršin (po želji)
- biljna zamjena za mlijeko (badem, zob, riža) ili vrhnje za kuhanje,
- sol, papar.
Priprema:
- Zagrijte lonac s maslinovim uljem i ubacite luk. U još 3-4 minute dodajte poriluk i pričekajte da omekša. Dodajte krumpir, češnjak, temeljac (ili vodu), timijan, sol i papar po želji. Promiješajte i pustite da se kuha na srednjoj vatri, dok se krumpir ne skuha.
- Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete gustu smjesu. Vratite u lonac, dodajte mlijeko ili vrhnje, peršin i ako treba doradite začinima. Kuhajte još 3-5 minuta.
- Da biste napravili krutone, u tavu dodajte maslinovo ulje i krišku kruha narezanu na kockice. Miješajte dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi.
- Poslužite ukusnu talijansku juhu od češnjaka u koju ubacite krutone.
SALATA OD GLJIVA, ORAHA I RUKOLE
Sastojci:
- gljive,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 2-3 češnja češnjaka,
- 2 žlice balzamičnog octa,
- ružmarin, ili peršin
- morska sol, papar,
- rukola ili baby špinat ili zelena,
- žlica svježeg timijana,
- pola šalice grubo sjeckanih oraha,
- nekoliko cherry rajčica
Priprema:
- Očistite gljive, odrežite stabljiku, a zatim ih narežite na polovice ili četvrtine. Zagrijte tavu i na ulju popržite češnjak. Uklonite ga kad dobije zlatnu boju i u ulje stavite gljive. Dodajte ružmarin ili sjeckani peršin i pržite ih do zlatno smeđe boje (oko 10 minuta). Dodajte balzamični ocat i još pržite miješajući. Istresite u zdjelu za salatu.
- Operite salatu i osušite papirnatim ubrusom. Dodajte u zdjelu. Dodajte rajčicu, lješnjake i svježi timijan. Promiješajte da se svi sastojci sjedine. Poslužite i uživajte!
PEČENI BATAT NA MEDITERANSKI
Sastojci:
- 4 srednja batata,
- šalica slanutka (kuhanog),
- 1/2 žlice maslinova ulja,
- po 1/2 žličice kumina, korijandera, cimeta, paprike,
- sol ili limunov sok.
Umak:
- 1/4 šalice humusa (ili tahinija),
- sok pola limuna,
- 3/4 -1 žličica sušenog kopra,
- 3 češnja češnjaka, istisnuta ,
- voda ili nezaslađeno bademovo mlijeko,
- sol po ukusu.
Salata od peršina i rajčice:
- 3-4 cherry rajčice (izrezane na kocke),
- 1 ljubičasti luk,
- 1/4 šalice sjeckanog peršina,
- 2 žlice soka od limuna.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu i obložite folijom lim za pečenje.
- Operite batat i izrežite na polovice. To će ubrzati vrijeme pečenja. Utrljajte slatki krumpir s malo maslinovog ulja i stavite na lim za pečenje.
- Isperite slanutak, dodajte maslinovo ulje i začine i pecite ga na foliji (može s batatom).
- Dok se slatki krumpir i slanutak peku, pripremite umak dodavanjem svih sastojaka u zdjelu za miješanje. Kušajte i prilagodite začine (češnjak, sol, limunov sok, kopar) po potrebi. Ako nemate humus, tahini će poslužiti kao odlična zamjena.
- Također pripremite preljev od peršina i rajčice.
- Slanutak i batat izvadite iz pećnice nakon 25 minuta. Slanutak je zlatno smeđi, a krumpir mekan kad ga probodete vilicom.
- Stavite krumpir na tanjur ili tacnu za posluživanje, žlicom napravite udubljenja u sredini svake polovice i stavite slanutak, salatu od peršina i rajčice i umak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....