SHUTTERSTOCK
vodeći kirurg

Primjenjujte ovo i spriječit ćete rak. I ja se toga pridržavam

Vodeći britanski kirurg za rak prostate dr. Declan Cahill pojašnjava kako jednostavne životne navike mogu u velikoj mjeri smanjiti rizik za razvoj maligne bolesti

Prostata je mala žlijezda koja ima tendenciju rasta kad muškarci prijeđu pedesetu. Problemi s prostatom mogu imati niz uzroka, uključujući prostatitis, benignu hiperplaziju i rak, od čega muškarci i najviše strahuju. No, smatra se da je rak prostate lako izlječiv sve dok se otkriva dovoljno rano. Najčešći je rak u muškaraca, kod nas se otkrije oko 2800 slučajeva svake godine. Šanse za preživljenje su velike: pet godina nakon dijagnoze 91 posto oboljelih živi, a nakon deset godina 89 posto.

- Što se rak otkrije ranije, to su bolje stope izlječenja. Kako bi spriječili da se ovaj rak uopće pojavi, muškarci mogu poduzeti određene preventivne mjere - ističe britanski urolog Declan Cahill. Smatra se vodećim britanskim kirurgom za rak prostate s velikim iskustvom u robotski potpomognutoj radikalnoj prostatektomiji. Otkrio je koje je promjene i on uveo u svoj život kako bi smanjio rizik od bolesti.


* Svakodnevno se krećite

Klasični kardio trening poput trčanja, vožnje bicikla ili plivanja pomaže u poboljšanju zdravlja i izdržljivosti srca. Trening snage, na primjer s utezima, pridonosi održavanju mišića.

- Mišićna masa podržava kostur, sagorijeva kalorije, poboljšava kvalitetu života, vjerojatno smanjuje rizik za razvoj raka i suzbija kancerogene stanice - kaže dr. Cahill u intervjuu za Daily Mail. Osim toga, organizacija Cancer Research UK ističe da tjelesna aktivnost jača imunosni sustav pa će se on učinkovitije boriti protiv stanica koje se mogu razviti u stanice raka.


* Održavajte zdravu težinu

Uz svakodnevnu tjelesnu aktivnost, normalna težina također ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od raka.

- Postoje čvrsti dokazi da prekomjerna težina i pretilost povećavaju rizik od dijagnosticiranja uznapredovalog raka prostate - kaže urolog. Naime, prekomjerna težina i pretilost povećavaju razinu hormona rasta, a to pak uzrokuje češće dijeljenje stanica u tijelu. Svaka dodatna dioba stanica nosi daljnji rizik od razvoja stanica raka. Osim toga, regije tijela u kojima ima mnogo masnih stanica privlače imunosne stanice, a to zauzvrat može dovesti do rasplamsavanja upale, što također uzrokuje bržu podjelu stanica. Općenito, pretilost je povezana s određenim vrstama raka. Također odgađa i komplicira i dijagnozu i liječenje te otežava oporavak, kaže urolog. "Ako imate prekomjernu težinu, smanjite broj kalorija koje unosite", savjetuje urolog.


* Hranite se uravnoteženo

Dr. Cahill preporučuje što uravnoteženiju prehranu. Ona je ključna za zdravu prostatu i sastoji se, među ostalim, od voća, povrća, nemasnih proteina poput jaja, grčkog jogurta i mahunarki te cjelovitih žitarica. Ove namirnice osigurat će tijelu potrebne hranjive tvari, a istovremeno pomoći u održavanju težine, što će onda i smanjiti rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući rak prostate.

- Važno je za zdravlje prostate da konzumirate hranu s niskim udjelom masti - kaže urolog. Konkretno, ne škrtarite na potrošnji nezasićenih masnih kiselina, odnosno na maslinovom ulju, orašastim plodovima poput badema i oraha te na avokadu. S druge strane, savjetuje izbjegavanje hrane koja sadrži mnogo zasićenih masnih kiselina. Najviše ih ima u visokoprerađenoj hrani poput hamburgera i pizza, maslaca, masnom mesu kao što su svinjska potrbušina, ovčja i goveđa prsa te sirevima. Te namirnice mogu podignuti razinu kolesterola i tako povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, istraživanje Sveučilišta McGill u Montréalu u Kanadi, koje je procijenilo genetske podatke 319 pacijenata s rakom prostate, pokazuje da muškarci koji jedu masnu hranu bogatu zasićenim mastima imaju veći rizik od raka prostate nego vegani. "Hrana bogata zasićenim mastima i crvenim mesom hrani gen koji je uključen u napredovanje raka prostate", kaže dr. Cahill.


* Prostata voli određenu hranu

Konzumirajte hranu pogodnu za prostatu, jer neke namirnice potiču njezino zdravlje. Pokazalo se da određene namirnice mogu pozitivno djelovati na zdravlje prostate zbog likopena, selena i vitamina E, kaže Cahill. Među namirnicama dobrim za prostatu posebno se ističu: kuhane rajčice, sjemenke maka, povrće kao što su cvjetača, brokula, kupus, kelj i prokulice, bobičasto voće i masna riba (losos, srdele, pastrva, haringa).

- Važno je istaknuti kako su dokazi da bi ta hrana mogla pomoći donekle ograničeni i nisu uvjerljivi. Za to su potrebna daljnja istraživanja. Moj je savjet da vam prehrana treba biti zdrava, raznolika i uravnotežena te bogata hranjivim tvarima - kaže dr. Cahill.


* Izbjegavajte alkohol

Još nije znanstveno potpuno razjašnjeno povećava li alkohol rizik od raka prostate, no nema sumnje da nije dobar za zdravlje. Može oštetiti stanice i spriječiti ih da poprave oštećenja. Također može utjecati na kemijske signale te potaknuti bržu diobu stanica. Uza sve to alkohol je bogat kalorijama.

- Krigla piva (0,4 l) može sadržavati do 230 kalorija, a čaša vina oko 180 kalorija - kaže urolog. Ako već pijete pivo, vino i žestoka pića, dr. Cahill preporučuje da to bude zaista umjereno.


Više savjeta o tome kako spriječiti bolest i održavati dobro zdravlje pročitajte u novom Doktoru u kući. U prodaji je od 1. kolovoza.

Linker
27. kolovoz 2024 05:37