
Ova malena salata pravi je izvor hranjivih tvari. Bogata je beta-karotenom, vitaminom C i folnom kiselinom. Uza sve to ima iznimno malo kalorija pa je u svoj jelovnik rado uvrštavaju oni koji paze na unos kalorija.
Jača cijeli organizam
Matovilac je izvrsna biljka koju treba obavezno uvrstiti u prehranu, pogotovo zato što ubrzava sagorijevanje masti u tijelu i idealan je za proljetno čišćenje organizma. Ima puno željeza pa se preporučuje slabokrvnima i uopće svima čiji se organizam treba osnažiti, a danas nam to svima treba, posebno nakon zimskih mjeseci. Sadrži vitamin C, važan antioksidans, koji je nužan za apsorpciju željeza u organizmu. Bogat je izvor kalija, s vrlo malo natrija. Također ne treba zanemariti povoljan odnos kalcija, magnezija i fosfora koji pridonose uravnoteženom dnevnom unosu ovih makrominerala.
Zahvaljujući folnoj kiselini matovilac je posebno koristan za žene. Zbog dobre doze vitamina C koji ima antioksidalno djelovanje, sprečava prijevremeno starenje stanica i smanjuje rizik za razvoj raka.
On je jednostavno prava biljka za popravljanje krvne slike te se preporučuje za jačanje cijelog organizma. Nemojte ga prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati kvarenje. Prije pripreme treba ga dobro oprati. Najbolje ga je pripremiti svježeg.
KAKO GA ISKORISTITI
1. Miješana salata
Matovilac pomiješati s tanko naribanim svježim kupusom ili sjeckanim sirovim špinatom. Zasoliti, popapriti, dodati malo ulja, octa i po želji kosanog češnjaka.
2. Matovilac i grah
Matovilac možete pomiješati s kuhanim grahom i začiniti po želji.
3. Salata od matovilca, krumpira i kuhanih jaja
- 300 g matovilca
- 300 g krumpira
- 3 jaja
- limun
- malo maslinova ulja
Priprema:
- Skuhajte jaja, očistite ih i izrežite na male komade.
- Krumpir skuhajte i još topao izrežite na kockice.
- Posolite i dodajte malo ulja.
- Matovilac operite i očistite, otresite od vode, posolite, dodajte malo ulja i limunova soka.
- Dodajte krumpir, promiješajte i dodajte jaja.
- Umjesto maslinovog možete koristiti i neko drugo ulje koje volite, ali limun je obavezan.
4. Salata od matovilca, tune i jaja
- jaja
- matovilac
- tuna
- sol
- papar
- limunov sok
Priprema:
- Jaja skuhati. Za to vrijeme matovilac oprati i staviti u posudu.
- Otvoriti konzervu tune, ocijediti i staviti u posudu s matovilcem.
- Kuhana jaja sitno narezati i dodati matovilcu i tuni.
- Ako je potrebno, posoliti i popapriti te poškropiti limunovim sokom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....