SHUTTERSTOCK
jača organizam

Ovo je najbolja salata za popravljanje krvne slike, a ima i jako antikancerogeno djelovanje! Iskoristite je maksimalno

Može se jesti na razne načine, imamo i recepte

Ova malena salata pravi je izvor hranjivih tvari. Bogata je beta-karotenom, vitaminom C i folnom kiselinom. Uza sve to ima iznimno malo kalorija pa je u svoj jelovnik rado uvrštavaju oni koji paze na unos kalorija.

Jača cijeli organizam

Matovilac je izvrsna biljka koju treba obavezno uvrstiti u prehranu, pogotovo zato što ubrzava sagorijevanje masti u tijelu i idealan je za proljetno čišćenje organizma. Ima puno željeza pa se preporučuje slabokrvnima i uopće svima čiji se organizam treba osnažiti, a danas nam to svima treba, posebno nakon zimskih mjeseci. Sadrži vitamin C, važan antioksidans, koji je nužan za apsorpciju željeza u organizmu. Bogat je izvor kalija, s vrlo malo natrija. Također ne treba zanemariti povoljan odnos kalcija, magnezija i fosfora koji pridonose uravnoteženom dnevnom unosu ovih makrominerala.

Zahvaljujući folnoj kiselini matovilac je posebno koristan za žene. Zbog dobre doze vitamina C koji ima antioksidalno djelovanje, sprečava prijevremeno starenje stanica i smanjuje rizik za razvoj raka.

On je jednostavno prava biljka za popravljanje krvne slike te se preporučuje za jačanje cijelog organizma. Nemojte ga prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati kvarenje. Prije pripreme treba ga dobro oprati. Najbolje ga je pripremiti svježeg.

image

Tko ga ne bi volio

SHUTTERSTOCK

KAKO GA ISKORISTITI


1. Miješana salata

Matovilac pomiješati s tanko naribanim svježim kupusom ili sjeckanim sirovim špinatom. Zasoliti, popapriti, dodati malo ulja, octa i po želji kosanog češnjaka.


2. Matovilac i grah

Matovilac možete pomiješati s kuhanim grahom i začiniti po želji.


3. Salata od matovilca, krumpira i kuhanih jaja

  • 300 g matovilca
  • 300 g krumpira
  • 3 jaja
  • limun
  • malo maslinova ulja

Priprema:

  1. Skuhajte jaja, očistite ih i izrežite na male komade.
  2. Krumpir skuhajte i još topao izrežite na kockice.
  3. Posolite i dodajte malo ulja.
  4. Matovilac operite i očistite, otresite od vode, posolite, dodajte malo ulja i limunova soka.
  5. Dodajte krumpir, promiješajte i dodajte jaja.
  6. Umjesto maslinovog možete koristiti i neko drugo ulje koje volite, ali limun je obavezan.


4. Salata od matovilca, tune i jaja

  • jaja
  • matovilac
  • tuna
  • sol
  • papar
  • limunov sok

Priprema:

  1. Jaja skuhati. Za to vrijeme matovilac oprati i staviti u posudu.
  2. Otvoriti konzervu tune, ocijediti i staviti u posudu s matovilcem.
  3. Kuhana jaja sitno narezati i dodati matovilcu i tuni.
  4. Ako je potrebno, posoliti i popapriti te poškropiti limunovim sokom.
01. ožujak 2025 07:09