
Težite li zdravoj prehrani, vjerojatno ste već uvrstili na jelovnik ekstra djevičansko maslinovo ulje, i zbog okusa i zbog njegovih dobro poznatih učinaka na zdravlje - djeluje protuupalno, snažan je antioksidans i štiti stanice od oštećenja, zaštita je za krvne žile i srce, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa itd. No, kao i plodovi maslinovog drveta, zdravlju mogu pridonijeti i njegovi listovi.
Od sušenih, duguljastih srebrnkastozelenih listova masline tradicionalno se na području Sredozemlja spravlja čaj ugodnog, blago gorkastog okusa koji je po antioksidansima bogatiji i od zelenog čaja, a uz to ne sadrži kofein. Najviše je među njima polifenola, biljnih spojeva zaduženih za rast biljke, pigmentaciju, obranu od patogenih organizama..., koji kod čovjeka, dokazuju istraživanja, igraju ulogu u prevenciji različitih ozbiljnih bolesti.
Najjači trojac
Najzastupljeniji i najmoćniji antioksidansi u listu masline su oleuropein, hidroksitirozol i tirozol. Zajedno s ostalim antioksidansima pomažu tijelu da se odupire bolestima, ali i da ne počne preuranjeno stariti. Oleuropein je spoj prisutan samo u maslini, točnije u njenom plodu, sjemenkama i lišću. Nazivaju ga prirodnim pesticidom jer štiti tijelo od virusnih, bakterijskih, ali i gljivičnih infekcija. Uz to, djeluje protuupalno.
Hidroksitirozol smatraju jednim od najmoćnijih do sada poznatih prirodnih antioksidansa, jačim dvostruko i više od antioksidansa iz zelenog čaja. Najpoznatije je njegovo iznimno snažno djelovanje u neutraliziranju slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji nanose štetu stanicama. U velikim količinama i visokokvalitetan prisutan je u lišću masline, kao i u ekstra djevičanskim maslinovim uljima i prirodno sušenim stolnim maslinama. Spoj tirozol također snažno pomaže stanicama ljudskog tijela u oporavljanju od oštećenja izazvanih oksidacijom.
Zahvaljujući takvim borcima, čaj od listova masline i njihov ekstrakt mogu višestruko pozitivno djelovati na zdravlje. Ovo su najvažnije dobrobiti.
• Bolje kardiovaskularno zdravlje
Istraživanja pokazuju da ekstrakt listova masline pomaže u sprečavanju taloženja LDL (tzv. lošeg) kolesterola na stijenkama arterija. Time relaksira arterije te pomaže poboljšati cirkulaciju krvi i sniziti krvni tlak smanjujući rizik za kardiovaskularne bolesti. Studije na štakorima pokazale su da je ekstrakt maslinovog lista učinkovit i kao pomoć u uspostavljanju normalnog srčanog ritma u slučaju aritmija, no nedostaju istraživanja na ljudima.
• Niži rizik od dijabetesa
Antioksidansi u listu masline mogu sniziti razinu šećera u krvi i održavati njene zdrave vrijednosti. Zbog takvog učinka pomažu i u prevenciji i u liječenju šećerne bolesti. Studije pokazuju da se uzimanjem ekstrakta lista masline može ublažiti inzulinska rezistencija, jedan od najjačih rizičnih faktora za razvoj dijabetesa.
• Jači imunosni sustav
Sastojci iz maslinovog lista sudjeluju u održavanju i jačanju imuniteta. Prvenstveno zahvaljujući oleuropeinu imaju sposobnost napasti i neutralizirati viruse (pa i virus herpesa) i bakterije te smanjiti ozbiljnost i trajanje infekcija gornjih dišnih putova. Djeluju i protugljivično, tj. mogu zaustaviti proces razmnožavanja tih patogena.
Poznata su i protuupalna svojstva antioksidansa iz lista masline te sudjelovanje u održavanju normalnog obnavljanja oštećene DNK. Neke studije ukazuju na to da bi mogli pomagati u zaustavljanju rasta stanica raka, primjerice, raka jetre, dojke i prostate.
• Kontrola tjelesne mase
Rane studije pokazuju da oleuropein iz maslinovog lista sprečava neželjeno gomilanje kilograma i smanjuje rizik od debljine. U laboratorijskim je testovima ovaj spoj smanjio tjelesne masnoće i nakupljanje tjelesne mase kod životinja koje su dobivale hranu s visokim udjelom masnoća, uključujući kolesterol. Pomogao je i u smanjenju unosa hrane, a to pokazuje da može sudjelovati u kontroli apetita i sprečavanju prejedanja.
Nadalje, zbog suzbijanja djelovanja slobodnih radikala, čaj i ekstrakt od lista zelene masline pomažu u sprečavanju preuranjenog starenja. Poboljšavaju raspoloženje i podižu razine energije kod kroničnog umora, ublažavaju alergije, grčenje mišića itd.
Mogu li ga svi piti
Općenito se čaj od listova masline smatra sigurnim, no mogu se ponekad javiti blage nuspojave koje uključuju kašljanje, vrtoglavicu, bolove u trbuhu i glavobolju. Osobe alergične na pelud masline mogu biti alergične i na njene listove.
Budući da čaj i ekstrakt lista masline mogu značajno sniziti vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi, osobe koje imaju nizak tlak i šećer trebale bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom. Jednako vrijedi i za one koji uzimaju lijekove za tlak i dijabetes, kao i za osobe s bolestima bubrega.
Za savršenu šalicu čaja
Prokuhajte željenu količinu vode, pustite da se malo ohladi, pa prelijte listove. Time se izbjegava oštećenje fitokemikalija kipućom vodom, a i okus čaja postaje bolji. Natapa li se lišće u vodi dulje vrijeme, napitak će biti jači, uz tamniju boju i intenzivniji okus, jer sadržavat će više ljekovitih sastojaka topivih u vodi. Čaju od maslinovog lista možete prema ukusu dodati med, limun, mlijeko, cimet, paprenu metvicu ili cvjetove lavande. Možete ga ohladiti i čuvati u hladnjaku do dva dana.
Nema službenih preporuka za unos čaja i ekstrakta listova masline, no istraživanja pokazuju da se pozitivni učinci na zdravlje javljaju kod uzimanja 500 do 1.000 miligrama ekstrakta na dan. Proizvodi i njihove formulacije se razlikuju, pa treba slijediti preporuke liječnika i proizvođača kako biste uzeli sigurnu, ali učinkovitu dozu.
Dnevna količina čaja ovisit će o tome pijete li ga kao tonik za ukupno zdravlje ili kao pomoć u borbi s ozbiljnom infekcijom ili bolešću. Za tonik za opće zdravlje preporučuju se jedna do tri šalice dnevno, svijetlog čaja koji se namače tri do pet minuta. Za pomoć oslabljenom ili prenapregnutom imunološkom sustavu koji se nosi s visokim razinama stresa ili bolesti preporučuju se dvije do pet šalica na dan tamnijeg i gorčeg čaja koji se namače pet do 15 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....