
U potrazi za savršenim čokoladnim kolačima koje možete pojesti bez imalo grižnje savjesti ili ga ponuditi gostima koji paze na to što stavljaju u svoje tijelo, ne tražite dalje, već se premjestite u kuhinju i izvadite sve potrebne sastojke. Umjesto rafiniranog šećera i bijelog brašna, ovaj recept koristi integralno pšenično brašno, koje pruža više vlakana i doprinosi dugotrajnom osjećaju sitosti. Loš šećer će zamijeniti beskalorijski zaslađivači poput ksilitola ili eritritola, a dodatnu slatkoću pružit će i sočne višnje, koje su bogate antioksidansima poput antocijanina i vitaminom C te pomažu u borbi protiv upala i jačaju imunitet. Savjet plus, ako imate vlastite zamrznute višnje, tim bolje. Kakaovac pun flavonoida blagotvorno će djelovati na srce kao i komadići tamne čokolade. Osim toga, ova zdravija alternativa će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, a pritom neće doprinijeti dodatnom gomilanju kilograma.
Sastojci za porciju od 16 komada:
- Malo maslaca
- 90 g integralnog pšeničnog brašna
- 200 g beskalorijskog zaslađivača (ksilitol, eritritol)
- 75 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 3/4 žličice soli
- 65 g konzerviranih višanja, bez šećera
- 80 ml vode
- 5 žlica uljane repice
- 1 veće jaje, lagano tučeno
- 1 veći bjelanjak
- 40 g tamnih čokoladnih komadića (suze)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih.
2. Obložite četvrtastu tepsiju papirom za pečenje i lagano premažite papir maslacem.
3. Pomiješajte brašno, zaslađivač, nezaslađeni kakao, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi. Promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane.
4. Pomiješajte višnje, vodu i ulje u lonac, stavite na štednjak da provrije. Zatim tu smjesu dodajte u prethodnu u koju ste stavili brašno i druge sastojke, dobro promiješajte te ovoj smjesi dodajte jaje i bjelanjak. Miješajte dok ne postane glatko.
5. U tu smjesu dodajte čokoladne suze ili kapljice, promiješajte te smjesu prebacite u tepsiju.
6. Pecite oko 25 minuta i prije posluživanja ohladite kolač.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....