SHUTTERSTOCK
lako dostupan

Može sniziti razinu mokraćne kiseline, štiti jetru, bubrege i mozak! Čini se da je ovo idealan sok

Uvijek birajte nezaslađene varijante

Osim što osvježava, ovaj napitak nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući jačanje imunološkog sustava, smanjenje upala i poboljšanje kvalitete sna.

Radi se o soku napravljenom od trpkih višanja. Ova vrsta, poznata i pod nazivima kisele višnje, Montmorency ili patuljaste trešnje, razlikuju se od slatkih trešanja. Zbog svoje oporosti, višnje se rijetko konzumiraju svježe, ali ih možete pronaći u sušenom, zamrznutom obliku ili kao sok, što ih čini ukusnijima. Ako želite iskoristiti zdravstvene prednosti kiselog soka od višanja, birajte nezaslađene varijante koje su prikladne za istraživanja o zdravstvenim učincima. Izbjegavajte proizvode koji sadrže velike količine dodanog šećera.

Bolji san

Sok od višnje sadrži melatonin i triptofan, tvari poznate po svojim umirujućim svojstvima. Ako imate problema s nesanicom ili se često budite umorni, razmislite o redovitom konzumiranju ovog soka prije spavanja kako biste lakše zaspali i poboljšali kvalitetu sna. U istraživanju sudionici s nesanicom su produžili vrijeme spavanja za 84 minute nakon konzumacije soka.


Olakšavanje gihta i artritisa

Giht je bolna vrsta artritisa uzrokovana nakupljanjem mokraćne kiseline. Pregled studija iz 2019. pokazao je da kiseli sok od višanja može značajno smanjiti razinu mokraćne kiseline i smanjiti simptome gihta. Također, neki dokazi sugeriraju da kisele trešnje mogu ublažiti bolove kod osteoartritisa.


Smanjenje bolova tijekom vježbanja

Sportaši često konzumiraju kiselkasti sok od višnje za poboljšanje performansi i brži oporavak mišića. U studiji objavljenoj 2010. sudionici su zabilježili manju bol nakon trčanja kada su popili sok od višnje prije treninga.


Poboljšanje kognitivnih funkcija

Ovaj sok također može imati pozitivne učinke na mozak. Istraživanje je pokazalo da su starije osobe ispijajući sok od višanja, tijekom 12 tjedana poboljšale svoje kognitivne funkcije, vjerojatno zahvaljujući antocijanima i drugim bioaktivnim spojevima.


Smanjenje krvnog tlaka

Ovaj sok, bogat kalijem, može pomoći u održavanju krvnog tlaka unutar zdravih granica. Međutim, njegov učinak nije drastičan i ne koristi se kao zamjena za medicinske tretmane.


Smanjenje upale

Antocijanini, koji daju višnjama njihovu jarku boju, mogu pomoći u smanjenju upale, uključujući u jetri i bubrezima.


Jačanje imunološkog sustava

Kombinacija antioksidanasa, vitamina A i C u kiselom soku od višnje može poboljšati imunološku funkciju i pomoći u borbi protiv bolesti.


Smanjenje rizika od raka

Bogate antioksidansima, kisele višnje potencijalno mogu smanjiti rizik od raka. Studije su pokazale da antocijanini mogu usporiti rast tumora, ali su potrebna daljnja istraživanja na ljudima.

UPOZORENJE

Prije nego što uvrstite sok od višanja u svoju dnevnu rutinu, popričajte s liječnikom kako biste osigurali da ne dođe do negativnih učinaka, osobito za osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju probavne smetnje uzrokovane sorbitolom, koji se može nalaziti u soku.

image

Isprobajte recept

SHUTTERSTOCK

Prirodni sok od višanja

Sastojci:

  • 1 kg kiselih višanja (svježih ili smrznutih)
  • 1-2 litre vode (ovisno o gustoći soka)
  • 100-200 g šećera (po želji, ovisno o tome koliko želite da sok bude sladak)
  • Sok od 1 limuna (opcionalno, za dodatnu kiselost)
  • Prstohvat soli (opcionalno, za balansiranje okusa)

Upute:

  1. Ako koristite svježe višnje, operite ih, odstranite koštice i stavite ih u veliku zdjelu.
  2. Ako koristite smrznute višnje, samo ih izvadite iz zamrzivača i ostavite da se malo odmrznu.
  3. Stavite višnje u lonac i prelijte vodom (oko 1-2 litre, ovisno o tome koliko gust sok želite).
  4. Dodajte šećer (ako ga koristite) i opcionalno malo soka od limuna za dodatnu kiselost.kane.
  5. Zakuhajte smjesu i kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući. Višnje će pustiti sok i postati me
  6. Nakon što su višnje skuhane, procijedite smjesu kroz sitno cjedilo ili gazu kako biste odvojili tekućinu od pulpe.
  7. Ako želite još kiseli okus, možete dodati malo soli u sok (prstohvat), ali to je opcionalno.
  8. Ostavite sok da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prelijte u sterilizirane boce ili staklenke.
  9. Ako želite dugotrajno čuvanje, možete pasterizirati boce tako da ih stavite u vruću vodu na nekoliko minuta i ostavite da se ohlade.
  10. Sok možete piti hladan, a može se razrijediti s vodom ili dodati led po želji.

Ako želite napraviti sok bez šećera, jednostavno preskočite šećer i pustite da višnje prirodno puste svoj sok tijekom kuhanja. Ako želite, dodajte malo meda ili zaslađivača po izboru.

11. veljača 2025 11:58