Rezultati dviju novih studija o mogućnosti pomoći konzumacije borovnica u borbi protiv Alzheimerove bolesti predstavljeni su na skupu 251st National Meeting & Exposition of the American Chemical Societ.
Što je pokazao MR?
U prvoj studiji sudjelovalo je 47 osoba starijih od 68 godina s blagim kognitivnim oštećenjem. Ispitanici su tijekom 16 tjedana svakodnevno uzimali ili porciju sušenih borovnica u prahu - koja bi bila ekvivalentna jednom serviranju svježih borovnica, ili porciju placebo-praha. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su uzimali prah borovnica, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo, na kraju studije imali i bolje pamćenje i kognitivne sposobnosti. Također, snimanja funkcionalnom magnetskom rezonancijom pokazala su i veću aktivnost mozga.
Je li to premalen uzorak?
Međutim, druga studija nije bila do te razine uvjerljiva. U njoj su sudjelovale 94 osobe dobi 62-80 godina koje su same procijenile da imaju problema s pamćenjem. Ovi ispitanici bili su podijeljeni u četiri skupine, a trebali su uzimati prah borovnica, riblje ulje, kombinaciju praha borovnica i ribljeg ulja ili placebo. Rezultati ove studije pokazali su određeno poboljšanje kognitivnih sposobnosti kod skupina koje su uzimale ili prah borovnica ili riblje ulje zasebno, no znatnije poboljšanje pamćenja ili povećanje aktivnosti mozga nije zapaženo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....