Čak više od polovice maslinovih ulja koja se na našem tržištu prodaju kao ekstra djevičanska ne odgovaraju deklaraciji! Ovaj porazni podatak objavio je Državni inspektorat nakon provedene analize. Važno je pritom reći da se utvrđene “nesukladnosti” ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Riječ je, naime, jednostavno o nižoj kategoriji od deklarirane na proizvodu. Zato je važno znati kako prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Evo kako: ostavite ulje u hladnjaku 24 sata. Ako se zgusne, očvrsne, riječ o pravom ulju, ako se ne promijeni, to znači da ima dodataka. No, nikako ga nemojte čuvati u hladnjaku, već na tamnijem mjestu, na sobnoj temperaturi, u tamnim staklenim bocama.
Prešanje i filtriranje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje koristite u prehrani kad god je to moguće zbog njegovih izuzetnih karakteristika. Ima antioksidativno, odnosno protuupalno djelovanje. Najzdravije je čisto djevičansko maslinovo ulje jer se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina. Ako na deklaraciji piše “maslinovo ulje”, proizvod bi trebao biti dobiven miješanjem rafiniranog maslinovog ulja s ekstra djevičanskim ili djevičanskim maslinovim uljem.
Može i za prženje
I pitanje koje se često postavlja - smije li se pržiti na maslinovu ulju? Odgovor glasi: uvijek ga radije stavljajte u salate, ali unatoč uvriježenom mišljenju da se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti pri kuhanju jer se time uništavaju sve njegove vrijedne tvari, ništa se loše neće dogoditi ni ako ga koristite za pečenje i prženje.
Ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nisu pogodna za prženje, ali maslinovo ulje je iznimka jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline koja pridonosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....