Kožne alergije mogu se ublažiti čajem od sljeza.
 Foto: iStock
Sam svoj majstor

Jednostavnim pripravcima krenite u borbu protiv alergija

Suzenje očiju, obilno curenje iz nosa, kašalj, škakljanje u grlu i nosu.. Da, dosadne alergije. Riješite ih se prirodnim preparatima.

Piše: dr. Vesna Gorički, www.zg-akupunktura.com


Ako se počnu uzimati minimalno dva mjeseca prije pojave alergena u prirodi, prirodnim preparatima mogu se ublažiti alergijski simptomi.

Djeluje protupalno

Ulje crnog kima (Nigella sativa) bilo je poznato još u starom Egiptu kao univerzalni lijek. Djeluje protuupalno i antihistaminski te je jedan od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz alergije.

S upotrebom crnog kima u prevenciji alergijskih simptoma trebalo bi početi dva mjeseca prije pojave nekog alergena u prirodi i trebalo bi ga piti dva mjeseca nakon nestanka alergena. Važno je da ulje crnog kima bude hladno prešano i nerafinirano, a pije se u dozi od jednog do pet mililitara, tri puta dnevno, nakon obroka.

Kvercetin ublažava simptome alergija tako što pomaže blokirati oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću, osobito u citrusima, jabukama, luku, peršinu, grožđu, bobičastom voću, ali i u čaju, crvenom vinu, maslinovom ulju. Ako se uzima kao suplement, preporučene dnevne doze su od 1000 do 1800 mg na dan.

List koprive sadrži karoten, kvercetin i vitamin K. Prirodno blokira proizvodnju histamina u tijelu.

Zeleni čaj snižava razinu histamina u krvi.

Bromelain, enzim izoliran iz ananasa, sprečava oticanja dišnih puteva i lučenja sekreta, što znatno olakšava disanje.

Povoljno djelovanje u borbi s alergijama imaju i list crnog ribiza (kao čaj ili tinktura), ulje lana, ulje noćurka, ulje jetre bakalara, sok tahićanskog nonija.

Probiotici mogu pomoći da se smanji alergijska reakcija na pelud.

Vitamin C prirodna je obrana od prekomjernog lučenja histamina. Treba ga uzimati dva do tri grama na dan, što snižava razinu histamina od 40 do 45 posto.

Kozlinac (astragalus) primjenjuje se za ublažavanje tegoba alergijskog rinitisa, konjunktivitisa i alergijskog dermatitisa. Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone.

Brzo i jednostavno

  • Vrhom punu čajnu žličicu lista koprive prelijte jednom šalicom vrele vode, pustite da odstoji pola minute, procijedite. Pijte do četiri šalice dnevno.
  • Čajnu žličicu stolisnika prelijte vrućom vodom. Neka odstoji dvije-tri minute, piju se dvije šalice dnevno. Sprečava suzenje i bol u očima.
  • Za jačanje iscrpljenog organizma pomaže kupka od kamilice. Četiri šake cvjetova kamilice prelijte vrelom vodom i ostavite desetak minuta. Procijedite i dodajte vodi za kupanje. U kadi treba biti toliko vode da srce kupača ostane iznad njene površine, a kupanje treba trajati 20 minuta. Nakon kupanja ne treba se brisati, nego se zamotati u ogrtač i sat vremena preznojavati u krevetu.
  • Kožne alergije mogu se ublažiti čajem od sljeza. Dvije vrhom pune čajne žličice sljeza treba omekšati 12 sati u pola litre hladne vode. Otopina se potom zagrije i procijedi. Zahvaćeni dio kože perite više puta tijekom dana.
  • Kožni osip može se ublažiti i sokom čuvarkuće ili nevena. Listovi čuvarkuće razrežu se po dužini, a stabljike nevena izmiksaju u sokovniku pa se sok natrlja po koži.
  • Inhaliranje eteričnih ulja ružmarina kemotip verbenon i paprene metvice olakšat će prohodnost gornjih dišnih puteva.

KOZJE MLIJEKO ZA JAČA PLUĆA I IMUNITET

Suvremena ruska medicina mnoga svoja znanja i metode temelji na bogatoj ruskoj narodnoj medicini. Za primjer predlažem tri njihova recepta.

1. U dvije šalice kozjeg mlijeka dodajte jednu šalicu prokuhane i ohlađene vode i četvrtinu čaše svježe ocijeđene bundeve. Popijte po pola čaše mješavine zagrijane na oko 35 stupnjeva, tri do četiri puta dnevno, pola sata prije jela. Terapija traje mjesec dana. Kozje mlijeko preporučuje se za jačanje imuniteta te za liječenje i jačanje pluća. Ono sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, velike količine selena i cinka te esencijalne aminokiseline, što sve pomaže u suzbijanju alergija.

2. U šalicu toplog mlijeka dodajte žličicu meda i pola žličice naribanog đumbira. Promiješajte i popijte navečer, prije spavanja.

3. Kod kožnih alergija pomaže celer. Iscijedite sok iz svježeg korijena celera i pijte jednu do dvije žličice tog soka na dan.

Hrana koja pomaže

  • Luk, paprika, bobičasto voće i peršin, jer sadrže kvercetin.
  • Kivi i citrusno voće obiluju vitaminom C, koji jača prirodnu obranu tijela.
  • Tuna, losos i skuša bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalno djelovanje. Poželjno bi ih bilo jesti dva puta tjedno.
  • Kefir, napitak bogat probioticima, uspostavlja ravnotežu crijevne mikroflore. Dokazano je da su osobe koje jedu kefir otpornije na pelud i imaju višu razinu antitijela koja štite od alergijskih reakcija.
  • Ananas jer sadrži bromelain.
  • Đumbir pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta. Prirodni je antihistaminik, potiče imunitet i štiti organizam od peluda.
  • Sjemenke suncokreta smanjuju upalnu reakciju organizma.
  • Jabučni ocat smanjuje nakupljanje sluzi i čisti limfni sustav.

Foto: iStock
Sjemenke suncokreta smanjuju upalnu reakciju organizma.

Alergije na hranu

Vrlo često reakcije tijela nakon konzumiranja određene hrane pripisujemo alergiji. No, najčešće se ipak radi samo o intoleranciji na neke namirnice. Intolerancija na hranu uglavnom je ograničena na probavne probleme. Najčešći uzroci intolerancije su nedostatak nekog enzima nužnog za potpunu probavu određene hrane, sindrom iritabilnog kolona, otrovanje hranom, preosjetljivost na neke dodatke hrani (aditive), stres ili psihološki čimbenici te celijakija. Simptomi alergijske reakcije puno su ozbiljniji i teži i mogu imati ozbiljne posljedice, pa čak i ugroziti život. Alergija na hranu je agresivna reakcija obrambenog sustava na određenu bjelančevinu u hrani i do nje dolazi kad naš obrambeni sustav greškom prepoznaje određenu bjelančevinu kao štetnu. Takvi prehrambeni alergeni mogu biti odgovorni za smetnje vezane uz probavni sustav, ali i za kožne reakcije.

Simptomi alergije na hranu mogu biti blagi, poput osipa i oticanja kože, ali mogu dovesti i do anafilaktičkog šoka (izuzetno snažan oblik alergijske reakcije kod kojeg dolazi do otečenosti sluznica, svrbeža očiju, nosa i usta pa sve do oticanja jezika i zatvaranja gornjih dišnih puteva). U oko 90 posto slučajeva alergije na namirnice uključuju alergiju na kravlje mlijeko, na jaja, proizvode od soje, orašaste plodove (pogotovo lješnjak i kikiriki), pšenicu, školjke, ribe i rakove.

Linker
19. studeni 2024 18:48