Uzgoj lana u svijetu ima stoljetnu tradiciju i ona je dugo bila vezana uz dobivanje lanenog platna. Sadržaj ulja u lanenim sjemenkama je oko 40 posto. Ulje je crvene boje i sadrži oko 55 posto omega-3 kiseline; alfa-linolenske.
Zbog ove se značajke brzo suši pa se koristi u proizvodnji različitih boja. Visok udio alfa-linolenske kiseline čini laneno ulje vrlo osjetljivim na oksidaciju. Stoga se obavezno mora držati dobro zatvoreno na hladnom mjestu.
Kako bi se očuvala stabilnost, često mu se dodaju antioksidansi.
KAKO UTJEČE NA ZDRAVLJE
Laneno se ulje proizvodi hladnim prešanjem. Pokazuje povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila, umanjuje rizik za moždani udar te rak dojke i prostate.
Zahvaljujući omega-3 alfa-linolenskoj kiselini, koja pozitivno djeluje na organizam, laneno se ulje koristi kao dodatak salatama te u proizvodnji slastica kako bi se povećala njihova nutritivna vrijednost.
ZELENI FRAPE
Sastojci:
- 1 šaka špinata
- 1 šaka rikule
- 1 stabljika celera
- 1 avokado
- 1 jabuka
- 1 čajna žličica svježe mljevenih lanenih sjemenki
- 2 čajne žličice lanenog ulja
Priprema:
- U blender stavite oprani špinat, rikulu, stabljiku celera, oguljeni i na kocke narezani avokado, jabuku narezanu na kocke, lanene sjemenke i ulje.
- Sve izmiksajte.
- Ako je potrebno, dodajte svježe iscijeđen jabučni sok.
- Ulijte u čaše i poslužite.
Doznajte više o ulju sjemenki konoplje i bučinom ulju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....