Zamamno miriše, ugodno je oštrog okusa, daje posebnu notu jelima, osobito varivima, a s nekim namirnicama, poput rajčice i mozzarelle, čini idealnu kombinaciju - to je bosiljak. Mirisna i ljekovita biljka koju poznajemo još iz doba egipatskih faraona, 3500 g. pr. Kr., u starom Rimu, u vrijeme Gaja Julija Cezara, bila je među najcjenjenijim ljekovitim, začinskim i ukrasnim biljkama. Latinski naziv basilicum (Ocimum basilicum, od grčke riječi basileos) znači “kralj”, što dobro opisuje ovaj začin. Ima puno dobrobiti i načina na koji ga možemo konzumirati, a jedan od njih je i čaj od bosiljka. Čaj od ove omiljene začinske biljke odličan je stimulans, jer bosiljak djeluje kao afrodizijak i potiče spolnu moć. Osim toga, dobar je i za skidanje visoke temperature te kod plućnih problema i kašlja, ali i za bolji san.
Kod visoke temperature uzima se svaki sat po jedna velika žlica hladnog čaja od bosiljka. To osvježava bolesnika i snižava visoku temperaturu.
Za miran i čvrst san veliku žlicu svježih listova bosiljka kuhati deset minuta u dva i pol decilitra vode. Ostaviti poklopljeno deset minuta. Procijediti i popiti u gutljajima, nezaslađeno, prije spavanja.
Sve o tome, kao i o drugim prirodnim rješenjima za zdravstvene tegobe, čitajte u magazinu 100 POSTO PRIRODNO, na kioscima je od četvrtka, 18. ožujka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....