Već i samo jedno do dva alkoholna pića dnevno mogu dovesti do povećanja vjerojatnosti za nekoliko vrsta raka, ponajviše raka usne šupljine, jednjaka, debelog crijeva, jetre i dojke u žena, pokazuju istraživanja. Stoga je iz Amerike krenula inicijativa da se jače osvještava povezanost alkohola i raka te se predlažu nove oznake upozorenja na svakom alkoholnom piću poput onih kakve se nalaze na duhanskim proizvodima.
Većina ljudi uglavnom je svjesna da pijenje alkohola šteti jetri i uzrokuje cirozu, no da može dovesti i do raka zna manje od polovice onih koji piju, prema Američkom institutu za istraživanje raka iz 2019. godine.
Kako alkohol izazove rak
Četiri su puta kroz koje alkohol može dovesti do raka. Prvo, tijelo prirodno razgrađuje alkohol u acetaldehid, koji može oštetiti i razbiti DNK-a, što onda dovodi do tumora. Ova veza je toliko jaka da je acetaldehid klasificiran kao kancerogen od 1999. godine. Drugi štetan učinak alkohola i put prema mogućem razvoju raka je taj što alkohol stvara reaktivne vrste kisika, odnosno "slobodne radikale". Poznate su kao nestabilne molekule koje sadrže kisik i dodatno oštećuju DNK-a. Treći put pijenja alkohola u moguću malignu bolest je utjecaj koji ima na hormone, poput estrogena. Alkohol može povećati količinu estrogena u tijelu te tako povećati štetu u tkivu dojke (opet oštećujući DNK) dovodeći do raka. Osobito je ova veza alarmantna jer epidemiološki podaci ukazuju da drastično veći broj žena pije alkohol. Kao četvrti razlog štetnosti alkohola u kontekstu podizanja rizika za rak je činjenica da je alkohol otapalo, što znači da olakšava apsorpciju kancerogenih tvari iz drugih izvora, primjerice iz cigareta i e-vapea kada se konzumiraju zajedno, što je čest slučaj.
Koliko malo je zdravo
Najveće pitanje u glavama ljudi trenutačno je možda "Koliko alkohola mogu sigurno popiti?" a odgovor na to bi vas mogao razočarati - vjerojatno nikakve. Iako je, dakako, manje alkohola bolje nego više, 25 posto slučajeva raka u istraživanjima o štetnosti alkohola bilo je kod ljudi koji su klasificirani kao umjereni konzumenti alkohola i u prosjeku piju manje od dva pića dnevno. To znači da bi svatko tko redovito pije alkohol, čak i male količine, trebao znati i razumjeti rizike jer alkohol je treći uzrok raka koji se može spriječiti, odmah iza duhana i pretilosti.
Uz to, na odnos između alkohola i raka mogu utjecati vaši geni, poput onih koji kontroliraju enzime koji metaboliziraju alkohol i drugi faktori načina života poput prehrane i kronične upale. Svi ovi faktori rizika i osobno zdravlje mogu utjecati na to koliko je konzumacija alkohola rizična za vas. Stručna društva za kontrolu i prevenciju bolesti ipak napominju da je najbolje uopće ne piti alkohol, ali ako odlučite piti, pijete manje od jedne čaše za žene ili dvije čaše alkohola za muškarce, što se standardno savjetovalo kao "zdrava mjera" pijenja alkohola, no sve se glasnije govori da će i ona biti revidirana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....