Posao kojim se bavim nije ni za muškarce, a kamoli za žene... No, opet netko mora i to raditi, govori nam mlada pirotehničarka Maja Fekete (30) iz Belišća. Ova hrabra, samohrana majka razminiravanjem se bavi već tri godine. Po struci je komercijalist, a radila je, kaže, i kao konobarica, te trgovkinja.
- Oko mene se dosta ljudi bavi ovim, uključujući i bivšeg supruga. Tako da sam bila dosta upućena u sve, a i od svih mojih poslova ovaj je najplaćeniji - iskreno je rekla. Svjesna je, kaže, opasnosti koje vrebaju svaki put kad izađe na teren.
Opasne situacije
- Čim si u prirodi, okružen si opasnim situacijama. Od mogućnosti pada s planine do ugriza zmije ili u najmanju ruku osipa od neke otrovne biljke. Na samom poslu, opasne situacije nisu baš svakodnevne, većinom to bude rutina zbog koje i gubimo glave - zaključuje Maja. Na svakakve reakcije okoline se, dodaje, već navikla. Dok joj neki čestitaju na hrabrosti, drugi joj savjetuju da potraži drugi posao.
- Svatko ima svoju percepciju o ovome poslu i to je ok. Ne zamaram se s tim. Imam podršku obitelji, a to mi je najvažnije - kaže jedina pirotehničarka tvrtke Rumital.
Dodaje da je sinčić Dino (7) bio mali kad je otišla u razminiranje tako da nije ni znao što je to.
- Najstresniji je dan prije odlaska na teren, ali jednom kad se sjedne u kombi nastupi olakšanje. Najčešće stres rješavam velikim količinama nezdrave hrane i, naravno, čokolade, najradije one svima poznate koja se jede žlicom :). Znam da to nije najbolje rješenje, no to mi pomaže - rekla je.
Kad je sinčić Dino bio mali, mislio je da mama kopa na brdu.
Savjeti za one koji žele biti pirotehničari
- Dobro razmislite o svemu, jer se za takav posao čovjek ne može odlučiti preko noći.
- Trebate biti fizički jaki i ako imalo sumnjate u sebe, nemojte se upuštati u to.
- Morate biti svjesni toga da se možda jednog dana nećete vratiti kući...
- neoguljena jabuka, 100 g
- naranča, 100 g
- neoguljene kruška, 50 g
- kivi, 40 g
- cimet
Priprema:
- Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
- Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....