Jabučni ocat tradicionalna je i popularna namirnica, ali i narodni lijek koji se stoljećima upotrebljava kod različitih boljki, a u novije vrijeme možda ga se najviše doživljava kao pomoć pri gubljenju suvišnih kilograma.
Zanimljivo je da je mnoge primjene u narodnoj medicini potvrdila i znanost, uključujući antimikrobni i antioksidativni učinak jabučnog octa. Dokazi sugeriraju da jabučni ocat može pomoći kod mršavljenja, kod snižavanja razina kolesterola i šećera u krvi, kod ublažavanja simptoma dijabetesa.
Za dijabetes tipa 2
Jedna od najuvjerljivijih primjena jabučnog octa pomoć je u liječenju dijabetesa tipa 2, bolesti koju karakterizira neosjetljivost na inzulin ili nesposobnost proizvodnje inzulina, zbog čega se ne može kontrolirati razina šećera u krvi. I ljudi koji nemaju dijabetes mogu imati koristi od stalnog držanja razina šećera na normalnim razinama, jer smatra se da visoki šećer sudjeluje u nastanku mnogih kroničnih bolesti. Najučinkovitije bi za reguliranje razina šećera bilo izbjegavati rafinirane ugljikohidrate i šećer u hrani, ali pomoć može pružiti i jabučni ocat. Jedna je manja američka studija zaključila da ocat može poboljšati osjetljivost na inzulin kod dijabetesa tipa 2 od 19 do 34 posto tijekom obroka.
Istraživanje na zdravim osobama pokazalo je da ocat snižava šećer u krvi za 31,4 posto nakon što su pojele 50 grama bijelog kruha. Nakon uzimanja dvije jušne žlice jabučnog octa prije spavanja kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 šećer izmjeren natašte idućeg jutra bio je niži četiri posto nego ranije, rezultat je američke studije. I druga su istraživanja pokazala da jabučni ocat može poboljšati funkciju inzulina i sniziti razine šećera u krvi nakon jela.
Potiče metabolizam
Smatra se da jabučni ocat potiče metabolizam te time onemogućava zadržavanje masnoća i toksina u organizmu. Više studija provedenih na ljudima pokazuje da jabučni ocat može pomoći kod mršavljenja, jer može pojačati osjećaj sitosti, čime se smanjuje kalorijski unos.
Primjerice, prema jednoj studiji, nakon što su uzeli jabučni ocat uz obrok s ugljikohidratima, sudionici su bili sitiji te su u ostatku dana unosili od 200 do 275 kalorija manje nego inače. Studija na 175 pretilih osoba pokazala je da konzumacija jabučnog octa vodi do smanjenja masnih naslaga na trbuhu i gubitka kilograma. Oni koji su tijekom tri mjeseca uzimali jednu jušnu žlicu (15 ml) octa na dan izgubili su 1,2 kilograma, a oni koji su uzimali dvije jušne žlice izgubili su 1,7 kilograma.
Učinak možda nije senzacionalan, ali teško je očekivati da bi se samo dodavanjem ili oduzimanjem pojedinačnog sastojka moglo primjetno utjecati na težinu, za to je ipak potrebno osmisliti prikladan plan prehrane i promijeniti životni stil. No, činjenica je da jabučni ocat može pomoći u gubitku prekomjernih kilograma jer pojačava osjećaj sitosti i uravnotežuje šećer u krvi, a ima samo tri kalorije po jušnoj žlici.
Doziranje i primjena
Najbolje i najjednostavnije je uključiti jabučni ocat u prehranu, kao preljev za salatu i u drugim jelima. Neki ga ljudi piju razrijeđenog u vodi - uobičajeno od jedne do dvije čajne žličice (pet do 10 ml) do jedne do dvije jušne žlice (15 do 30 ml) u velikoj čaši vode. Preporučuje se otprilike deseterostruka količina vode.
● Za učinak nisu potrebne velike doze. Primjerice, za bolju regulaciju šećera u krvi doza su četiri čajne žličice (20 ml), razrijeđene u vodi, neposredno prije obroka s ugljikohidratima, kako bi se smanjili skokovi šećera.
● Jabučni ocat može poboljšati hormonsku sliku kod žena sa sindromom policističnih jajnika. U tom slučaju uzima se jedna jušna žlica (15 ml) u 100 ml vode redovito poslije večere.
● Za skidanje kilograma kod prekomjerno teških i pretilih osoba doza je jedna do dvije jušne žlice (15 do 30 ml) svaki dan tijekom nekoliko mjeseci. Općenito je dobro početi s malim dozama i nikada ne uzimati velike količine, jer mogu imati neželjene učinke. Najbolje bi bilo uzimati organski, nepročišćeni jabučni ocat.
Sve o tome, kao i o stalim prirodnim rješenjima za razne tegobe, čitajte u magazinu 100 POSTO PRIRODNO, na kisocima je od četvrtka, 18. ožujka
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....