Batat pomaže regulirati šećer u krvi, čuva zdravlje jetre, dobar je za probavu i imunitet

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Najzdravija metoda pripreme

Znate li da batat možete skuhati u mikrovalnoj pećnici za samo šest minuta?

Osim što ćete tako uštedjeti vrijeme, uštedjet ćete i energiju

Bez obzira na to na koji način planirate pripremiti batat znate da ga morate skuhati dok ne bude mekan. Najlakša metoda je "ubaciti" ga u pećnicu, ali ona oduzima previše vremena. Ponekad je potrebno čak sat vremena kako biste ga ispekli u pećnici. No, ako imate mikrovalnu, možete značajno smanjiti vrijeme potrebno za pripremu batata.

- Zato što mikrovalna pećnica kuha samu hranu, a ne zagrijava zrak oko nje, priprema se može skratiti za 50-75% vremena u usporedbi s drugim metodama - kažu stručnjaci.

Zbog toga se batat u mikrovalnoj peče 6-8 minuta, dok mu je u pećnici potrebno 40 minuta do sat vremena.

Osim što ćete tako uštedjeti vrijeme, uštedjet ćete i energiju. Odličan je odabir ljeti jer neće promijeniti temperaturu u kuhinji za razliku od pećnice.

- Mikrovalna pećnica zadržava više nutrijenata u hrani nego bilo koja druga metoda kuhanja. To je zato što kuha brzo i koristi nižu temperaturu - kažu stručnjaci. Uz to, zbog brzog zagrijavanja, batat će biti nevjerojatno mekan i sladak.

Važne nutrijente koje batat ima dobro je zadržati. Najviše se ističe po sadržaju vitamina A. Batati su, posebno narančasti i ljubičasti, bogati i antioksidantima koji štite tijelo do djelovanja slobodnih radikala. Vlakna i antioksidanti iz batata pogoduju zdravlju crijeva. Uz to je dobar za bolji vid i pamćenje jer sadrži beta-karoten.


Kako skuhati batat u mikrovalnoj pećnici?

Prije kuhanja prvo operite batat, oguliti ga možete i nakon.

Za kuhanje batata u mikrovalnoj pećnici trebate vilicu, posudu za mikrovalnu pećnicu s poklopcem i papirnati ručnik. Ako kuhate više od jednog batata, uzmite veliku posudu kako biste ga mogli poslagati u jedan sloj.

Uputstva korak po korak:

1. Očistite batat - Operite ga hladnom vodom i izribajte vanjski dio. Osušite ga.

2. Izbodite vilicom - Na nekoliko mjesta izbodite batat. Tako ćete dati pari unutar krumpira otvor iz kojeg će moći izlaziti, a da ne eksplodira.

3. Posudu poklopite - Najvažnije je da prilikom kuhanja u mikrovalnoj zadržite vlagu unutar hrane. Zato je važno da stavite hranu u posudu za mikrovalnu pećnicu i dobro poklopite. Ako nemate poklopac, umotajte batat u vlažni papirnati ručnik i stavite poklopac ili posudu za mikrovalnu pećnicu.

4. Kuhajte - Na jakoj toplini batatu je potrebno 6-8 minuta, ovisno o njegovoj veličini. Nakon što prođe pola vremena za pripremu (3-4 minute) okrenite batat. Naravno, batat može biti i manje veličine pa će mu možda trebati manje vremena. Ako kuhate više od jednog batata, za svaki komad dodajte minutu.

5. Provjerite je li gotov - Batat je kuhan kad možete kroz njega lagano proći vilicom.

6. Hrskava korica (opcionalno) - Ako želite da kora bude hrskava, stavite batat nekoliko minuta u pećnicu.

7. Guljenje - Ne volite koricu ili želite napraviti pire? Pustite batat da se ohladi dovoljno da ga možete dodirivati. Uzmite guljač i lagano skinite koru.


Kako iskoristiti batat kuhan u mikrovalnoj pećnici?

Postoji milijun stvari koje možete učiniti s batatom kuhanim u mikrovalnoj pećnici.

Ovo su neke od metoda:

  • Punjeni batat - Otvorite ga nakon kuhanja u mikrovalnoj. Posolite ga, popaprite, dodajte maslac, vrhnje, sir, slaninu i vlasac. Međutim, možete ga i napuniti na svoj način.
  • Sa sezamom - Kuhani batat nasjeckajte i dodajte žlicu sezama. Promiješajte i uživajte.
  • Pire s kokosom - Dodajte kokosovo mlijeko i čajnu žličicu kokosovog ulja batatu. Izmiješajte sve sastojke štapnim mikserom i uživajte u drugačijem pireu. Mjera sastojaka je za jedan batat.
  • Pire sa smeđim šećerom i cimet - Zgnječite batat, dodajte jednu čajnu žličicu smeđeg šećera i pola čajne žličice cimeta. Preko dodajte orašaste plodove po izboru. Mjera sastojaka je za jedan batat.

Dakle, ako trebate skuhati batat, mikrovalna pećnica je najbolja opcija. Uštedjet će vam vrijeme i moći ćete napraviti razna jela.

Linker
18. rujan 2024 11:04