Nedavno me poznanica Ivančica pitala što večerati. Vode se polemike je li zdravo jesti nakon 6 poslijepodne. Što odabrati na poslovnoj večeri? Popiti jogurt? Pojesti jabuku? Pitanjima nema kraja.
Već i vrapci na grani znaju kako je potrebno konzumirati barem tri obroka kroz dan. Doručak, ručak i večeru. Ukoliko ujutro ne doručkujete, a na poslu ne ručate, sigurno pregladnite. Toga možda niste ni svjesni. E onda kad dođete kući pojeli biste i stol i sve što je na stolu. Potom bezbrižno legnete na kauč i bacite se na repertoar uredno posložen na malom stoliću. „Slatko. Slano. Sve je dobro.“, opušteno razmišljate gledajući sapunice, vijesti i filmove. Poluvrijeme utakmice mora se zaliti nečim iz frižidera. Prije nego zatvorite vrata Raja, uzmete pinkicu domaće kobasice.
I eto. Malo po malo, neprimjetno dođe ponoć.
Ispravite lošu naviku
Ukoliko ne doručkujete, pokušajte ispraviti tu naviku. Pojedite barem nešto malo. Biti ćete koncentriraniji na poslu. I manje ćete pojesti za ručak. Bez obzira, bila suha ili kuhana, večera mora biti osmišljana tako da sadržava žitarice (ili krumpir), nešto proteinsko i najviše povrća.
Preporuka je večerati do 8 sati uvečer. Neki tvrde da se ne bi smjelo večerati nakon 18 sati. Da za moju dragu susjedu koju čujem kako uvelike hrče već prije najavne špice Dnevnika. Međutim, ako vi liježete kasnije, tada slobodno možete prizalogajiti i iza 18.
Laganiji obrok
Neka večera bude laganiji obrok. U protivnom, ukoliko jedete kasnije ili hranu koja teško pada na želudac, vaše će je tijelo probavljati veći dio noći. Nije čudo što se čovjek onda probudi umorniji nego kad je išao spavati. Večeru ne treba uvijek kuhati. No, ako za ručak nemate topli obrok, barem kući za večeru pojedite nešto na žlicu.
Obično su domaćice na sto muka što skuhati. Čini im se da se uvijek vrti isto.
Neki od prijedloga za večeru su:
- Sendvič sa polutvrdim sirom i salata od zelene salate i naribane mrkve začinjena limunovim sokom i bučinim uljem.
- Kuhano jaje, kruh, salata od kiselog kupusa začinjena maslinovim uljem, paprom i slatkom paprikom. Kupus dobro isperite da ne biste kao ja cijelu noć sanjali vodu.
- Riba uz kuhano zeleno lisnato povrće (blitva, špinat, kelj, prokulica, …) i krumpir začinjeno maslinovim uljem i paprom.
- Ličke pole, svježi sir, salata od crvenog kupusa začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom. Inače, Ličke pole rade se na način da se oprani neoguljeni krumpir prereže uzdužno na pola i posoli te se peče u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobije zlatnu boju.
- Juneća ili teleća juha, kuhana teletina i rižoto od povrća (luk, grašak, mrkva, paprika, tikvice).
E sad sve je prihvatljivo dok vas netko ne pozove na večeru. Bude li ikako moguće predložite poslovni ručak umjesto večere. Međutim, ako večeru ne možete izbjeći, tada odaberite laganiji meni. Predjelo na primjer. Ili salatu s puno povrća i malo mesa. Reklo bi se s mesom za dekoraciju. I naravno, polako jedite. Ne bojte se da vam je to posljednja večera. Svanut će jutro. Ako je porcija obilna, i kao meni šteta vam je baciti hranu, zamolite konobara da vam ostatak spremi za kući. Sutra imate odličan ručak.
I za kraj dana, svakako će dobro doći čaj od stare dobre kamilice kao i majčine dušice, lipe, lavande, matičnjaka i gospine trave.
1 ¾ šalice kupina
2 šalice borovnica
½ šalice kivija, narezanog
½ crvene naranče, svježe cijeđene
1 banana
2 ½ šalice jogurta od borovnice
Priprema:
- sloj 1: U blenderu usitnite 1 šalicu kupina.
- sloj 2: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica.
- sloj 3: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, ½ šalice kivija, i sok ½ crvene naranče.
- sloj 4: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, 1 bananu, i ½ šalice jogurta od borovnica.
- sloj 5: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, ½ šalice kupina i ½ šalice jogurta od borovnica.
- sloj 6: Pomiješajte zajedno 1 šalicu jogurta od borovnica i ¼ šalice kupina.
Kombinirajte svih šest slojeva, a na vrh dodajte još ½ šalice jogurta od borovnica. Ukrasite crvenom narančom, kivijem i grančicom metvice.
Dobro je znati!
Ne morate kupovati voćni jogurt, možete ga napraviti i sami tako da u obični jogurt dodate borovnice i u blenderu sve zajedno kratko izmiješate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....