Zelena salata je zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti poželjna za obrok u svim situacijama. Odličan je izbor kod skidanja suvišnih kilograma i provođenja restriktivnih dijeta, kao osvježenje uz glavni obrok, besprijekorno se spaja s najrazličitijim namirnicama - piletinom, ribom, kockicama prepečenog kruha, s orasima i kruškama ili sa sjemenkama kao ukusan samostalan obrok.
Glavni sastojak svih lisnatih salata je voda - čak 90 posto. Ostalo čine vitamini i minerali, a posebno su zastupljeni beta-karoteni, vitamin C i kalij. Beta-karoten potiče staničnu obnovu, vitamin C podupire snagu imuniteta, a kalij je važan za staničnu komunikaciju.
Istraživanja pokazuju da osobe koje jedu dovoljne količine zelene salate imaju pravilnu zastupljenost folne kiseline, vitamina C i vitamina E, likopena te beta-karotena, a to su hranjive tvari koje uvelike pridonose kvaliteti i snazi našeg imuniteta.
Hranjivi sastojci
O blagotvornim učincima salate na čovjekovo zdravlje za Vitu govori mr. Mimi Vurdelja, nutricionist-farmakolog.
Analiza hranjivih tvari salate kazuje da, uz 90 posto vode, sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i masti u minimalnim, gotovo zanemarivim količinama. Obiluje beta-karotenom, folnom kiselinom, vitaminom K i vitaminom C, fitonutrijentima, balastnim tvarima ili vlaknima, zatim mineralima: prije svega kalijem, kalcijem, kloridima i fosforom. Dakle, nutritivno je poželjna jer je bogata sadržajem, a minimalno je kalorična.
Blagotvorni učinci zelene salate od A do F
- Podupire optimalnu, zdravu tjelesnu težinu jer ima izrazito nisku prehrambenu vrijednost i visok udio vode. Snažno pridonosi svim programima zdravog stila života, jer njenom se konzumacijom u organizam unosi velik volumen hrane, a izrazito malo kalorija.
- Bogat je izvor vitamina A nužno potrebnog za stvaranje rodopsina - pigmenta koji omogućuje detekciju male količine svjetlosti, pa je poželjna za dobro zdravlje očiju. Obiluje karotenoidima luteinom i zeaksantinom koji štite oko od oksidacijskih oštećenja te također pridonose očuvanju zdravlja očiju.
- Istraživanja pokazuju da salata sadrži poželjne količine kroma koji povećava osjetljivost stanica na djelovanje inzulina, hormona koji stanicama signalizira da dopuste ulazak i deponiranje glukoze. Nažalost, većina ljudi ne unosi dovoljno kroma jer se hrane uglavnom visoko prerađenom, procesiranom hranom.
- Zelena salata izrazito je bogata folnom kiselinom i vitaminom B6 koji umnogome utječu na dobre razine homocisteina, neproteinske aminokiseline i tako pridonose očuvanju zdravlja krvožilnog sustava.
- Salata je bogat izvor željeza, vitamina B1, B2, B5 i fosfora koji sudjeluju u oslobađanju energije. Mangan iz zelene salate djeluje antioksidativno.
- Salata ima samo 16 g po obroku pa se smatra idealnom namirnicom u svim restriktivnim dijetama.
Svaka vrsta ima svoje pluseve
Bez obzira na to o kojoj je vrsti salate riječ, svaka ima dobre učinke na zdravlje.
• Zelena salata - kristalka, puterica, rimska salata, iceberg ili glavatica bogate su kalijem i vitaminom C te djeluju umirujuće na organizam.
• Crveni radič bogat je antocijanidima, antioksidansima snažnog zaštitnog učinka i tzv. gorkim tvarima koje dobro detoksiciraju organizam i čiste jetra.
• Cikorija sadrži inulin, koji pomaže obnavljanju bakterijskog miljea crijeva.
• Cikorija i maslačak sadrže pore i gorke tvari koje potiču rad jetre i lučenje žuči što unapređuje probavu.
• Rikula je uz matovilac i endiviju najbogatija kalcijem i kalijem, važnim za optimalno zdravlje srca.
Savjet za obrok
Salata je izvrsna namirnica za brojne prehrambeno vrijedne obroke. Možete je jednostavno obogatiti ribanom mrkvom ili posuti klicama i dobiti odličan samostalan obrok.
- 1 glavica zelene salate
- 1 češanj češnjaka (za kruh)
- 3 šnite kruha
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 3 šake parmezana
- papar
Za dresing:
- 1 žličica senfa
- 1/2 žličice octa
- 3 do 4 žlice maslinova ulja
Priprema:
- Kruhu odstanite koricu, a mekani dio narežite na kockice.
- Operite salatu i osušite.
- Skuhajte jaja i ohladite.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno kosani češnjak, kockice kruha i lagano posolite.
- Pržite kruh dok sa svih strana ne dobije zlatnu boju i postane hrskav.
- Salatu složite na tanjure kao podlogu za sastojke (možete je narezati ili ostaviti listove cijele).
- Na salatu poslažite tvrdo kuhana jaja narezana na ploške, parmezan i prepečeni kruh.
- Umiješajte dresing i prelijte preko salate, posolite i popaprite.
- Možete dodati i pržena pileća prsa.
- 200 g matovilca
- 100 g gorgonzole
- 50 g oraha
- 2 naranče
Za preljev:
- 4 žlice maslinova ulja
- sok dvije naranče
Priprema:
- Matovilac očistite i operite.
- Gorgonzolu i dvije oguljene naranče narežite na kockice.
- Pomiješajte matovilac sa sirom, narančama i polovicama oraha.
- Za salatni preljev pomiješajte sok dviju naranči i maslinovo ulje.
- Njime prelijte salatu, sve zajedno dobro promiješajte i poslužite.
- Matovilac možete zamijeniti rikulom ili bilo kojom drugom vrstom zelene salate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....