![36227836](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/11/k_36227836_640.png)
Praznik zaljubljenih simboličan je dan u kojem mnogi na poseban način poklanjaju pažnju voljenim osobama, bilo kroz male geste poput zagrljaja, cvijeća i čokolade, a neki se pak odlučuju na romantične vikende u prirodi. Naravno, sve je to poželjno no, ljubav ipak ide kroz želudac, i malo što može konkurirati obroku pripremljenom s ljubavlju. Štoviše, uživanje u zajedničkom kuhanju i degustaciji može biti samo dodatni plus te zbližiti parove više nego bilo koji dar. Da biste to doživjeli ovog Valentinova, donosimo vam tri prijedloga - savršeni deserti u kojima su glavni sastojci čokolada i voće.
Čokoladni soufflé
Ovi ukusni čokoladni kolačići savršeni su za zasladiti Valentinovo, a za one koji brinu o kalorijskom unosu, porcija ovog božanstva sadrži samo 130 kalorija.
Sastojci:
- 7 g maslaca
- 60 g šećera
- 7 g mljevenih tostiranih badema
- 30 g kakao praha
- 4 velika bjelanjka, na sobnoj temperaturi
- 15 ml konjaka
- 1,2 g mljevenog cimeta
- 4 g šećera u prahu
- 12 jagoda, tanko narezanih
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Namastite i pobrašnite posudice za soufflé.
2. Pomiješajte 5 g šećera s bademima i 5 g kakaa. Premažite unutrašnjost i dno posudica za soufflé, lagano protresite da se ravnomjerno oblože.
3. U loncu zagrijte 30 ml vode s preostalim šećerom. Dovedite smjesu do vrenja i kuhajte dok sirup ne postane gust (oko 3 minute). Kistom umočenim u vodu obrišite kristale šećera sa stranica lonca.
4. Dok se šećerni sirup kuha, mikserom istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Dok i dalje miksate, polako i pažljivo ulijevajte vrući šećerni sirup u bjelanjke. Dodajte 20 g kakaa, konjak i cimet.
5. Smjesu rasporedite u posudice za soufflé, lagano protresite svaku kako biste uklonili mjehuriće zraka. Pecite 10 minuta, dok soufflé ne naraste i ne učvrsti se.
6. Soufflé odmah poslužite. Pospite šećerom u prahu i ukrasite s jagodama. Poslužite odmah.
Tiramisu od bijele čokolade i jagoda
Sastojci:
- 475 ml vrhnja za šlag
- 227 g krem sira, omekšanog
- 115 g mascarpone sira
- 255 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene
- 125 g šećera u prahu, podijeljeno
- 5 ml ekstrakta vanilije
- 2 pakiranja (85 g svako) piškota, prepolovljene
- 160 ml soka od naranče
- 600 g svježih jagoda, narezane
- Čokoladni sirup, po želji
Priprema:
1. U velikoj zdjeli, miksajte vrhnje za šlag.
2. U drugoj zdjeli, miksajte krem sir i mascarpone dok ne postanu lagani i pjenasti.
3. Umiješajte ohlađenu čokoladu, 60 g šećera u prahu i ekstrakt vanilije.
4. Pažljivo umiješajte 475 ml šlaga u smjesu s krem sirom.
5. Premažite polovicu piškota s polovinom soka od naranče i rasporedite ih u posudu dimenzija 33 x 23 cm.
6. Preko piškota rasporedite polovicu smjese s krem sirom i dodajte polovicu narezanih jagoda.
7. Premažite preostale piškote preostalim sokom od naranče i rasporedite ih preko jagoda.
8. Umiješajte preostalih 60 g šećera u prahu u preostalu smjesu s krem sirom i pažljivo umiješajte preostali šlag.
9. Rasporedite ovu smjesu preko piškota i dodajte preostale jagode.
10. Stavite u hladnjak do serviranja.
11. Po želji, prije serviranja, prelijte čokoladnim sirupom.
Jagode u kaputu prelivene čokoladom
Sastojci:
• 315 g šećera u prahu
• 60 g maslaca, omekšanog
• 15 ml mlijeka
• 2,5 ml ekstrakta vanilije
• 500 g jagoda
• 340 g tamnih čokoladnih kapljica (suza)
• 30 ml kokosovog ulja
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu, maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije. Mijesite dok smjesa ne postane glatka i podatna.
2. Oblikujte smjesu u male kuglice i svaku spljoštite u krug.
3. Zamotajte njima jagode i kaput lagano još oblikujte rukama. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na četiri sata ili preko noći.
4. U mikrovalnoj otopite čokoladu i kokosovo ulje i miješajte dok ne postane glatka.
5. Umočite jagode u otopljenu čokoladu pa ih opet vratite na papir za pečenje da se ohlade.
6. Opcionalno, ako želite jagode dodatno ukrasite sitno nasjeckanim lješnjacima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....