SHUTTERSTOCK
nova studija

Umjetni zaslađivač koji jedemo u ovim razvikanim namirnicama mogao bi biti okidač za srčani i moždani udar

Umjetni zaslađivači su prodrli u sve vrste hrane i trebali bismo znati kakav utjecaj imaju na zdravlje


Švedska studija otkrila je da aspartam, često korišten umjetni zaslađivač koji se dodaje u dijetalna pića, slatkiše i kečap, doprinosi zabrinjavajućem nakupljanju masti u krvnim žilama. Te nakupine masti, koje se nazivaju aterosklerozom, uzrokuju sužavanje krvnih žila, oslabljen protok krvi do i od srca, uslijed čega s vremenom dolazi do oštećenja tog organa. Dijelovi tog "masnog" plaka mogu se otrgnuti te tako stvoriti opasno začepljenje u krvnim žilama, značajno povisujući rizik za srčani i moždani udar.

Studija je provedena na miševima, no autori tvrde da su rezultati zabrinjavajući s obzirom na to koliko je raširena upotreba umjetnih sladila. Ipak, neovisni stručnjaci su upozorili da, iako su rezultati zaista zabrinjavajući, možda nisu u potpunosti pouzdani. Za potrebe studije su znanstvenici s Instituta Karolinska, s kolegama iz Kine i SAD-a, svakodnevno su tijekom 12 tjedana skupini miševa davali hranu koja je sadržavala male količine aspartama. To je količina koja, kako su rekli, odgovara onoj koju bi u organizam unio čovjek ako bi popio tri limenke dijetalnog pića dnevno. Znanstvenici su potom usporedili tkiva miševa s tkivima kontrolne skupine koja nije dobivala aspartam hranom. Otkrili su da su miševi koji su bili hranjeni s aspartamom razvili više masnih plakova u krvnim žilama te su imali veću razinu upale, a oboje su znakovi kardiovaskularne bolesti. Analiza krvi miševa pokazala je da je aspartam uzrokovao nagli porast razine šećera u krvi, slično kao što se događa s pravim šećerom.


Smanjiti unos

- Umjetni zaslađivači su prodrli u sve vrste hrane i trebali bismo znati kakav utjecaj imaju na zdravlje - smatra prof. Cao. Neki su neovisni stručnjaci pozdravili ovakvo otkriće pa čak ističu da bi nas ono trebalo navesti da što prije smanjimo unos umjetnih sladila. Prof. Mark Wahlqvist, medicinski stručnjak sa Sveučilišta Monash u Melbourneu nazvao je ove rezultate "uznemirujućima" i naglasio da bismo trebali zaustaviti neprimjerenu upotrebu zamjena za šećer. Dr. Yutang Wang, stručnjak biomedicinskih znanosti na Sveučilištu Federation u Australiji dodao je da je vrijeme da razmislimo o konzumaciji proizvoda s umjetnim zaslađivačima.

- Smanjenje unosa takvih proizvoda mogao bi biti jednostavan, ali moćan korak da prema tome da se zaštitimo od srčanog i moždanog udara - smatra

Ovo nije zeleno svjetlo da se navali na šećer

Drugi stručnjaci su malo više skeptični. Primjerice prof. Oliver Jones, stručnjak u području kemije sa Sveučilišta RMIT u Melbourneu kaže da treba uzeti u obzir strukturu spomenutog eksperimenta.

- Autori su koristili posebnu vrstu laboratorijskih miševa nazvanih ApoE miševi, koji su uzgojeni tako da budu skloni srčanim bolestima. Osim toga, hranili su ih hranom bogatom mastima i kolesterolom, što samo po sebi povećava rizik za srčane bolesti. Također, nisu mjerili koliko su vode s aspartamom popili miševi niti kolika je razina aspartama u krvi tako da nije poznato koju količinu su zapravo miševi unijeli u organizam – rekao je dodavši da to ne znači nužno da je za zdravlje bolje odabrati slatkiše i napitke s pravim šećerom umjesto onih s umjetnim zaslađivačima.

- Čak i ako je aspartam uzrokovao određeno povećanje kardiovaskularnog rizika, onda je taj rizik vjerojatno vrlo malen u usporedbi s onim koji donosi prehrana bogata mastima i šećerom i nedostatak tjelesne aktivnosti – zaključio je prof. Jones.

Stručnjak za kardiometaboličku medicinu sa Sveučilišta u Glasgowu, prof. Naveed Sattar, smatra da su potrebna daljnja istraživanja na ljudima.

- Rezultati zvuče zabrinjavajuće, ali prije nego što ih uzmemo za ozbiljno, treba ispitivanje ponoviti na ljudima. Zasad, ja ću i dalje radije konzumirati proizvode s umjetnim zaslađivačima i dijetalna pića umjesto pića krcatih šećerom jer ono prvo ipak sprečava prekomjeran kalorijski unos - dodao je. Prof. James Leiper iz Britanskog udruženja za srce ističe da se umjetni zaslađivači nalaze u velikom broju hrane i pića te da ih ljudi vjerojatno konzumiraju u mnogo većoj mjeri nego što misle.

- No, ova studija nije zeleno svjetlo da radije konzumirate više šećera nego umjetna sladila. Svi mi trebamo smanjiti naš unos prerađene hrane i pića koja imaju visok udio masti, šećera, soli i umjetnih zaslađivača. To je najbolji način da osiguramo sebi zdravu prehranu i smanjimo rizik za srčane bolesti.

20. veljača 2025 15:12