Glavni izvor omega-3 nezasićenih masnih kiselina trenutno je riba, no ulje kukaca vrlo vjerojatno će postati novi izvor ovih vrlo zdravih kiselina koji će se koristiti u dnevnoj upotrebi.
Pitanje je čime ih hraniti
Insekti, naime, prirodno stvaraju masne kiseline, a na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj znanstvenicui trenutno ispituju koji se insekti najbolje mogu koristiti za proizvodnju ulja i što bi u tom slučaju trebala biti njihova optimalna prehrana. Insekti su već koriste kao izvor proteina za ljude i životinje.
Za potrebe istraživanja znanstvenicu su proučavali kvalitetu mliječne masti i iz čiste znatiželje učinili su i analizu ulja koje je ostalo nakon ekstrakcije proteina insekata. Pokazalo se da ulje sadrži puno zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.
Malo neugodan miris
Također se utvrdilo da može biti izvađeno na ekološki prihvatljiv način, što je također najveća garancija najbolje kvalitete ulja u usporedbi s drugim procesima. Doc. Tzompa Sosa, voditeljica ovog istraživanja Sveučilišta Wageninge,n ekstrahira ulje iz crva, ličinki žohara, cvrčaka, žohara, skakavaca i muha.
- Svako pojedino ulje miriše drugačije, neko ljepše, drugo ima malo neugodniji miris. No iznenadila nas je količina omega 3 kiselina koje sadrže - zaključila je znanstvenica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....