Da, i šparoga je zdrava, no ovoga puta govorimo o novoj supernamirnici, koja se odlično s njome slaže.
 Foto: iStock
Zdrava kuhaona

Ukusna je hrana i snažan lijek, a malo tko ju je probao

Danas se pomalo vraća svijest o važnosti ove biljke, a sve je više znanstvenih dokaza o njezinu utjecaju na zdravlje i koristi u liječenju mnogih bolesti. Dostupna je kao ulje, proteinski prah, u obliku sjemenki i kao brašno. Njezino djelovanje toliko je blagotvorno da je visoko na ljestvici supernamirnica. Ona je konoplja.

Znatiželja me tjera da stalno isprobavam nove namirnice i nove recepte, predosadno mi je godinama kuhati ista jela.

Priznajem, imam sreće, moja obitelj to voli: nemaju predrasuda i prihvaćaju nove okuse. Osim toga, od onih smo koji od jutra jedu, ne preskačemo doručak, svi smo gladni čim se probudimo.

Sretna sam zbog te zdrave navike, osobito što je to usvojila i moja tinejdžerica Lucija. Iako će i ona s prijateljicama pojesti i nešto nezdravo i popiti gazirano piće, svjesna je da to nije hrana za svaki dan i zna prepoznati što je kvalitetno pa si umišljam da se trud isplatio.

Tako dobra

I kao sportašica zbog gotovo svakodnevnih treninga na zdrav način razmišlja o prehrani. U potrazi za novim namirnicama, onima koje nas i pročišćavaju i hrane na pravi način, tzv. superhranom, na naš je jelovnik ušla i konoplja, kod nas još uvijek pod svojevrsnim povećalom i premalo zastupljena u prehrani. Kako je nalazimo u više oblika - ulju, brašnu, sjemenkama, čaju i proteinskom prahu - tako su mogućnosti primjene velike.

Foto: iStock
Sjemenke konoplje možete ubaciti u baš sve - salate, juhe, smoothie, jogurt, mlijeko...

Brašno se u manjim omjerima, do 30 posto, može koristiti u svim pekarskim proizvodima, tjestenini, pa čak i kolačima.

Ulje ne voli termičku obradu pa se dodaje na kraju pripreme, idealno je za začinjanje, npr. salata. A sjemenke se, baš kao i chia sjemenke, u sve miješaju: salate, smoothieje, jogurt…

  • 1 čvrsti jogurt
  • 5 žlica müslija
  • ½ šalice zamrznutih malina
  • 1 žlica meda
  • sok od ½ limete
  • žlica sjemenki konoplje
  • 3 kumkvata
  • 1 žličica chia sjemenki
  • 3 badema

Priprema:

  1. U jogurt umiješajte chia sjemenke.
  2. U blenderu izmiksajte maline, med i sok limete.
  3. U staklenku na dno stavite žitarice, na njih jogurt i chia sjemenke, narezani kumkvat i na vrh žele od malina.
  4. Pospite sjemenkama konoplje, narezanim bademima i na kraju stavite nekoliko malina.

ZIMSKA JUHA

  • korjenasto povrće: mrkva, celer, peršin
  • 1 crveni luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • ½ muškatne tikve
  • začini: sol, čili, đumbir, kurkuma
  • 1 žlica konopljina ulja

Priprema:

  1. Povrće narežite na kockice pa ga ispirjajte, podlijte litrom vode, začinite i kuhajte.
  2. Kad je skuhano, izmiksajte.
  3. Prije serviranja dodajte nekoliko kapi konopljina ulja i svježe mljeveni čili.

Tijesto:

  • 10 dag oštrog pšeničnog brašna
  • 10 dag pirovog brašna
  • 10 dag konopljinog brašna
  • sol i voda

Nadjev:

  • 20 dag gljiva
  • 1 šalica špinata
  • 2 glavice crvenog luka i 1 češnjak
  • 1 šalica graška i mrkve
  • 1 šalica domaće šalše
  • sir brie i grana padano

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto tijesto pa ga ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
  2. Razvaljajte ga, narežite pravokutnike za lazanje.
  3. Za nadjev na luku ispirjajte gljive, dodajte šalšu i timijan.
  4. Na maslacu malo propirjajte špinat, blago začinite.
  5. Mrkvu i grašak skuhajte.
  6. Slažite sljedećim redom: tijesto, šalša, grašak s mrkvom, tijesto, špinat, sir brie, tijesto, gljive, grana padano, šalša, završite tijestom za lazanje.
  7. Podlijte ostatkom šalše i s malo vode.
  8. Gore naribajte sir.
  9. Pecite pod folijom na 180 stupnjeva oko 15 minuta, otklopite i na jakoj temperaturi pecite još 10 minuta.
  10. Pustite da odstoji 15 minuta pa jedite toplo.
  11. Uz lazanje jedite lisnatu zelenu salatu začinjenu preljevom od konopljina ulja, soli te limunova i đumbirova soka.

  • 2 avokada
  • 1 mala konzerva slanutka
  • nekoliko listova kiselice
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • konopljino ulje
  • češnjak

Priprema:

  1. Kuhanom slanutku dodajte maslinovo ulje i češnjak pa ga u blenderu izmiksajte u namaz, hummus.
  2. Izdubite meso avokada pa ga nadjenite komadićima avokada umiješanim u hummus, prelijte uljem, sokom limete i dodajte listiće kiselice.

Jede se kao samostalan obrok.

Linker
08. studeni 2024 10:40