Čak i najsvestranije kruharice ponekad zapadnu u kreativnu blokadu. No, one ne odustaju, zar ne!? Pa naravno da ne - one predahnu, razmisle i opet spreme jelo kakvog se ne bi posramili i bolji restorani. Neka to bude motiv i vama! To što vi ili član vaše obitelji imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu, ne znači da morate jesti neukusna jela.
Gledajte s vedrije strane
Uostalom, svaka priča ima dvije medalje - a to što imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu zapravo znači da smijete jesti većinu namirnica u prehrani! Svježe voće i povrće, sjemenke i cjelovito, neobrađeno orašasto voće, svježe meso i ribu - ništa od toga vam nije zabranjeno. Paziti morate tek na žitarice i mliječne proizvode, jer pored laktoze, mogu sadržavati i gluten. Isto je s pekarskim i slastičarskim proizvodima.
Stoga znajte, uz samo malo volje i mašte svako vaše jelo može biti i ukusno i zdravo te ne izazivati neugodne simptome koje vašem tijelu čine prisutnost glutena i laktoze.
Što se to kuha?
Donosimo vam tri jednostavna recepta koja možete poslužiti za doručak, ručak i večeru ili, pak, od njih napraviti slijed koji bez srama možete servirati i gostima. A u njima ćete, vjerujte, uspjeti čak i ako ste totalni početnik u kuhinji.
Birali smo sastojke koji ne sadrže gluten, a ni laktozu. Osim što su ovakvi proizvodi bogati vitaminima, mineralima te proteinima, lako su probavljivi.
Za doručak vam savjetujemo slatku kašu od kvinoje, žitarice koja sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa! Za ručak smo se odlučili pripremiti tjesteninu, u ovom slučaju fussile od riže i kukuruza, jer je bogata proteinima, mineralima, vlaknima i mastima, uz ugljikohidrate sadrži nezasićene masnoće, karotin koji djeluje kao antioksidans te proteine, ali ne sadrži gluten. Večera neka bude hranjiva i slasna uz najzdraviji namaz na svijetu - humus.
O čemu još treba voditi računa!
- Nemojte zaboraviti kako ne biste smjeli jesti istim priborom s kojim ste dirali namirnice koje sadrže gluten.
- Jednako tako nemojte na istoj radnoj površini i s istim priborom tretirati namirice sa i bez glutena i/li laktoze.
Osobi koja boluje od celijakije te, netko bi rekao - sitnice, doista mogu smetati.
U receptima smo koristili ove SPAR Free from proizvode:
Promo
- 1 šalica kvinoje
- 2 dcl SPAR Free from mlijeko bez laktoze
- svježe sezonsko voće
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica meda
Priprema:
- Kvinou operite u vodi, ocijedite i stavite je kuhati u mlijeku na laganu vatru. Povremeno promiješajte.
- Kad se kvinoa skuhala i pretvorila u kašu, maknite je s vatre i stavite u zdjelicu u kojoj ćete je servirati da se hladi.
- Kad se kaša malo ohladila u nju umiješajte cimet i, po želji, med ili muscodovar šećer.
- Svježe sezonsko voće operite, po potrebi ogulite i nasjeckajte, te ga pospite po kaši.
Savjet više!
Kako biste nutritivno obogatili ovaj obrok, u kašu možete dodati i orašasto voće po izboru.
U ovom receptu koristili smo ovaj SPAR Free from proizvod:
- 500 g SPAR Free from Fusilla
- 150 g SPAR Free from Feta sira
- 300 g šampinjona ili bukovača
- 10 cherry rajčica
- 1 vezica kopra
- 1-2 glavice ljubičastog luka
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu u zasoljenoj vodi. Kad je gotova, ocijedite je i odložite sa strane.
- U međuvremenu, operite i narežite rajčice i gljive (ako su manje na pola, ako su veće, na četiri dijela) te svježi kopar.
- U dubokoj tavi, na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk. Posolite.
- Kad luk postane "staklast", dodajte mu gljive. Posolite, popaprite i pirjajte sve dok gljive ne puste vodu i počnu se pržiti.
- Kad se gljive zarumene tavu maknite s vatre, dodajte kopar i tjesteninu, dobro promiješajte i vratite minutu, dvije na laganu vatru.
- Prije serviranja, u tjesteninu dodajte na kockice narezan feta sir i začinite maslinovim uljem.
U ovom receptu koristili smo ove SPAR Free from proizvode:
- 200 g kuhanog slanutka
- 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
- 2 žličice sezama
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica svježeg nasjeckanog peršina
- 2 žlice limunova soka
- sol i papar
- ½ dcl maslinova ulja
- SPAR Free from maslac
- SPAR Free from Brotmix mješavina kruha
Priprema:
- Sezam prepržite na tavi bez masnoće, a potom ga samostalno sameljite.
- Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i ohladite.
- Slanutak zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom usitnite u električnoj sjeckalici dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
- Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
- Prije serviranja izvadite maslac iz hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi, a kruh, po želji, tostirajte. Na kruh prvo u tankom sloju namažite maslac, a potom, puno raskošnije, namažite humus.
Humus se može servirati na različite načine, a najviše se koristi kao namaz za kruh ili kao dip sa svježim povrćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....