FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
jeste li ga probali

Skup je kao suho zlato, ali zato ima antitumorsko djelovanje te je snažan podizač libida i raspoloženja

Slaže se s janjetinom, mesom peradi, ribom, morskim plodovima...

Jedan od najskupljih začina svakako je šafran, pa se koristi samo u iznimno rijetkim prilikama. Na sreću, s obzirom na snažnu aromu, potrebno ga je vrlo malo, nekada tek desetina grama, za začinjanje i bojenje jela.

Okus mu je jak, oštar i gorkast, istodobno i zatomljen, a boja koju daje jelima žutonarančasta. Slaže se s janjetinom, mesom peradi, ribom, morskim plodovima..., dodatak je juhama, varivima, jelima s rižom.

image

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Smanjuje osjećaj boli

Šafran potječe iz jugozapadne Azije, no kultiviran je u antičkoj Grčkoj. Još su ga tada prepoznali kao podizača libida, ali i kao začin koji popravlja raspoloženje i pamćenje.

Koristi se u narodnoj medicini jer djeluje protiv grčeva, upala, a njegovo uzimanje također smanjuje osjećaj boli. Znanstvene studije pokazuju njegovo antitumorsko i antioksidativno djelovanje te pozitivan utjecaj na pamćenje i smanjenje masnoća u krvi.

Sadrži više od 150 hlapljivih komponenti što ga čini jedinstvenim među začinima. Od pigmenata se ističe karoten pa jelima daje vatrenu nijansu

Linker
07. studeni 2024 03:08