SHUTTERSTOCK
Jeste li probali

Skakavci, cvrčci i crvi u prahu obogaćeni vitaminom D dozvoljeni u našoj hrani: Evo u kojim proizvodima ćemo ih naći

Za prehranu su dopuštene četiri vrste insekata kao izvor proteina, a vjerojatno ih stiže još


U Europskoj uniji je od nedavno dopuštena prodaja kruha i mlijeka s dodatkom praha ličinki velikog žutog crva brašnara tretiranog UV zrakama, odnosno obogaćenog vitaminom D. Također, u EU je dvije godine dopuštena prodaja praha kućnog cvrčka (Acheta domesticus, domaći cvrčak, zrikavac), određene vrste skakavca (Locusta migratorna), crvi brašnari (Alphitobius diaperinus), žuti crvi brašnari (Tenebrio molitor). Svi su prethodno uvršteni na listu novih namirnica u EU. Donosimo pet činjenica koje trebate znati o insektima u hrani?

* Koliko su insekti hranjivi?

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) u studijama je otkrila da su vrlo hranjivi, s visokim sadržajem proteina (sličan sadržaju goveđeg, svinjskog ili purećeg mesa), vitamina, nezasićenih masnih kiselina, vlakana i minerala. U prehrani se koristi više od 1900 vrsta insekata i dio su uobičajene kuhinje u mnogim zemljama. Jestivi insekti potječu isključivo iz kontroliranog uzgoja. Također pridonose održivoj prehrani jer se mogu uzgajati tako da relativno štede resurse. Da bi proizveli istu količinu proteina, cvrčci potroše 12 puta manje hrane nego goveda. Uzgoj insekata emitira manje štetnih plinova i zahtjeva znatno manje poljoprivrednog zemljišta u usporedbi s uzgojem goveda.

* Postoji li opasnost od alergija?

Insekti mogu izazvati alergijske reakcije, točnije hitin u egzoskeletu insekata. Veći rizik imaju ljudi koji su već alergični na rakove i grinje kućne prašine. U Europskoj uniji vrijede strogi zahtjevi za označavanje hrane, a propisi o sigurnosti hrane u EU među najstrožima su u svijetu. Prema tome, moraju se navesti sastojci i svi aditivi kao i podaci o alergenima.

* U kojim ćemo proizvodima moći naći prah insekata?

Njihov se prah može naći, među ostalim, u kruhu i pecivima, keksima i krekerima, gotovim mješavinama za kruh i kolače, tjesteninama, umacima i juhama, zamjenama za meso i mlijeko, proizvodima od krumpira i čokoladi. Uz postojeće, sada se i prah cijelih ličinki brašnaste bube (Tenebrio molitor) tretiran UV zračenjem može koristiti u hrani u količini do četiri posto. To može uključivati kruh, kolače, tjesteninu, proizvode od krumpira i sira ili voćni kompot. Smatraju se izvorima proteina, a uskoro će im se vjerojatno pridružiti prah muhe, trutova i brašnastog moljca jer su i za njih zatražena odobrenja.

* Kako ćemo znati da je u nekim proizvodima prah insekata?

Ako se insekti koriste u hrani, to mora biti navedeno na pakiranju. Potrošači ih mogu prepoznati po naljepnici na proizvodu "UV tretirane ličinke u prahu", "Acheta domesticus (kućni cvrčak), smrznut" ili "Keks s insektima", "Tjestenina s insektima".

* Jesmo li spremni jesti insekte?

Prema reprezentativnoj internetskoj anketi koju je naručio jedan proizvođač hrane i hrane za kućne ljubimce, posebno stariji ispitanici imaju velike rezerve. Prema izvještaju (2020.) Europske potrošačke organizacije (koju djelomično financira EU), ogromna većina ljudi u EU ne želi zamijeniti konvencionalno meso insektima (tri četvrtine ispitanika to nikako ne želi, a dodatnih 13 posto nije sigurno). No, studije pokazuju da su ljudi spremniji jesti insekte nakon što su im objašnjene prednosti za okoliš.

Više o tome pročitajte u novom broju Doktora u kući koji izlazi 6. ožujka 2025. godine

image

Doktor u kući

03. ožujak 2025 12:02